In principe is de kaart één jaar geldig. Op de groene kaart wordt de geldigheidsdatum vermeld. Meestal staat er een geldigheid op van 13 maanden in plaats van 12 maanden. Ieder jaar, bij verlenging van de verzekering, krijg je automatisch van de verzekeraar een nieuwe groene kaart opgestuurd.
In Nederland hoef je de groene kaart niet verplicht bij je te hebben. Ga je met de auto naar het buitenland? Binnen de Europese Unie is het in de auto hebben van een groene kaart ook niet verplicht.Buiten de EU is de papieren groene kaart in de meeste landen wél verplicht.
Moet een groene kaart verplicht groen zijn? Een groene kaart hoeft niet verplicht groen te zijn. En vaak is een digitale versie ook voldoende. Als je de papieren groene kaart wel bij je moet hebben in het buitenland, dan hoeft deze dus niet de originele groene kleur te hebben.
Voor het verlopen van je groene kaart ontvang je in principe een nieuw exemplaar van je verzekeraar. Je kunt contact opnemen met je eigen verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon indien je geen nieuwe groene kaart hebt ontvangen.
In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Israël, Iran, Noord-Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Tunesië en Turkije is een groene kaart verplicht. In alle overige landen mag de verzekeringsdekking ook met een ander document aangetoond worden.
Je kunt je groene kaart bekijken en downloaden in internetbankieren of de Rabo App. Zo heb je hem altijd bij de hand.
Vanaf 1 juli 2020 hoeft de groene kaart niet per se meer groen te zijn en heet deze officieel het Internationale verzekeringsbewijs. Ga je internationaal de weg op? Dan is het niet handig als je je groene kaart kwijt bent.
De landen waarbij het verplicht is het internationaal verzekeringsbewijs op papier bij je te hebben zijn Turkije, Marokko, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Israël, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Servië, Tunesië, voormalig Joegoslavische Republiek en Macedonië.
Groene kaart aanvragen
Je ontvangt de kaart binnen 5 werkdagen per post.
Het bewijs van verzekering, ook gekend als de groene kaart, moet verplicht aanwezig zijn in uw voertuig. Als u niet verzekerd bent, pleegt u een strafbaar feit. Meer informatie over de wetgeving omtrent verzekering van voertuigen vindt u op de website van de Belgische wegcode.
Bewaar de groene kaart in het voertuig. De periode waarin de verzekering geldig is, om aan te tonen dat je verzekerd bent. De landen waar je wél dekking hebt, en waar je géén dekking hebt (doorgestreept).
Sinds 1 juli 2020 is de groene kaart niet meer groen, maar wit. Hij wordt dus op wit papier gedrukt, in plaats van op groen papier. Je kunt de groene kaart nu ook zelf in zwart-wit printen.
In principe hoeft u een groene kaart niet aan te vragen bij de verzekeraar. U krijgt deze namelijk automatisch na het afsluiten van een autoverzekering. Tegenwoordig is de groene kaart meestal digitaal beschikbaar. U kunt hem zelf downloaden en printen.
Een groene kaart voor uw caravan of aanhanger vraagt u op bij de verzekeraar waar de auto verzekerd is. Is de auto die de caravan of aanhanger trekt bij ons verzekerd? Vul dan uw gegevens in. U ontvangt de groene kaart binnen 5 werkdagen op uw e-mailadres.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Je kunt een digitale versie opvragen via je persoonlijke omgeving My Alphabet of in de Alphabet app. Zo heb je je groene kaart altijd en overal digitaal tot je beschikking.
In alle landen van de Europese Unie is het niet verplicht om een groene kaart bij te hebben. In Frankrijk kan de politie eenvoudig controleren of auto's een geldige autoverzekering hebben. Het is toch aan te raden om de groene kaart mee te nemen.
Je autoverzekering is bijna in alle landen geldig. Om te weten of je autoverzekering ook geldig is tijdens jouw vakantie in het buitenland kun je kijken naar je groene kaart. Op de groene kaart staan alle landen waar je auto verzekerd is. Een originele groene kaart vraag je op bij je verzekeraar.
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Het is een document of een pasje. Op de kaart staan de landen waar de auto verzekerd is. Ook het verzekerde kenteken, de periode waarin het voertuig verzekerd is en het kaartnummer staan erop.
Buiten Nederland mag u meestal tussen de 3 en 6 maanden rijden in uw auto met Nederlands kenteken.
Dat is altijd handig om te weten. Via de site van de RDW kun je niet zien waar je auto is verzekerd. Hiervoor neem je een kijkje op het polisblad van je huidige autoverzekeraar of log je online in. Bovendien kun je ook via je bankafschriften of groene kaart terugzien waar je autoverzekering is ondergebracht.
Dit bewijs, dat sinds 1 januari 2022 verplicht een wit document is of een elektronisch document, wordt ook het "internationaal verzekeringsbewijs" genoemd. Het gaat om een officieel document dat bewijst dat je voor je wagen een BA Autoverzekering afsloot.
De geldigheid van uw milieusticker is onbeperkt, in combinatie met uw kenteken. Als uw kenteken verandert dient u wel een nieuwe milieusticker aan te vragen. De gegevens vermeld op de milieusticker dienen te allen tijde overeen te komen met de gegevens op uw kentekenbewijs.
Rijdt u een milieuzone in waar u niet in mag met uw voertuig, dan volgt er een boete. Voor personen- en bestelauto's en autobussen is deze boete €110,-.Daar komen nog administratiekosten bij.Vrachtauto's betalen €280,-.