Gezouten vleeswaren zoals bacon, ontbijtspek en rookvlees kun je ongeveer een week in de koeling bewaren. In de vriezer gaan ze 1 tot maximaal 3 maanden mee qua houdbaarheid. Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen.
Een geopende verpakking ongekookt spek is in de koelkast maximaal een week houdbaar. Die regel is van toepassing, ongeacht of het spek dik of dun is, hickory- of esdoorngerookt, luxe spul of goedkoop spul. Je hebt zeven dagen. Gekookt spek is echter slechts vier tot vijf dagen houdbaar in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Zodra u dat pakket opent, wordt de houdbaarheid van spek korter, of u het nu kookt of niet. Rauw spek in een geopende en opnieuw gesloten verpakking is in de koelkast maximaal een week houdbaar , en gekookt spek is vier tot vijf dagen houdbaar als het op de juiste manier wordt bewaard. Je kunt spek ook in de vriezer bewaren.
Theoretisch zou een ongeopende, vacuümverpakte, gekoelde bacon minimaal moeten meegaan tot de vervaldatum die op de verpakking staat vermeld . In onze praktijkervaring denken we echter dat de smaak na ongeveer een week begint te verslechteren, zelfs in de krimpfolieverpakking.
Als uw spek een houdbaarheidsdatum heeft, gebruik het dan binnen een week na de vermelde datum, of vries het maximaal een maand in. Aan de andere kant geeft een houdbaarheidsdatum (of houdbaarheidsdatum) aan wanneer een product de hoogste kwaliteit heeft bereikt. De USDA adviseert om spek weg te gooien waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden.
Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Een open verpakking rauw gemalen vlees, zoals gehakt, hamburger of slavink, kun je maar één dag bewaren in de koelkast.
Over het algemeen is ongeopend spek tot 2 weken houdbaar in de koelkast en tot 8 maanden in de vriezer . Ondertussen is spek dat is geopend maar niet gekookt slechts ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast en maximaal 6 maanden in de vriezer.
Ongeopend spek is ongeveer twee weken houdbaar in de koelkast en acht maanden in de vriezer. Eenmaal de verpakking geopend is ongekookt spek, mits goed bewaard in een afgesloten bakje, een week houdbaar. Verzegeld in een luchtdichte plastic zak in de vriezer, kan het spek ongeveer een maand houdbaar zijn.
Spek dat is bedorven door bacteriegroei kan voedselvergiftiging veroorzaken , wat kan resulteren in symptomen zoals maagkrampen, hevige buikpijn, misselijkheid, braken, pijn op de borst, hoge koorts en diarree.
Goed spek is roze en rood gemarmerd met wit vet. Spek dat groengrijs of oranjeachtig/bruin is geworden, is geoxideerd en er zijn slechte bacteriën aanwezig. Het moet worden weggegooid . Deze kleur ging gepaard met een slechte geur.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Bewaren: Maximaal 4C. Wanneer ontdooid nog zo'n 7 dagen houdbaar in de koeling in de originele verpakking. Na ontdooien niet meer invriezen.
Dingen die u moet weten
Controleer de houdbaarheidsdatum of houdbaarheidsdatum op de verpakking van het spek en eet het spek vóór de houdbaarheidsdatum, of niet langer dan 7 dagen na de houdbaarheidsdatum . Onderzoek het spek op groene, grijze of bruine verkleuring, schimmelvlekken of slijmerige textuur, die allemaal duiden op bedorven spek.
Je ziet weleens 'Na openen beperkt houdbaar' staan op een verpakking, bijvoorbeeld op een pot currypasta of een flesje koffiemelk. Hoe lang 'beperkt' is, wordt niet verteld door de fabrikant, maar in de praktijk varieert de houdbaarheid tussen een paar dagen (bij koffiemelk) en een paar maanden (rode saus).
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Kortom, dat residu bestaat voornamelijk uit water, samen met gedenatureerde eiwitten uit het vlees .
Nee, het is niet veilig om rauw spek te eten . Hoewel spek tijdens het rijpingsproces bewaard is gebleven, is het niet gekookt. Net als bij ander voedsel mag u nooit rauw eten. Als u rauw of onvoldoende verhit vlees eet, loopt u het risico op door voedsel overgedragen ziekten door virussen, bacteriën of parasieten.
Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de geur van spek ervaart als er geen spek in de buurt is. Een mogelijke verklaring is dat het verband zou kunnen houden met een medische aandoening die phantosmie wordt genoemd . Fantosmie is een aandoening waarbij de hersenen geuren waarnemen die niet aanwezig zijn in de omgeving.
Hoe lang is spek houdbaar nadat het is ingevroren en ontdooid? Spek dat in de koelkast is ontdooid, kan vóór bereiding nog 1 tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard; spek dat in de magnetron of in koud water is ontdooid, moet onmiddellijk worden gekookt.
Gezouten vleeswaren zoals bacon, ontbijtspek en rookvlees kun je ongeveer een week in de koeling bewaren. In de vriezer gaan ze 1 tot maximaal 3 maanden mee qua houdbaarheid. Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen.
Na 3 tot 4 dagen kunnen ziektekiemen, ook wel bacteriën genoemd, beginnen te groeien in gekoelde restjes . Deze groei verhoogt het risico op voedselvergiftiging, ook wel door voedsel overgedragen ziekten genoemd. Bacteriën veranderen doorgaans de smaak, geur of het uiterlijk van voedsel niet. Je kunt dus niet zeggen of een levensmiddel gevaarlijk is om te eten.
Rauw gemalen vlees, gevogelte, zeevruchten en gevarieerd vlees (lever, tong, kipfilet, etc.) dient u slechts 1 tot 2 dagen in de koelkast te bewaren voordat u het gaat koken of invriezen. Rund-, kalfs-, lams- en varkensgebraad, steaks en karbonades kunnen 3 tot 5 dagen worden bewaard.
Zelfgemaakte spekblokjes die van echt spek zijn gemaakt, moeten ook in een luchtdichte verpakking zoals een glazen pot worden gekoeld en zijn maximaal vijf dagen houdbaar. (Opmerking: Baconstukjes zijn goed in te vriezen en kunnen tot zes maanden meegaan als je ze stevig inpakt en in de vriezer bewaart.)