Een losse, ongepelde knoflookteen blijft zo ongeveer drie weken goed. Wanneer je de schil van de knoflook afhaalt, gaat hij sneller achteruit. Een gepelde knoflookteen kun je na een week namelijk al weggooien. Als je 'm in de koelkast bewaart dan, anders is het nog eerder met het ding gedaan.
Bewaar knoflook op een koele en droge plaats. Bewaar knoflook bijvoorbeeld in de kelder. Het blijft dan zo'n 2 maanden goed. De bol knoflook is niet meer goed als de tenen verschrompelen of uitlopen.
Doe je 't toch liever met verse look? Bewaar je olie dan in de ijskast voor maximaal 2 weken. Zet je oven maar al aan, want een heerlijke manier om knoflook langer te bewaren is door 'm te roosteren! Vet een ovenschaal in, leg er de knoflookbollen in en rooster ze zo'n 45 minuten in een oven van 180 graden.
Het hangt af van hoe je het bewaart, maar in principe kun je een hele bol, ongeschild, tot wel een half jaar bewaren. Zodra je een teen van de bol verwijdert, maar hem nog niet pelt, kun je er nog drie weken van genieten.
Je kunt knoflook een aantal weken lang bewaren, afhankelijk van de datum die erop staat. Verstandig is om goed te kijken en te ruiken aan je knoflook, en vervolgens zelf een inschatting maken of de knoflook nog goed is. Zie je geen rare vlekken op je knoflook, en ruikt de knoflook nog zoals normaal.
Knoflook
Wanneer je knoflook in de koelkast bewaart, zal het op een gegeven moment gaan spruiten. Bovendien zal het eerder gaan beschimmelen. Bewaar je knoflook daarom op een donkere, koele plek. Bij de uien, bijvoorbeeld.
Bedorven? Als knoflook niet meer goed is, verschijnen er donkere of groene vlekken op. Ook als knoflook wat zachter aanvoelt is die meestal niet meer goed. Gelukkig zal je nooit echt ziek worden van bedorven knoflook, maar lekker is anders.
Je kunt knoflook in olie invriezen, of in stukjes snijden en in ijsklontjes vorm in de vriezer bewaren.
Op verse knoflook kunnen sporen voorkomen van de bacterie Clostridium botulinium. Deze bacterie vermenigvuldigt zich wanneer de knoflook wordt bewaard in olie. De bacterie maakt een gifstof aan die botulisme kan veroorzaken. Botulisme is een zeer ernstige voedselvergiftiging, die vroeger regelmatig slachtoffers maakte.
Je kunt de teentjes beter rauw in een pot olijfolie bewaren, in de koelkast. Als je look wilt invriezen, plet of versnipper hem dan eerst, en vries de look in kleine porties in; wat je per keer denkt nodig te hebben.
Knoflook is gezond. Knoflook vergroot de weerstand tegen infecties en schimmels en verlaagt de bloeddruk. Dit komt doordat knoflook de stof allicine bevat die in het lichaam wordt omgezet in allicine. Deze stof heeft een positieve werking in het menselijk lichaam.
Verse look is milder en sappiger dan de gedroogde variant. Daarom gebruik je verse look beter in koude bereidingen zoals in salades en dressings. In warme gerechten zal de smaak niet genoeg tot zijn recht komen en dat is zonde, aangezien verse look duurder is.
Zelfgemaakte knoflooksaus blijft tot ongeveer 3 dagen goed. Bewaar de saus in een luchtdichte verpakking in de koelkast en proef en ruik om te beoordelen of de saus nog geschikt is voor consumptie.
Bedorven knoflook
Je ziet dat de knoflook niet meer goed is als er donkere, of groene vlekken op zitten. Dit zijn namelijk tekenen van rotten. Tevens moet gepelde knoflook eerder wit, dan geel zijn. En ook als je knoflook wat zacht aanvoelt is-ie niet meer goed.
Net als uien gedijt ook knoflook het beste op een donkere, droge en goed geventileerde plek. In de koelkast wordt knoflook eerder slap en beschimmeld. Ook gaat het vocht in de koelkast ervoor zorgen dat de knoflook ontkiemt en groene uitlopers krijgt.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Het is nog onbekend welke soort knoflook het meest toxisch is. Zowel vers als gedroogd plantmateriaal, puur of verwerkt in gerechten of voedingsproducten blijkt bij dieren vergiftigingsverschijnselen te kunnen geven. De hoeveelheid waarin inname van knoflook giftig wordt, is onduidelijk.
Ziekteverschijnselen botulisme
Bij voedselgerelateerd botulisme treden meestal zo'n 12 tot 72 uur na infectie de eerste verschijnselen op; dat kan echter tot z'n 8 dagen duren. Deze verschijnselen zijn: slechter zien, slecht slikken en moeilijk praten. Vervolgens ontstaat een zich steeds verder uitbreidende verlamming.
Het is ook heel belangrijk om te weten dat je botulisme niet kunt herkennen; als je schimmel in bijvoorbeeld een potje zelfgemaakte jam hebt kun je dat wel zien, maar de Clostridium botulinum bacterie en/of de sporen en/of de gifstoffen zijn heel lang onzichtbaar in de pot.
Na 3x blancheren houd je heerlijke zoete knoflook over, zonder die wrange smaak die zolang in je mond blijft hangen.
Knoflook kun je ongeveer drie maanden bewaren in de vriezer.
Uien en knoflook met groene uitlopers zijn nog prima eetbaar.Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn.
Ui en knoflook werken lustopwekkend
In de boeddhistische tempels wordt er gekookt zonder ui en knoflook. Daehan Sunim vertelt: 'Volgens de boeddhistische geschriften word je van deze rauwe ingrediënten boos, en als je ze eet ga je op zoek naar het tegenovergestelde geslacht.
Vaak merk je niet eens dat de knoflook is gekiemd totdat je erin snijdt. Hoewel die sprietjes qua looks op bieslook lijken, delen ze niet dezelfde milde smaak; de knoflookkiemen zijn behoorlijk bitter. Zeker als je het rauw eet.