Wil je het omelet bewaren voor een ander moment? Plaats het omelet nadat het is afgekoeld, zo snel mogelijk in de koelkast. Je kunt het omelet voor 2 dagen in de koelkast bewaren. Ingevroren kun je het omelet voor 3 maanden bewaren.
Bewaartip voor dit product. Koel gebakken ei altijd snel terug en bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Gebakken eieren kun je gewoon invriezen. Sterker nog, ze smaken lekkerder als je ze in de vriezer hebt bewaard dan in de koelkast. Je kunt bijvoorbeeld een ontbijtbroodje met ei in wat folie of een zakje invriezen en deze een nachtje laten ontdooien. Vervolgens heb je een lekker snel ontbijtje.
Maak deze omelet in een tot 2 dagen van tevoren en bewaar luchtdicht in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen en opwarmen in de magnetron. Je kunt met deze omeletjes heel leuk variëren. Gebruik bijvoorbeeld spinazie, feta en (zongedroogde) tomaten.
Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten. Weggooien, dus. Je spijsvertering kan hier namelijk flink van in de war raken. Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen.
Een groenten omelet is ideaal: lekker warm als ontbijt, koud als meeneem-lunch of als een makkelijke en lekkere oplossing voor een 'ik-heb-geen-tijd-om-zelf-te-koken-vandaag' diner.
Waarom eieren in de winkel niet in de koeling staan
Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.
Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen. Koude temperaturen remmen immers de groei van bacteriën. Door ze in hun doosje te laten, drogen de eieren bovendien minder snel uit en blijven ze langer vers.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Een ongepeld hardgekookt ei kunt u 4 tot 7 dagen bewaren (in de koelkast). Een gepeld hardgekookt ei bewaart u maximaal 1 week in een bakje gevuld met water (in de koelkast). Let op: leg het ei zo snel mogelijk in het water. Zo komen er zo min mogelijk bacteriën bij!
Gevulde eieren kun je 1 dag in de koelkast bewaren. Wil je ze langer bewaren? Maak de vulling van tevoren en bewaar in een luchtdichte spuitzak. Bewaar de gekookte eiwitten in een afgesloten verpakking.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Gekookte of bakken eieren opnieuw opwarmen in de magnetron kan serieuze maagproblemen veroorzaken. Het probleem is namelijk dat de eiwitten in het ei niet meerdere keren aan opwarming blootgesteld mogen worden, de eieren kunnen er namelijk zelfs giftig van worden.
Frittata bewaren
Dit gerecht kun je prima bewaren in de koelkast én de vriezer. In de koeling blijft de frittata ongeveer 4 dagen goed te eten.
Salmonella in eieren
Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood. Eet daarom liever geen rauwe eieren of producten waarin rauw ei verwerkt is zoals zelfgemaakte mayonaise of bavarois.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Je kunt gekookte eieren maximaal 2 uur buiten de koelkast bewaren. Daarna wordt het een broedplaats voor bacteriën, waaronder salmonella (oef!). Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je altijd je gekookte eitje zo snel mogelijk koelt.
Eieren kunnen namelijk op twee verschillende manieren worden beschermd tegen salmonella. De eerste manier is door de schaal chemisch schoon te maken, zoals in Amerika. De schaal wordt zo wel kwetsbaarder en meer vatbaar voor andere bacteriën. En daarom bewaren ze daar eieren in de ijskast.
Hoe berg je een ei best op? Bewaar een ei altijd met de punt naar beneden. Zo blijft het langer vers. Aan de bolle kant van het ei zit de luchtkamer, als de bolle kant naar boven wordt gericht, zorgt dit er voor dat de dooier op zijn plaats blijft en de eieren langer bewaren!
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Over het algemeen geldt dat je eten nooit langer dan twee uur na het bereiden mag laten staan. Binnen twee uur moet je het eten in de koelkast of vriezer leggen. Tegelijkertijd geldt dat je eten wel goed moet laten afkoelen voordat je het in de vriezer of koelkast zet.
Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.