Konijnen mogen absoluut niet langer dan 12 uur zonder hooi of ander eten zitten.
Een konijn mag nooit zonder water zitten, heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten.
Konijn dat niet eet is een spoedgeval
Als je konijn niet eet is dat eigenlijk altijd een spoedgeval voor de dierenarts. Een konijn kan geen dag zonder eten. Als de darmen stil komen te liggen doordat er geen voeding verteerd wordt ontstaat er zeer snel gas in de buik van een konijn.
Darmen komen stil te liggen als een konijn stopt met eten
Met als gevolg gasvorming, waardoor het konijn buikpijn krijgt en zich niet lekker gaat voelen. De 'gasbuik' die hierdoor wordt veroorzaakt wordt steeds erger en daarmee levensbedreigend. Continu aanbod van hooi en water is dus essentieel voor een konijn.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Een konijn mag nooit zonder water zitten. Heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
Als je konijn niet of nauwelijks drinkt, moet het extra vocht toegediend krijgen, zodat de maagdarminhoud zacht blijft. Het beste kan een elektrolytische oplossing gegeven worden. Een konijn heeft per etmaal minstens 50 ml.
Heel stil in een hoekje zitten en niet reageren op geluiden of beweging van buitenaf. Het kopje scheef houden. Staande oren laten hangen, hangende oren van het hoofd of achterwaarts houden. Steeds met de kop schudden zonder dat van vrolijkheid sprake is.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Hoelang dwangvoeren
Net zolang tot de patiënt én zelf eet én voldoende keutels van normale grootte en vorm maakt.
Middenoorontsteking. Dit wordt meestal veroorzaakt door een bacteriele infectie of door oormijt. Het konijn schud steeds met zijn hoofd of gaat met zijn poten aan zijn oren krabbelen. Door de pijn zal het konijn minder actief worden en minder gaan eten.
Geef kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag (liefst zo vaak mogelijk). Zorg dat een ziek konijn zoveel binnenkrijgt dat het niet afvalt (dagelijks wegen). Een richtlijn voor de hoeveelheid dwangvoer is 25 - 50 ml per kg lichaamsgewicht per dag.
Drinkwater. Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig.
In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Vaker liggen: Wanneer staan en bewegen voor het konijn pijn doet zal hij vooral liggend te vinden zijn. Soms gaat dit gepaard met een gebogen, bolle rug. Compleet uitstrekken van het lichaam: Om bepaalde pijnpunten te ontzien kan een konijn zich helemaal uitstrekken bij het liggen.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm. Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.
Als je een leeg spuitje hebt kun je deze vullen met water en tegen zijn mondje aanhouden (en rustig een beetje water spuiten). waarschijnlijk heeft jou konijn zoveel dorst dta het blij is dta het een druppeltje water binnen krijgt.
Een waterbak is zonder twijfel een natuurlijkere manier om te drinken en veel konijnen hebben ook de voorkeur voor een waterbak tegenover een waterfles. Het nadeel van een waterbak is dat deze makkelijk vies wordt door de bodembedekking. Daarnaast kan een waterbak ook omgestoten worden.
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.