Het is een vrij eenvoudig klusje. Stop je broek in een diepvrieszak of kussensloop (sluit deze wel goed af), stop hem in de vriezer en haal hem er na 24 uur uit. Laat hem even goed ontdooien en je spijkerbroek is weer helemaal fris!
Het klinkt misschien gek, maar stop je statische trui of rok eens in de vriezer. De statische energie neemt na een half uur al flink af. Hang je kleding hierna even over een wasrek om goed te drogen. Bij deze methode verdwijnen vieze geurtjes ook als sneeuw voor de zon.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Een spijkerbroek voor de eerste keer wassen
Zo helpt het om een nieuwe spijkerbroek een nachtje in een emmer met koud water en azijn te laten weken. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
Hoe vaak moet je een spijkerbroek wél wassen? Na vier tot vijf keer dragen mag-ie in de wasmand. Het is trouwens ook niet nodig om een nieuwe aangeschafte spijkerbroek eerst in de was te doen voordat je 'm draagt. Voordat de broek in de winkel ligt, is hij namelijk al eens gewassen door de fabrikant.
Veel zwarte broeken ruiken zo. Het komt door de verf. Het wordt met veel wassen wel minder, maar het gaat nooit echt helemaal weg.
Spijkerbroek wassen
Was de broek zo min mogelijk. Mocht het echt nodig zijn kan je de broek ook in de vriezer leggen in een kussensloop. Dit dood de bacteriën en neemt nare geurtjes weg. Wil je de broek wel wassen doe dit dan binnenstebuiten en op een lage temperatuur tot 40 graden.
Om ervoor te zorgen dat je kleren langer mooi blijven, draai je ze binnenstebuiten voor het wassen. Dit is essentieel voor spijkerbroeken en donkere broeken om te voorkomen dat ze vervagen. Ook kledingstukken met een print of borduursel kun je het beste binnenstebuiten wassen.
Als je ze in de machine wast, krimpen ze. Maar als je ze in bad draagt (onze favoriete methode), krimpen ze niet alleen, maar gaan ze ook als gegoten zitten. Als je jeans van onbewerkt denim koopt, neem wel dan je gebruikelijke taillemaat, maar een pijplengte die twee tot drie keer zo lang is.
Waar moet je bij het wassen van jeans in het algemeen op letten? Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
Het beste is om denim te wassen met een beetje azijn. Azijn zorgt ervoor dat de kleuren langer goed blijven en dat de stof soepeler wordt.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat de spijkerbroek in een te kleine maat nog wel dicht kan, dat je nog normaal kunt ademen en nog kunt blijven bewegen. Als 'ie aan die eisen voldoet maar net iets te krap zit, dan heb je waarschijnlijk een goede broek te pakken.
Haarlak is een snelle en doeltreffende manier oplossing om je kleding te ontladen van statische elektriciteit. Draai je kleding binnenstebuiten en houd je haarlak 30cm of meer van je kleding af (zo voorkom je vlekken). Het is zacht voor je huid en voorkomt dat vb zijden blouses aan je huid vast blijven kleven.
Spijkerbroek wassen
Om langer van je spijkerbroek te genieten, kun je hem het beste een nachtje in de vriezer leggen. Op deze manier worden bacteriën gedood door de kou. Leg je broek 's avonds in de vriezer en hang 'm de volgende ochtend uit in de douche. Zo wordt je broek weer droog en soepel.
Omdat bedwantsen overleven op textiel, kunnen zij via kleding, beddengoed of theedoeken in de kasten door het hele huis terecht komen. Als u bedwantsen in uw kledingkast waarneemt, is het verstandig om alle kleding 2 dagen in de vriezer te leggen of te wassen op 60 graden.
*Was je jeans in de wasmachine op 60 graden met gewoon normaal wasmiddel. *Laat de wasmachine op de hoogst mogelijke stand centrifugeren. Door het hoge toerental zullen de vezels in de jeans zich samentrekken waardoor hij iets zal gaan krimpen.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
Hoeveel azijn doe je bij de spijkerbroek? Een half kopje azijn in je wasmachine of handwasje is genoeg.
Wasvoorschriften om een spijkerbroek te laten krimpen
En wil je toch graag je jeans laten krimpen zet dan de wasmachine op 60 of 90 graden en laat de wasmachine zijn werk doen.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Hoe droog en strijk je je jeans het beste? De eerste regel is: doe je jeans nooit in de droger! Het beste is om ze gewoon aan de lucht te laten drogen, zodat de jeansvezels niet zo uitgerekt worden. Hang je jeans gewoon aan een hanger en laat hem drogen.
Net als met Borax of bakingsoda kan je natuurazijn gebruiken om de vieze geur uit je broek te verwijderen. Meng een half kopje natuurazijn met koud water en laat je broek een uurtje weken, daarna grondig uitspoelen met koud water en in de wasmachine doen.
Voeg een kopje azijn toe aan je was en de muffe lucht is zo vervlogen. Wat je ook kunt doen, is je kleding voor je ze gaat wassen, een uurtje laten weken in een emmer water met azijn. Daarna zoals gewoon in de was en klaar is Kees.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.