Kan ik carbid bewaren? Carbid is prima jaren te bewaren mits je je aan een aantal richtlijnen houdt: Verpak het carbid in een dubbele luchtdichte plastic zak. Bewaar deze zak in een volledig afsluitbare ton of emmer.
Hoeveel carbid
Om het geheel wat te versnellen doet men in de praktijk daarom meestal 2 tot 3 brokken (ca 200 gram) carbid in de melkbus zodat de reactie in totaliteit wat sneller verloopt. Het carbid dat niet gereageerd heeft met water kunt u na het schot gewoon weer hergebruiken voor de volgende knal.
Op Oudjaarsdag mag je in de meeste gemeenten tussen 10 uur 's ochtends en 2 uur 's nachts carbidschieten.
Naast carbidschieten wordt carbid nog voor enkele andere doeleinden gebruikt. Zo wordt calciumcarbide in de metaalindustrie gebruikt om ruwijzer te ontzwavelen. Ook wordt carbid van oudsher al door boeren gebruikt ter bestrijding van mollen in het land.
Een klein handje (ca. 150 gram) is voldoende voor een heftige knal. Dit carbid kun je enkele malen hergebruiken. Met 5 kg heb je al ruim voldoende voor een paar uur knallen met 1 melkbus.
Handelaren bieden een kilo carbid aan voor ongeveer 4 euro. Met één kilo kunnen ongeveer 20 knallen gemaakt worden. Het carbid dat overblijft, laat zich goed bewaren in een luchtdichte emmer of een zak.
Zonder vergunning van een burgemeester is dit verboden. Overlast van carbidschieten is ook strafbaar.
De inspectie waarschuwt dat als carbid in contact komt met water, een zeer brandbaar gas vrijkomt dat makkelijk explodeert. Dat gebeurt niet alleen bij vloeibaar water; ook vocht in de lucht kan voor dit soort gevaarlijke situaties zorgen.
Voeg 50 tot 75 ml water toe aan het carbid in de bus (het volume van een borrelglaasje). Te veel of te weinig water verslechterd het resultaat. Onmiddelijk treedt de nodige gasvorming op met een sissend geluid.
Calciumcarbide, ook wel carbid genoemd, is niet direct gevaarlijk en al helemaal niet zwaar giftig zoals sommige nieuwsbronnen beweren (al moet je het natuurlijk niet opeten), maar dat glas in je voet is niet ideaal.
Waarschijnlijk heb je teveel water bij het carbid gedaan. Het kan ook zijn dat je te lang hebt gewacht. Als dat het geval is, is er te veel gas vrijgekomen om tot ontploffing te kunnen komen.
Het bezit en gebruik van carbid is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Vaak is er rondom de jaarwisseling toestemming voor het carbidschieten, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Check dit dus bij de gemeente van je woonplaats.
Een leeg verfblik van max 750 cc (beslist niet groter) Carbid ongeveer 50 gram (1 klontje)
Het traditioneel schieten met carbid is niets anders dan het ontwikkelde acetyleen gas te laten ontbranden / exploderen. Bij het wegvliegen van het projectiel uit het zwakste punt ontstaat dan een harde knal. Acetyleen is het gas dat vrij komt bij het in contact brengen van carbid met water (H2O).
Calciumcarbide (ook bekend onder de benamingen carbid, karbiet of carbuur) is een anorganische verbinding van calcium en koolstof, met als brutoformule CaC2. De stof komt voor als een witgeel tot grijsblauw kristallijn poeder of als brokken. Formeel is calciumcarbide het calciumzout van ethyn.
Carbid (Calcium Carbide) is een vaste stof waarbij, als het met water in contact komt, er een zeer brandbaar gas vrijkomt.
Oorsprong van het carbidschieten
Natuurlijk bestond carbid toen nog niet, maar het idee is hetzelfde: zorgen voor vuur en knallen om boze geesten te verjagen. In onder meer Drenthe en rond de Overijsselse plaatsen Zwolle en Kampen (Brunnepe) wordt al vanaf het begin van de twintigste eeuw met carbid geschoten.
Carbidschieten gaat kort door de bocht zo: je gooit 3 klompen carbid in een melkbus die goed vastgesjord staat op een pallet, je doet er ongeveer 50 ml water bij en je drukt de bal er goed in, tot ongeveer 80 procent. Daarna houdt je de gasbrander bij het gaatje aan de achterkant van de melkbus: knal!
Je melkbus is nu klaar voor gebruik. Gooi een paar brokken carbid in de bus (ongeveer 200 gram) en voeg een beetje water toe (ongeveer 60ml.). Hier kun je ongeveer 5 keer mee knallen voor je nieuw carbid moet toevoegen.
Carbid is overigens niet aangemerkt als vuurwerk , waardoor het in principe niet valt onder het verbod.
Carbid wordt al van oudsher door boeren gebruikt om hun land te ontdoen van mollen. Tegenwoordig is hier een speciaal product voor ontwikkeld; mollencarbid. Het bestaat uit handige kleine brokjes carbid en bestrijdt mollen op ecologische wijze.
Carbidschieten valt niet onder het Vuurwerkbesluit, dat betekent dat er andere regels zijn. Deze regels verschillen vaak per gemeente en staan opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Check dus goed wat jou gemeente wel en niet toelaat en waarvoor je toestemming moet aanvragen.
Carbidschieters die zich niet vooraf aanmelden of andere regels overtreden, kunnen volgens Schelberg een boete verwachten. De boete voor het overtreden van de coronaregels bedraagt 95 euro.
Kan ik schieten met een bus van aluminium of koper? Het is ten strengste verboden om aluminium melkbussen te gebruiken voor het carbid schieten. Aluminium melkbussen kunnen minder grote krachten opnemen dan stalen of ijzeren melkbussen.