De salmonellabacterie kan buiten het dier lang in leven blijven.In de drijfmestopslag bijvoorbeeld, kan de bacterie enkele maanden overleven; in water nog langer. Binnen het besmette bedrijf vindt besmetting vooral plaats door direct contact tussen de dieren en door contact met mest van besmettelijke dieren.
Een darminfectie met salmonella gaat meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf over. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en zout en suiker binnen krijgt. Zo voorkom je dat je uitdroogt. Drink daarom thee, water, bouillon en suikerzoutoplossing (ORS oral rehydration salts (oral rehydration salts)).
Sommige salmonellabacteriën verdwijnen binnen enkele dagen vanzelf. In dat geval is een behandeling niet nodig. Er zijn echter ook salmonellabacteriën die ernstige infecties en zelfs blijvende klachten kunnen veroorzaken. Behandeling met antibiotica is in dat geval noodzakelijk.
Mensen kunnen ook drager zijn van de bacterie. Als zij onhygiënisch omgaan met eten en drinken, kunnen zij de besmetting overdragen. Salmonella kan voorkomen in diverse levensmiddelen. De meeste bekende voorbeelden zijn rauw vlees, rauw ei, rauwe groente en fruit of verse kruiden.
Hoe zit het dan met salmonella? Een besmetting met salmonella kan flinke maag- en darmklachten veroorzaken. Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland.
Salmonella ruikt ook naar mest. Een beetje zurige lucht is dat. Dus ruik altijd aan je voedsel. Vertrouw je het niet, eet het dan niet.
Wereldwijd raken jaarlijks zo'n zeventien miljoen mensen besmet met de Salmonellabacterie. Ongeveer 600.000 mensen overlijden aan de gevolgen hiervan.
Veel bacteriesoorten die zich bij 37 graden Celsius in 20 minuten kunnen delen, doen er dan wel 10 uur over om zich te delen. Als er in voedsel één ziekteverwekkende bacterie zou zitten, zijn dat na 24 uur in de koelkast nog steeds maar 4 of 5 bacteriën, waar men echt niet ziek van wordt.
Oppervlaktewater kan besmet raken met salmonella door afspoeling van mest van het land na uitrijden van mest of na weidegang. De salmonellabacteriën kunnen gedurende een aantal maanden in oppervlaktewater overleven. Het gebruik van dergelijk water als veedrinkwater kan leiden tot salmonella-infecties.
Door sommige bacteriën kunt u bloed in uw poep krijgen. Bijvoorbeeld door de Salmonella bacterie. De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft.Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Kip is geen steriel product en ten opzichte van andere voedselproducten is Salmonella relatief vaak op rauwe kip aanwezig (in 3,5% van de gevallen). Echter, kip is geen product dat leidt tot veel Salmonella besmettingsuitbraken bij de mens.
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven.
Bij een infectie zijn de bacteriën te bestrijden met antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën of remmen ze in de groei. Hierdoor krijgt het lichaam de kans zich te herstellen. Soms zijn enkele bacteriën niet gevoelig voor een antibioticum.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen. In sommige gevallen worden mensen wel ernstig ziek.
Men spreekt van “buikgriep” bij acute diarree terwijl je niets verkeerd gegeten hebt. Bij een voedselvergiftiging zijn vaak meerdere mensen besmet en weet je meestal wel welk voedsel de klachten veroorzaakt. Een virale infectie komt vaak voor, vooral bij kinderen.
Laat alle kranen minstens 1 minuut doorlopen. Begin bij de kraan het dichtst bij uw watermeter. Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water gaat spetteren.
De smaak en geur van het water kan anders zijn dan u gewend bent en er kunnen bacteriën ontstaan. Het is daarom verstandig om bij thuiskomst eerst alle kranen open te zetten en de leidingen door te spoelen. Laat het water één minuut lang rustig stromen en voorkom dat het vernevelt.
Kraanwater is een versproduct
Deze vormen geen risico voor de gezondheid, maar kunnen de smaak en geur van het water wel negatief beïnvloeden. Daarom adviseren wij iedereen om direct na thuiskomst de kranen minstens één minuut door te spoelen. Dit advies geldt ook voor de douchekop, buitenkraan en de tuinslang.
Voor coronavirussen in het algemeen wordt een overleving tot 9 dagen op verschillende oppervlaktes gezien. Specifiek voor covid-19 werd het virus in vitro 3 dagen na aanbrengen op verschillende oppervlaktes nog gedetecteerd, echter sterk gereduceerd in virale load.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Algemeen hebben bacteriën een minimum, optimum en maximum temperatuur waarin ze al dan niet goed gedijen. Door koelen of bevriezen gaan bacteriën niet dood, maar sluimeren! De meeste bacteriën groeien optimaal tussen 10 ºC en 40 ºC. Tussen 70 ºC en 100 ºC worden er veel gedood, maar sommige sluimeren!
De legionellabacterie kan u ziek maken
De bacteriën voelen zich het beste thuis in stilstaand water en bij temperaturen tussen de 20 en de 50 graden Celsius. Heeft u hele kleine waterdruppeltjes ingeademd met daarin de legionellabacterie? (Zoals waternevel) Dan kunt u daar ziek van worden.
Meestal verloopt de ziekte mild met griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, koorts en maagdarmstoornissen. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstiger en ontstaat ontsteking van de hersenen (encefalitis) met kans op blijvende invaliditeit of zelfs overlijden.
Behandeling met antibiotica is niet mogelijk en kan zelfs complicaties geven. Het is aan te raden naar de dokter te gaan als er naast diarree ook sprake is van koorts, bloed en slijm in de ontlasting, heftig braken of uitdrogingsverschijnselen, zoals weinig plassen, erge dorst en sufheid.