Hoelang kun je zonnebrand bewaren? Na opening is zonnebrandcrème tot 12 maanden te gebruiken. Dit staat op de verpakking zo aangegeven: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden.
Hoelang blijft de zonnebrandcrème bruikbaar? Zonnebrandcrème blijft ongeveer twee jaar houdbaar als je de fles op de juiste manier bewaart. Wel neemt de beschermingsfactor af. De beschermingsfactor is de mate waarin UV-straling wordt tegengehouden.
Hoe weet je, als dit niet op de verpakking staat, of de zonnebrandcrème nog goed is? 'Waarschuwingstekens zijn geur en textuur. Je weet dat de crème over datum is wanneer de formule aan het scheiden is. Als de textuur of geur anders is dan hoe het was toen je het kocht, moet je de crème ook weggooien.
Niet voldoende bescherming
Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben. De oude producten kunnen nog wel in de schappen staan of bij mensen thuis. De Consumentenbond adviseert consumenten deze producten niet meer te gebruiken.
Gooi zonnebrand weg als het vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden. Heb je het op de juiste manier gebruikt, genoeg en tijdig gesmeerd, maar ben je toch verbrand? Gooi het product dan ook weg.
Na opening is zonnebrandcrème tot 12 maanden te gebruiken. Dit staat op de verpakking zo aangegeven: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden. Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat na opening de factor (SPF) vermindert.
Als de zonnebrandcrème over de datum is, begint te formule te scheiden. 'Als het qua textuur of geur anders is dan toen je het kocht, kan het zijn dat het niet goed gaat met het product. In dit geval kun je het beste gewoon weggooien. '
Huidtype 1: Als je zeer snel verbrandt, niet bruin wordt en een zeer lichte huid of sproeten hebt, kun je het beste een SPF 50 voor je gezicht gebruiken. Huidtype 2: Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Deze berekening klopt alleen, als je je zonnebrandcrème royaal aanbrengt.
Zonnecrèmes voor het gezicht zijn dikwijls lichter van textuur (minder dik en vet) waardoor ze minder snel je poriën verstoppen en onzuiverheden uitlokken. Heb je last van onzuiverheden of een acnegevoelige huid, dan is het dus slim om een gezichtszonnecrème te smeren.
Net als de rest van je huid, zijn je lippen kwetsbaar voor UV-stralen, dus het is super belangrijk dat je ook je lippen insmeert. Of je dit nu doet met een zonnebalsem of met zonnebrandcrème dat maakt in principe niet veel uit.
Let ook op de ingrediënten die in de zonnebrand zitten. Hoewel er natuurlijk ingrediënten nodig zijn om te beschermen tegen de zon, zijn er ook ingrediënten die juist niet goed zijn voor onze huid of voor de onderwaterwereld. Denk daarbij aan oxybenzone, een stof die giftig is voor vissen.
Eerst je dagcrème
Zij kunnen je huid ook beschermen tegen de zon die nog door je zonnebrandcrème heen dringt. Er is wel een uitzondering; als je een hele vette crème gebruikt die niet intrekt (denk aan vaseline) en je hebt een zonnebrandcrème met chemische filters dan kan je beter eerst je zonnebrandcrème opbrengen.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
Vorig jaar was het nog het zonnebrandmiddel van de Action dat door de Consumentenbond tot Beste Koop werd uitgeroepen. Dit jaar is de zonnebrand van de Lidl volgens De Consumentenbond net iets beter met een 7,1.
Wil jij het bruiningsproces dus graag versnellen, dan is zonnebrand met zelfbruiner de oplossing. De bronzer zorgt er namelijk voor dat je huid op een natuurlijke manier een bruinere teint krijgt. Ideaal voor als je bijvoorbeeld niet spierwit op het strand wil liggen.
Australian Gold is wellicht een van de bekendste merken op het gebied van bruinen. Deze zonnecrème voor het gezicht met factor 45 beschermt je gezicht tegen de schadelijke zonnestralen en bevat een graduele zelfbruiner.
Hoe vaak zonnebrand smeren? Het wordt aanbevolen om een zonnebrand met liefst minimaal SPF30 een kwartiertje voor blootstelling aan de zon aan te brengen. Het liefst smeer of spray je ook elke twee uur bij, vooral als je veel buiten bent, na zwemmen of zweten.
De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen. Het is in de tussentijd belangrijk dat je de huid gedurende 1 tot 3 dagen niet opnieuw blootstelt aan de zon. Een 2e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur. De verbrande huid is rood, en voelt warm en pijnlijk aan.
Superieure, betrouwbare zonbescherming voor de hele familie
De formule droogt snel en biedt een duurzame onzichtbare bescherming in slechts 15 minuten. Hierdoor is de familie in no time klaar voor de zon. Bovendien zijn de producten vrij van parfum en kleurstoffen; de perfecte zonbescherming voor de hele familie.