Hartkloppingen na XTC, coke en speed komen veel voor en duren maximaal enkele uren. Doe het rustig aan en accepteer dat hartkloppingen na deze drugs er nu eenmaal bij horen, ook al ben je angstig.
Speed versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben, zoals hartritmestoornissen, een hartinfarct of een beroerte. Mensen die al hart- en vaatproblemen hebben lopen extra risico. Ook een hoge dosis vergroot het risico, net als het combineren van speed met andere oppeppende drugs.
Bij gebruik van veel drugs gaat de hartslag en de bloeddruk omhoog. Het hart heeft daardoor meer zuurstof nodig. Maar de vaten kunnen ook vernauwen van drugs. Die combinatie kan leiden tot pijn op de borst of zelfs een hartinfarct.
Ook kunnen de bloedvaten van je hart verkrampen, waardoor je een hartaanval kunt krijgen. Het risico op hartproblemen is het hoogst bij het gebruik van stimulerende partydrugs als cocaïne, speed, poppers en XTC. Ook THC, het actieve bestanddeel van cannabis, kan hartproblemen veroorzaken.
Probeer ook te blijven eten. Dan voel je je beter, ook de dag erna. Eet eventueel een zout koekje of wat chips. Lukt dat niet (goed), denk dat aan vloeibare maaltijden of fruit.
Speed is een stimulerende drug. Je voelt je fit en actief, terwijl vermoeidheid en honger worden onderdrukt. Het effect van speed houdt 4 tot 8 uur aan. De bijwerkingen, zoals niet kunnen slapen na speed, kunnen soms dagenlang aanhouden.
Zo'n aanval kan dan bijvoorbeeld een paar uur duren, maar kan ook na een paar minuten weer over zijn. De klachten die voorkomen bij een hartritmestoornis zijn: hartkloppingen en -overslagen. een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, (bijna) flauwvallen.
Bel met uw huisarts als u een of meer van deze klachten heeft: Als u voor het eerst hartkloppingen krijgt die niet overgaan als u een paar minuten rustig zit. Als u ineens een heel onregelmatige hartslag krijgt: het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Van Bakkum: "Het is heel moeilijk om te zeggen wat beter of slechter is, dat ligt aan je persoonlijke gevoeligheid en hoe vaak en hoeveel je het gebruikt. Cocaïne is verslavender en richt schade aan op je hart- en bloedvaten, speed is ook zwaar voor hart en bloedvaten en kan leiden tot hersenschade.
Nitrazepam en Temazepam zijn wel geschikt. Daarnaast kan flurazepam ook nog een goede optie zijn. Wil je echt voor de hele zware slaapmiddelen gaan, dan kun je het beste gaan voor flunitrazepam of midazolam.
Cocaïne of coke leidt tot vernauwing van bloedvaten, verhoogde hartslag en verhoogde bloeddruk. Doordat de bloedvaten zich vernauwen krijgt de hartspier minder bloed en minder zuurstof. Echter door verhoging van de hartslag heeft het hart juist meer zuurstof nodig. Hierdoor wordt de hartspier extra belast.
Je zit minder lekker in je vel en voelt je onrustig ook als je niet hebt gebruikt. Na een week of 5 tot 6 is de balans van stoffen redelijk hersteld. Om je lichaam en hersenen wat rust te geven is het beter om steeds 2 tot 3 maanden tussen het speedgebruik in te laten zitten.
Bij snuiven werkt het na enkele minuten. Bij spuiten na 5 tot 10 minuten. Bij slikken duurt het zo'n 20 à 30 minuten voordat het begint te werken. Na zo'n 4 tot 8 uur is de speed uitgewerkt.
Verwardheid, sufheid en bewusteloosheid. Maagbloeding: pijn in de buik, misselijkheid, braken met rood en/of zwart bloed. Psychische symptomen als paranoia, hallucinaties, paniek en agressie.
Wat te doen bij hartkloppingen na drugs
Doe het rustig aan en accepteer dat hartkloppingen na deze drugs er nu eenmaal bij horen, ook al ben je angstig. Heb je nog steeds hartkloppingen op de dag na drugs te hebben gebruikt? Neem dan contact op met een arts en vertel welke drugs je hebt gebruikt.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Mogelijk oorzaken van hartkloppingen zijn: fysieke of emotionele inspanning, hormonen, cafeïnehoudende dranken, drugs, alcohol en nicotine. In de meeste gevallen zijn hartkloppingen een reactie op een situatie. Hartkloppingen gaan dan vanzelf weer over.
Als de hartkloppingen echter langer dan een paar seconden aanhouden en u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden of in het in slaap vallen of doorslapen, dan zou het kunnen dat u een hartritmestoornis hebt.
Wanneer moet u uw huisarts contacteren? Indien uw polsslag in rust trager is dan 40 per minuut of sneller dan 120 per minuut. Indien uw polsslag onregelmatig is: soms snelle en soms trage slagen.
Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon. Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200. Het is geen probleem als je hartslag niet te snel oploopt en na afloop weer geleidelijk afzakt.
Veel mensen voelen zich de dag of de twee dagen na het gebruik van XTC (MDMA) behoorlijk brak: de dinsdagdip of MDMA-kater. Ze voelen zich somber en leeg. Deze gevoelens kunnen soms wel een dag of vijf aanhouden. Heel soms kunnen depressieve klachten weken duren.
Tijdens een uitgaansnacht nemen uitgaanders die speed gebruiken gemiddeld 4 lijnen speed.
Houd een zo regelmatig mogelijk slaappatroon aan de dagen voor en na gebruik. Plan wanneer je wilt gaan slapen en stop op tijd met (bij)nemen. Realiseer je dat stimulerende middelen nog lang kunnen doorwerken. Speed is na 5 tot 8 uur uit je lichaam, maar voordat je in slaap valt kan het nog veel langer duren.