Bij elk B-rijbewijs, of dat nou B, B+ of BE is, mag de kampeerauto niet meer wegen dan 3500 kilogram. Voor campers boven de 3500 kg is het 'groot' rijbewijs C rijbewijs nodig. Met dit rijbewijs mag je ook een camper van meer dan 7500 kg rijden. Daarnaast bestaat er ook C1, vaak het camperrijbewijs genoemd.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Regelgeving lange caravans en campers
Is je kampeervoertuig langer dan 6 meter en breder dan 2,40 meter, dan mag je waarschijnlijk helemaal niet binnen de bebouwde kom parkeren. Je mag in dit geval alleen parkeren op een parkeerplaats voor vrachtwagens.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Op dit moment werkt de overheid aan het nieuwe Nederlandse Reglement rijbewijzen; de richtdatum voor invoering is 1 juli 2023. In de regeling wordt opgenomen dat bestuurders met een B-rijbewijs ook een elektrische bestelwagen mogen besturen met een totaalgewicht tot 4250 kg.
Met een rijbewijs B mag je auto's en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kilogram en met maximaal 8 zitplaatsen (exclusief de bestuurder). Pas als een bus méér dan 8 zitplaatsen heeft (de bestuurder niet meegeteld), heb je een busrijbewijs nodig.
Voor de meeste belangrijke wegen gelden voor dezelfde snelheden als personenauto's. Een camper mag in Spanje nooit harder dan 100 km/u.
De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's (en dus ook elektrische campers) is een tijdelijke maatregel. Deze maatregel zou aanvankelijk gelden tot 2020, maar er is besloten om de afschaffing uit te stellen tot en met 2024.
Met een rijbewijs klasse B, ook wel autorijbewijs genoemd, mag je brommers, scooters en Vespa's besturen. Deze mogen niet meer dan 50 cc cilinderinhoud hebben en niet sneller rijden dan 45 km/u.
Sinds 1 januari 2023 kunt u het theorie-examen afleggen met audiotolk. U kunt kiezen uit Frans, Duits of Engels. U hoort de vragen en antwoordmogelijkheden eerst in het Nederlands en daarna in de taal die u gekozen hebt.
Rijden met gps tijdens praktijkexamen rijbewijs B
Dan moet u tijdens de proef op de openbare weg kunnen aantonen dat u zelfstandig en zonder aanwijzingen van de examinator beslissingen kan nemen. Naast het volgen van de aanwijzingsborden, moet u dus ook een bestemming kunnen bereiken met behulp van de gps.
In de Prinsjesdagplannen van het kabinet staat het voorstel om de motorrijtuigenbelasting voor campers vanaf 1 januari 2026 te verhogen van het kwarttarief naar het halftarief. Ze gaan dan 50% van de motorrijtuigenbelasting betalen in plaats van 25%.
Kwarttarief verdwijnt per 1 januari 2026
Op Prinsjesdag 2023 presenteerde het kabinet het nieuwe belastingplan.
voldoende om een verhuiswagen te besturen, zolang het gewicht van de wagen en de lading niet hoger is dan 3500 kg. Als het totaalgewicht van de wagen en de lading meer dan 3500 kg is, dan heb je een vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C) nodig.
Mensen die in het bezit zijn van een B-rijbewijs, mogen momenteel in een voertuig rijden met een maximaal toegestane massa van 3500 kilogram. Dat moet veranderen, vindt NKC. “Dat wringt steeds vaker voor de eigenaren van campers, omdat kampeerauto's steeds zwaarder worden gebouwd”, zo schrijft het in een verklaring.
Een camper rijden met rijbewijs B is toegestaan als het een maximaal gewicht heeft van 3.500 kg. En als de camper geschikt is voor het vervoeren van maximaal 8 personen. Als de camper zwaarder is, dan heb je (helaas) níet genoeg aan een rijbewijs B. Het is dan nodig om een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) te halen.
In de meeste gemeentes mag je je camper 3 dagen achtereen op de openbare weg laten staan.
In Nederland mag je met een zware caravan (zwaarder dan 3500 kilo) niet harder dan 80 kilometer per uur. Is hij iets lichter? Dan is het limiet 90 kilometer per uur.
Overnachten op parkeerplaatsen naast snelwegen is toegestaan, tenzij er een verbodsbord staat. De regels met betrekking tot wildkamperen zijn in Spanje nogal onduidelijk. Het beleid verschilt per regio en de controle ervan is ook niet overal even streng. In nationale parken mag het sowieso niet.
Met een camper die als personenauto is geregistreerd, mag je in Nederland net zo hard rijden als met een personenauto. Op autosnelweg tussen 6.00 en 19.00 uur 100 km/u, daarbuiten 130 km/u, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen buiten de bebouwde kom 80 km per uur.
In rubriek 12 op uw rijbewijs (de meest rechtse kolom achter de rijbewijscategorie, of links onderaan) kunnen 1 of meer cijfercodes staan. Dit betekent dat u aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om te mogen rijden. Waarom krijg ik een rijbewijscode?
Met een trekkerrijbewijs mag u op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Op eigen wegen, akkers en eigen terrein is het rijbewijs niet verplicht.
In landen van de Europese Unie (EU) heeft u geen internationaal rijbewijs nodig. U mag daar gewoon autorijden met uw geldige Nederlandse rijbewijs.