Het virus is erg besmettelijk. De tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen van de aandoening (incubatietijd) bedraagt twee dagen. De immuniteit tegen het virus stijgt met elke besmetting. Daardoor zijn de meeste kinderen er rond de vijf jaar immuun tegen.
Vooral kinderen tussen de 6 en 24 maanden oud. Mensen die dicht op elkaar leven of werken, hebben meer risico om besmet te raken. Bijvoorbeeld kinderen op een kindercentrum lopen meer risico om daar in aanraking te komen met het virus. Je kunt deze ziekte vaker dan een keer krijgen.
Mensen kunnen de ziekte verschillende keren krijgen, maar de ziekte verloopt dan minder ernstig. Het kan ook zijn dat iemand wel besmet is, maar dat er geen ziekteverschijnselen zijn.
De meeste mensen zijn na 1 tot 3 dagen weer opgeknapt. Omdat de darminfectie bij kinderen en ouderen langer kan duren, is het vooral bij hen belangrijk om steeds op uitdroging te blijven letten. Na herstel bent u zeker 3 maanden beschermd (immuun) tegen hetzelfde soort norovirus.
Iedereen kan een infectie door rotavirus krijgen. Maar kinderen en ouderen hebben meer kans om ziek te worden. Mensen die dicht op elkaar leven of werken hebben meer kans om besmet te raken. Bijvoorbeeld kinderen op een kinderdagverblijf.
Water, thee, cola, vruchtensap, soep, rijstwater en yoghurtdranken zijn geschikt. Voor jongere kinderen raden we appelsap af, omdat het de darmen irriteert en de diarree kan laten aanhouden. Een baby moet minstens de helft drinken van wat hij normaal drinkt.
Het rotavirus kan ontstekingen veroorzaken aan de maag en darmen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals koorts, diarree en braken. Het rotavirus kan op alle leeftijden ziekte veroorzaken. Maar vooral bij kinderen onder de twee jaar kan de ziekte ernstige gevolgen hebben.
Hoe vaak komt buikgriep voor? Elk jaar hebben 4,5 miljoen mensen in Nederland (dat is een op vier personen!) een buikgriep. Bij 220.000 mensen zijn de klachten zo ernstig dat zij langs hun huisarts gaan. Dit hebben epidemiologen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uitgeplozen.
De immuniteit tegen het virus stijgt met elke besmetting. Daardoor zijn de meeste kinderen er rond de vijf jaar immuun tegen. De meeste volwassenen die besmet geraken, vertonen weinig of geen symptomen. Maar ze kunnen het virus wel verspreiden.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo.
Het rotavirus is erg besmettelijk en kan direct van persoon naar persoon worden over-gedragen door contact met ontlasting. Besmetting kan ook indirect overgedragen worden door contact met voorwerpen die met ontlasting besmet geraakt zijn (bijvoorbeeld eetgerei, stethoscoop enz.).
Rotavirusinfecties worden gekenmerkt door een trias van plotseling opkomende diarree, koorts en braken. In een minderheid van de gevallen zijn er slechts één of twee van deze symptomen (Staat 2002). Het ziektebeeld begint met een acuut begin met koorts en braken.
Bij volwassenen verschilt het verloop van het rotavirus. Door eerdere besmettingen treden er vaak geen symptomen op. Een infectie bij volwassenen met symptomen is te herkennen aan misselijkheid, diarree, overgeven, buikkramp, hoofdpijn en een gevoel van algehele malaise.
Het is niet bekend waar het rotavirus vandaan komt. Wel weet men dat het zich in de stoelgang van personen bevindt, vanaf het moment van besmetting tot ongeveer acht dagen na het verdwijnen van de klachten. De infectie wordt overgebracht door contact met de ontlasting (vb. door vuile luiers).
ORS is een veilig medicijn. Werken uw nieren minder goed of heeft u diabetes? Let dan op hoeveel glucose (druivensuiker) en zout er in ORS zit.
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na 1 tot 4 dagen vanzelf. Bij mensen met een verminderde weerstand, ouderen en jonge kinderen kunnen de klachten langer duren en bestaat er kans op complicaties, zoals uitdroging. Het is belangrijk goed te drinken tijdens de buikgriep, om uitdroging te voorkomen.
Ziekteverschijnselen. Misselijkheid, braken, hoofdpijn, buikpijn, diarree en milde koorts zijn de meest voorkomende klinische symptomen. Er is meestal geen bloed- of slijmbijmenging in de feces. De symptomen verdwijnen na 2 tot 3 dagen bij volwassenen en na ongeveer 1 week bij kinderen.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Als uw kind weinig drinkt, geef het dan het liefst ORS of verdunde appelsap (half appelsap half water), dit wordt snel door het lichaam opgenomen. ORS (Oral Rehydration Solution) bevat suiker en zouten. De samenstelling is precies zo gemaakt dat het vocht snel in het lichaam wordt opgenomen.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
De rotavirusvaccinatie, RotaRix, moet dan worden aangevraagd via de huisarts. De verzekering vergoedt het niet. Een volledige rotavaccinatie (twee doses) kost 138 euro.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Yoghurt. Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt, maar doet ook heel veel goeds. Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen.