Overnight oats hoef je niet per se de avond van tevoren te maken. Je kunt ook op zondag al je bokaaltjes klaarzetten voor de rest van de week: in de koelkast blijven overnight oats 5 dagen goed.
Overnight oats kun je gerust een paar dagen bewaren, dus maak gerust een aantal porties. Wel goed afdekken en in de koelkast bewaren.
Je kunt de overnight oats ook echt heel goed langer bewaren. Wanneer je het een lekker recept vindt kun je in 1 keer voor een paar dagen maken en de overnight oats in een bakje in de koelkast bewaren.
Verdeel ('s avonds voor het slapen gaan) de havermout, melk, honing en kaneel over de jampot(ten) en roer door. Doe de deksel(s) op de pot(ten) en zet 8 uur in de koelkast (overnight). De overnight oats zijn nu klaar om gegeten te worden. Dit ontbijt wordt pas echt lekker met een van de toppings (zie tips).
Overnight oats passen prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze bevatten vezels en geven een verzadigend gevoel na het eten. Dit kan helpen bij het bereiken van gewichtsverlies en zorgen voor gewichtsbeheersing. Niet alleen zijn Overnight oats heerlijk als ontbijt, het is ook erg vullend.
Overnight oats is een snel en gezond ontbijt. Het zijn havervlokken die je een nachtje laat weken in melk of water. Hierdoor ontstaat een papje waar van alles aan toegevoegd kan worden. Denk aan superfoods als chiazaad en cacao maar ook vers fruit en noten.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Bij de bereiding van overnight oats gebruik je best gerolde havermout om het lekkerste resultaat te bekomen. Instant havervlokken laat je best achterwege bijvoorbeeld. Let dus zeker op welk type havermout je koopt wanneer je naar de supermarkt gaat. Je wil natuurlijk niet dat je favoriete ontbijt mislukt.
Overnight oats worden pas écht lekker als je ze een beetje leuk aankleedt. Met bijvoorbeeld toppings als vers fruit, noten en granola. Of wat dacht je van een schep pindakaas? Deze ingrediënten maken je gezonde ontbijtpap helemaal af.
En toch slaan zoveel mensen het over, meestal door tijdgebrek. Dan zijn deze overnight oats een uitkomst: je maakt ze 's avonds van te voren klaar en de volgende ochtend ben je ready to go voor ontbijt! Je kunt het koud eten, maar wanneer je het liever warm hebt ook even snel in de magnetron opwarmen.
Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.
Ook de beta-glucanen (een soort vezels) in oats dragen bij aan een lagere LDL-cholesterol. Daarnaast zit havermout vol vitamines en mineralen, waaronder vitamine B1 en ijzer. Maar in deze granen zitten vooral heel veel vezels. En een vezelrijk dieet is goed voor je.
Overnight oats is veel eenvoudiger te maken. 's Avonds voor je gaat slapen, zet je de havermout in een kom met je favoriete plantaardige melk klaar in de koelkast. Voeg alvast wat gezonde ingrediënten toe en het kan de hele nacht weken. Dit heeft hetzelfde effect als de havermout koken.
Oats = havermout. En steel cut oats = havergrutten.
Als je de pap zelf aanmaakt met halfvolle of magere melk en wat fruit, weet je wat je erin doet en houd je het lekker gezond. De meeste soorten kant-en-klare havermoutpap uit een beker of pak staan niet in de Schijf van Vijf, omdat er zout of te veel suiker is toegevoegd of omdat de pap is gemaakt van volle melk.
Havermout is een veelzijdig product en daarnaast erg betaalbaar. Voor €0,40 koop je een pak van 500 gram. De aanbeveling per portie is 40 gram. Dit betekent dat je zo'n 12 havermoutmaaltijden kunt bereiden voor 0,40.
Let op: bewaar de havermout in een donkere en droge kast bij kamertemperatuur. Gekookte havermout kun je het beste in de koelkast bewaren, als je dit doet dan is de havermout 5 tot 7 dagen houdbaar. Buiten de koelkast slechts 1 tot maximaal 2 dagen.
Havermoutpap, ofwel oat porridge, eten wij regelmatig. Nu lazen we online dat je het ook in een grote portie kunt maken, om vervolgens kleine individuele porties in te vriezen.
Koel, donker en droog
Havervlokken zijn een jaar houdbaar. Mits goed bewaart, blijven ze langer houdbaar. Het is belangrijk dat je het spul altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaart. Je kunt de vlokken gewoon in de keuken opslaan, maar in bijvoorbeeld een kelder is nog veel beter.
Verstoppingen. Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
De inname van een kleine hoeveelheid per dag kan geen kwaad. Het veelvuldig binnenkrijgen van fytinezuur remt de opname van mineralen als magnesium, ijzer, calcium en zink. Als er een overdaad aan fytinezuur aanwezig is, dan hebben deze mineralen geen schijn van kans.