Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee. Dit komt door de toegevoegde conserveermiddelen en de luchtdichte verpakking. Na opening blijft deze ruim een week goed. Zelfgemaakte hummus bevat geen conserveermiddelen en is daardoor bederfelijker.
Zelfgemaakte hummus kan je gemakkelijk een week bewaren in de koelkast. Bewaar ze altijd in een afgesloten potje. Hummus die je in de supermarkt koopt, kan je (in de gesloten verpakking) vaak tot wel een maand bewaren.
Twijfel je of je de hummus nog kunt eten of beter kunt weggooien? Bedorven hummus is makkelijk te herkennen. Als het is verkleurd en waterig is, dan is het niet meer goed.
Zelfgemaakte varianten blijven over het algemeen 3-4 dagen houdbaar, terwijl in de winkel gekochte varianten over het algemeen 6-7 dagen na opening houdbaar zijn .
Hummus. Je kunt hummus zo'n drie maanden in de koelkast bewaren, mits de verpakking ongeopend is. Zodra de hummus is aangebroken, kun je er nog ongeveer een week zonder problemen van eten.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Vers is het beste. Wees voorzichtig bij het bestellen in restaurants, vooral in het buitenland. Hummus kan voedselvergiftiging veroorzaken als het te lang en bij een te hoge omgevingstemperatuur wordt bewaard .
Als het om dips gaat, is listeria de meest waarschijnlijke oorzaak van voedselvergiftiging, omdat deze bacterie groeit in de koele temperaturen van de koelkast, zegt Dr. Freestone. Het is onmogelijk om te weten of uw dip besmet is, maar het risico neemt toe als u eet na meer dan 48 uur nadat het is geopend, of na de houdbaarheidsdatum.
Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee.
Hoewel je schimmel van bepaalde harde kazen kunt afsnijden en de rest van de wig kunt eten, kunnen de sporen of wortels van de schimmel bij een dip als hummus diep in de container zitten, maar onzichtbaar zijn voor het blote oog. Dus alleen de schimmel van bovenaf verwijderen zal niet helpen .
Stop de hummus in een diepvriesbakje. Vul deze voor ¾ met jouw homemade hummus. Giet er vervolgens een dun laagje olijfolie overheen, zo droogt de hummus niet uit en blijft het goed op smaak. Kant-en-klare hummus kan je ook invriezen maar zorg dan wel dat je het overschept in een diepvriesbakje.
Hummus is een puree van onder andere kikkererwten. Kikkererwten vallen onder peulvruchten en zijn goed voor je gezondheid. Ze verlagen onder andere je cholesterolgehalte, wat helpt om de bloedvaten gezond te houden.
Bacteriën houden van warmte en vocht, beide vijanden van je hummus. Dus, het eerste wapen in je arsenaal is de koelkast: bewaar je hummus direct na het blenden in een luchtdichte container . Een diepe container stelt minder oppervlakte bloot aan lucht, wat de groei van bacteriën nog verder vertraagt.
Hummus met toppings
Leg er wat platbrood (flatbread), toast, komkommer en geroosterde gekleurde wortels naast en je hebt een lekkere borrelplank. Overigens rooster ik de wortels omdat het plezierig eet bij de borrel. Gebruik je de hummus tijdens de lunch op een cracker, wrap of op je brood dan is rauwe wortel heerlijk.
Je kan vast nog veel meer verzinnen dat goed combineert met hummus. Denk aan gegrilde of geroosterde groenten zoals aubergine, bloemkoolroosjes, pompoen, zoete aardappel, kikkererwten of artisjokharten.
Ongebruikelijke smaak: Als de hummus zuur, bitter of aanzienlijk anders smaakt dan normaal , is hij mogelijk bedorven. Vertrouw op je zintuigen en gooi alle hummus weg die vreemd smaakt. Verandering in textuur: Bedorven hummus kan een slijmerige, waterige of grove textuur hebben die afwijkt van de normale gladde en romige consistentie.
Over het algemeen blijft het ongeveer een week goed in de koelkast nadat je het hebt geopend. Dus hoewel je hummus een paar maanden ongeopend in de koelkast kunt bewaren, heb je na het openen maar zeven dagen om het op te maken . (Of je kunt je humus gemakkelijk tot 4 maanden invriezen als je het voor langere tijd wilt bewaren!)
Portiegrootte: het consumeren van een grote hoeveelheid hummus in één keer kan uw spijsverteringsstelsel overbelasten en bijdragen aan gasvorming en een opgeblazen gevoel . Individuele tolerantie: sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor de vezels in kikkererwten of de vetten in tahin en olijfolie.
Hoewel het weinig vet bevat, bevat het wel calorieën. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw bevat één kopje hummus (246 gram) ongeveer 408 calorieën. Te veel hummus kan bij sommige mensen maagproblemen veroorzaken, zoals diarree en een opgeblazen gevoel.
Salmonella en norovirus waren de grootste verontreinigende stoffen. Salmonella was de oorzaak van ziekte in twee van de drie grootste uitbraken dat jaar. Hummus was de grootste bron met 802 ziektes, meldde de CDC. Een andere Salmonella-uitbraak werd gelinkt aan bevroren pasteien die 401 mensen ziek maakten.
De gevaren van het eten van onvoldoende gekookte bonen
De meest giftige lectinen worden aangetroffen in peulvruchten zoals linzen of kikkererwten . Symptomen beginnen meestal slechts een paar uur na inname en kunnen in extreme gevallen vier uur of langer aanhouden. Het eten van slechts vier rauwe bonen is voldoende om deze symptomen te veroorzaken.
Hummus en plantaardige spreads zijn rijk aan vezels, plantaardige eiwitten en gezonde vetten. Ze zijn ideaal voor vegetariërs en veganisten, en zijn ook goed voor je hartgezondheid dankzij hun lage gehalte aan verzadigde vetten. Opties zijn bijvoorbeeld klassieke hummus, bietenhummus, avocadospread of guacamole.
Omdat hummus rijk is aan vezels, helpt het je niet alleen om je vol te voelen, maar verbetert het ook je darmgezondheid . Het type zetmeel in kikkererwten kan helpen bij gewichtsbeheersing en omdat kikkererwten een ingrediënt met een lage GI zijn, kan hummus ook helpen bij het ondersteunen van de bloedsuikerspiegel, wat kan helpen bij het beheersen van diabetes.
Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten (maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even tegenaan kan! Zo heb je gedurende de dag minder trek, snoep je minder en krijg je dus minder calorieën binnen. En dat helpt om je gewicht gezond te houden.