Bent u oproepkracht? Dan mag uw werkgever u hooguit een jaar zo laten werken. Blijft u na dat jaar in dienst, dan krijgt u recht op een vast aantal uren per week, maand of jaar.
De ketenregeling
Deze bepaalt dat je een contract voor bepaalde tijd maar twee keer mag verlengen met een nieuw contract voor bepaalde tijd. Er zijn twee situaties waarin het tijdelijke contract overgaat in een contract voor onbepaalde tijd.
Nee, nulurencontracten zijn niet verboden. De eerste 26 weken van de arbeidsovereenkomst is een nulurencontract mogelijk. Na deze 26 weken is dit alleen mogelijk als het in een cao is opgenomen. Daarbij moeten de aan de functie verbonden werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang kennen.
Nadelen: Na een halfjaar (26 weken) moet je een vast aantal uren uitbetalen*. Risico op tussentijds ontstaan vaste arbeidsovereenkomst. Loondoorbetaling bij ziekte (na 6 maanden).
Als oproepkracht heeft u recht op loon over de uren die u werkt. Uw werkgever moet u op tijd oproepen, en voor minimaal 3 uur. Hij moet u ook informatie geven over de dagen en uren die u moet werken, en uw oproeptermijn. Buiten de afgesproken dagen en uren bent u niet verplicht te werken.
Een nulurencontract is in principe een normale arbeidsovereenkomst die kan worden aangegaan voor bepaalde of onbepaalde tijd. Het grote verschil is dat je in een nulurencontract niet afspreekt hoeveel uur per week de werknemer komt werken. Je spreekt namelijk af dat de werknemer pas komt werken als je hem oproept.
Hoe lang mag ik een min-max contract geven? Wanneer een medewerker 12 maanden voor je heeft gewerkt moet je deze een aanbod doen tot een contract met het gemiddelde aantal uren dat de medewerker heeft gewerkt per periode in het afgelopen jaar.
Voor de rechtspositie geldt dat de wettelijke ketenregeling van toepassing is zoals bij de inlener: op dit moment (april 2022) maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar.
Als je wordt ontslagen, verlies je natuurlijk in één klap jouw bron van inkomsten. Om jou hierbij te helpen, is de ontslagvergoeding, officieel transitievergoeding genoemd, in het leven geroepen. Jouw werkgever moet je dan bij ontslag een vergoeding betalen, ook bij een nul-urencontract.
Zolang uw nul-urencontract duurt, kunt u geen Ziektewet-uitkering krijgen. Bent u nog steeds ziek als uw nul-urencontract eindigt? Dan geeft uw werkgever dat aan ons door. Dat hoeft u zelf niet te doen.
Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst voor een oproepkracht. U roept uw werknemer dan alleen op als u werk heeft. Voor de gewerkte uren betaalt u loon. Deze afspraak moet op papier staan.
Het verschil met het nul-uren contract is, dat in het min-max contract de werkgever een minimum aantal te werken uren afspreekt met de werknemer. Deze uren moeten worden uitbetaald door de werkgever.
Vast contract na 3 opvolgende tijdelijke contracten
Een werknemer krijgt automatisch een vast contract als: Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad bij dezelfde werkgever, of; Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
De werkgever moet een oproepkracht minimaal vier dagen voor aanvang van de dienst oproepen. Dit moet schriftelijk of elektronisch. In sommige cao's is deze opzegtermijn verkort, maar nooit korter dan 24 uur.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
Er is geen minimum duur arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De duur arbeidsovereenkomst kan worden aangegaan voor een jaar, maand, een week of zelfs één dag. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kent ook geen maximumduur.
Door het eerste contract 7 maanden te laten duren, kunt u de eerste maand gebruiken om het functioneren van uw werknemer te beoordelen. Functioneert de werknemer niet, dan kunt u de arbeidsovereenkomst per direct en zonder ontslagvergunning beëindigen.
Zo gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als je meer dan drie opvolgende tijdelijke contracten hebt gekregen bij dezelfde werkgever. Dit geldt ook wanneer je meer dan drie tijdelijke contracten hebt gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
Een min-maxcontract is een parttime dienstverband met een flexibel onderdeel. Je spreekt met de werknemer af dat hij een minimumaantal uren per week of per maand zal werken. Daarnaast kun je de werknemer oproepen als er meer werk voor hem is.
U mag iemand maximaal 1 jaar als oproepkracht voor u laten werken. Daarna moet u de oproepkracht een overeenkomst aanbieden voor een vast aantal uren per week, per maand of een jaarurennorm (vaste arbeidsomvang). De werknemer mag zelf kiezen of hij hiermee akkoord gaat of oproepkracht blijft.
'Indien men een contract heeft van 4 uur per week, dan dient de werkgever ervoor te zorgen dat er ook 4 uur werk per week is. Is dit er niet, dan ontslaat dit de werkgever niet van 4 uur loonbetaling. Het opnemen van verlof kan en mag dus niet aan de orde zijn.
Werk je op oproepbasis en ben je toe aan vakantie, dan wil je weten of je vakantie kan nemen. Om met de deur in huis te vallen: ja, als oproepkracht heb je recht op vakantie. Let wel, voor niets gaat de zon op. Je recht op vakantie hangt namelijk af van het aantal uren dat je gewerkt hebt.
Uw oproepkracht heeft altijd recht op minimaal 8% vakantiegeld over het brutoloon van het afgelopen jaar.
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.