Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Koel, donker en droog
Havervlokken zijn een jaar houdbaar. Mits goed bewaart, blijven ze langer houdbaar. Het is belangrijk dat je het spul altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaart. Je kunt de vlokken gewoon in de keuken opslaan, maar in bijvoorbeeld een kelder is nog veel beter.
Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.
De gekookte pap kun je in de koelkast bewaren en koud of warm eten. Tip 2: Maak extra, voor de volgende ochtend en/of als basis voor een gezonde snack tussendoor. Fijne havervlokken zijn te koop bij iedere supermarkt, meestal van het huismerk, bijvoorbeeld AH Basic.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Als je geen liefhebber bent van warme havermoutpap, kan je 's avonds de havermoutpap maken en deze een nacht in de koelkast laten staan (de beroemde overnight oats). Meng de havermoutvlokken met water, melk of yoghurt en voeg hier eventueel nog iets anders aan toe dat je lekker vindt, zoals fruit.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Havermout bevat aardig wat vitaminen (vooral B-vitaminen), mineralen en antioxidanten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vezels uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. In de haverkorrel zit wat olie, die voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat.
Volkoren meel
Zowel dicht als geopend kun je een pak maximaal 3 tot 6 maanden bewaren. In de koelkast ongeveer 6 tot 8 maanden.
Verstoppingen. Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Overnight oats kun je gerust een paar dagen bewaren, dus maak gerust een aantal porties. Wel goed afdekken en in de koelkast bewaren.
THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.
Er bestaan verschillende opties: in een plastic bakje, in een muffinvorm (zeker handig als je veel porties tegelijk wil invriezen) of in een weckpotje. Wij kiezen voor het laatste, want onze weckpot heeft extra sterk glas en kan dus in de magnetron. Ideaal om het de volgende ochtend in op te warmen!
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Daarnaast adviseren wij om ook de volgende producten toe te voegen aan je noodpakket: Contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren. Reservesleutels van huis en auto. Plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen.
Kosten. Havermout is een veelzijdig product en daarnaast erg betaalbaar. Voor €0,40 koop je een pak van 500 gram. De aanbeveling per portie is 40 gram.
Een goede verhouding is 40-50 gram havermout met 150-200 milliliter melk.
Havermout heeft één groot voordeel: het bevat zogenaamde 'bètaglucanen', oplosbare vezels die extra veel vocht opnemen in de darmen. Daardoor kan havermout het slechte cholesterol in het bloed binden en verlagen.