In gesloten verpakking is dit product 18 maanden houdbaar (zie THT-datum op de zak). Bewaar gemalen komijnzaad altijd koel en droog en in gesloten verpakking.
Komijn houdbaarheid
Hoelang kan je komijn bewaren? De gedroogde komijnzaden of droog komijnpoeder kan in een goed afgesloten potje lang worden bewaard. Zo blijft komijn zelfs langer dan een jaar houdbaar in het keukenkastje.
SPECULAAS KRUIDEN BEWAREN
Plak een etiket met de bereidingsdatum en 'speculaaskruiden' op het bakje en zet het bakje op een koele en droge plek. Zo kan je het nog 12 maanden bewaren!
Onderzoek toont aan dat komijn, rijk aan antioxidanten, je immuunsysteem en darmgezondheid kan verbeteren, terwijl het ook ontstekingsprocessen tegengaat en het risico op bepaalde types kanker kan vermijden. Ook is komijn al vaak bestudeerd in de context van gewichtsverlies.
Komijn is in Nederland o.a. verkrijgbaar in de vorm van gedroogde zaadjes, maar ook in de vorm van poeder, dat bestaat uit gemalen komijn zaadjes. (Gemalen) komijnzaad smaakt niet scherp (niet pittig) in tegenstelling tot karwijzaden, waar het nog weleens mee verward wordt.
In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als 'djinten' of 'djintan', een verbastering (of oude schrijfwijze) van de Indonesische naam voor komijn 'jintan'.
Er is geen gestandaardiseerde dosis voor het nemen van zwarte komijn olie voor de gezondheid. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat tweemaal daags 100-200 mg zwarte komijn kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Of twee keer per dag 500 mg zwarte komijn nemen kan goed zijn als je astma hebt.
- Komijn is rijk aan onder andere ijzer, magnesium, fosfor en bètacaroteen (dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A, al blijven de effecten natuurlijk beperkt, aangezien het kruid slechts in heel lage doses wordt geconsumeerd.
Zwarte komijnzaad is gezond en heeft een zeer sterke helende werking. De olie bevat gezonde vele onverzadigde en essentiële vetzuren, talloze krachtige antioxidanten en vitaminen. Cosmetisch werkt het haar ook gunstig op de huid en het haar.
3. Komijnzaad. Komijn kan helpen bij de galproductie, dat is wat je lichaam nodig heeft om vet af te breken, zodat je lichaam het kan verteren en opnemen (bron). Als je lichaam daar moeite mee heeft kan de boel verstopt raken of kun je een opgeblazen buik krijgen.
De kans dat je ziek wordt van kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, is bijzonder klein. Wel kan het zijn dat de kruiden na verloop van tijd hun sterkte zullen verliezen. Ze zullen er dan niet alleen fletser uitzien qua kleur, ook de smaak zal opvallend verminderen.
Als ze 'over datum' zijn verliezen ze alleen geur, kleur en smaak. Ziek zul je er niet snel van worden. Dus smaakt je kaneel iets minder 'kaneelerig' en je knoflookpoeder minder 'knoflooky'? Tijd om het potje te vervangen.
Houdbaarheid. Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Zwarte komijnolie bevat vier antioxidanten, die allemaal goed zijn voor de luchtwegen. Het bevordert ook de vorming van slijm in de maag, dat de maagwanden beschermt en de concentratie verhoogt van vrije-radicalen-binders in de maag. Dit ondersteunt ook de natuurlijke functie van het immuunsysteem.
Het gebruik van komijn is zeer gevarieerd. In Nederland voegt men komijn toe aan kaas, in India is het een onderdeel van kerrie en in Noord-Afrika kruidt men er tajines en couscous mee. In Spanje vormt komijn een van de kruiden in chorizo en in Mexico is komijn onmisbaar in de gekende chili con carne.
Komijn is een plant en de zaadjes worden gebruikt als specerij. Deze hebben een lichte notige smaak, die extra naar boven komt als ze voor gebruik even in een droge pan geroosterd worden, of in een vijzel fijngemalen. Komijnzaad is in hele vorm te koop, maar ook in gemalen variant: dan heet het vaak 'djinten'.
Wil je afvallen, maar wil het niet vlotten? Eet dan voortaan wat vaker komijn. Dit is namelijk een van de kruiden en specerijen die je kan helpen om sneller vet te verbranden. Sterker nog: één theelepel komijn per dag kan de vetbranding zelfs verdriedubbelen.
Gemalen komijnzaad wordt overigens vaak verward met karwijzaad. Komijn is echter wat minder scherp en iets bitterder dan karwij. Ook is gemalen komijnzaad iets heel anders dan kurkuma, die uit de wortels van een geheel andere plant wordt gewonnen.
Komijnzaad wordt vaak verward met karwijzaad, omdat zij veel overeenkomsten hebben wat betreft smaak en vorm. Karwijzaad is alleen pittiger en anders van vorm. Komijnzaad kun je herkennen aan de scherpe, bittere smaak met een vleugje pepermunt. De geur van komijnzaad is aromatisch, pikant zoetig.
De thee is heel gemakkelijk zelf te maken. Neem gelijke delen komijn, koriander en venkel zaden.Doe ze in de vijzel en vijzel ze kort om de zaadjes te openen.Roer alles goed door elkaar en klaar is je thee.
Ze bevorderen een gezonde spijsvertering, verminderen maagkrampen en kunnen zelfs helpen bij de verlichting van spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel. Gezondheid van de luchtwegen: Het consumeren van zwarte komijnzaden kan gunstig zijn voor de gezondheid van de luchtwegen.