Hoe lang moet wijn inkoken? Manier van koken en verdampingspercentage van de alcohol: Even laten koken: 15% Flamberen: 25% 15 minuten laten pruttelen: 60% 1 uur laten koken: 75%. In alle gevallen blijft er alcohol in het gerecht achter. Bovendien verdampt sterke drank niet sneller dan bier of wijn.”
Na een uur koken is 75% van de alcohol verdampt, na tweeënhalf uur 95%. Over het algemeen geldt dus dat des te langer je een gerecht verhit, des te lager de uiteindelijke alcoholhoeveelheid.
Soms staat er in een recept "saus tot de helft inkoken". Dan probeer je dus zoveel vloeistof te laten verdampen totdat je de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid over hebt. De duur van het inkoken hangt af van de temperatuur.
Zet het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur, zodra de saus kookt, ietsje lager en laat het geheel ongeveer 15 minuten inkoken. Zeef de rode wijnsaus daarna door een hele fijne zeef (wat er in de zeef blijft zitten, kun je weggooien). Proef de saus en breng op smaak met peper en zout, zoveel je wil.
De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. In feite mag de wijn zelfs niet tot meer dan ongeveer 70 °C worden verhit, omdat het kookpunt van ethanol op 78,37 °C ligt.
Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft meer alcohol achter: circa 40% na 15 minuten verhitten.
Wijn kan een positieve toevoeging zijn aan het gerecht. Als u met de juiste wijn kook, zal het gerecht nog lekkerder smaken. Er hoeven geen glazen vol in het gerecht verwerkt te worden; een scheutje is soms al genoeg. Als u de wijn lang genoeg laat koken, verdwijnt de alcohol en blijven de aroma's van de wijn over.
Droge wijnen (rood of wit)
Droge rode of witte wijnen zijn goede kookwijnen. Gebruik rode of witte droge wijnen (afhankelijk van wat je kookt) bij runderstoofpotjes, romige soepen, bij mosselen en in rode of witte wijnsaus.
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een chardonnay, zoals de Yalumba The Y Series Unwooded Chardonnay uit Australië. Maar ook een Pinot Grigio uit Italië, een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika of een Duitse Spätburgunder passen goed bij stoofschotels met een wat minder uitgesproken smaak.
Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse pinotage staat hier z'n mannetje.
Maar let op, ook de zoute smaak wordt meer geconcentreerd. Wil je je saus of soep laten inkoken, dan kun je hem beter pas daarna op smaak brengen met zout. Ook is dit de langzaamste methode, het kan wel 20 minuten of langer duren voor je saus dikker is geworden.
Maizena is de meest bekende variant zetmeelbinding die met name bij sauzen en soepen wordt gebruikt. Je moet het van te voren aanmaken met een beetje koud water, anders wordt het klonterig. Dit mengsel voeg je toe aan je saus. Laat het niet te hard doorkoken, bij langzame verhitting bindt het beter.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Vacuümdestillatie voor het maken van een alcoholvrije wijn
De wijn wordt vacuüm gezogen op een temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. Door draaiende conussen wordt de verdamping inzet. De wijn wordt als het ware rondgeslingerd Door de lage druk verdampt de alcohol uit de wijn.
Maar wil je het alcoholpercentage verhogen, moet de alcohol worden gescheiden van de rest ('distilleren'). Het geheel moet worden verwarmd in een speciale ketel (vandaar ook de term 'stoken') waarbij de alcohol verdampt. De alcoholdamp wordt in een andere ketel afgekoeld en vervolgens opgevangen.
Om te flamberen heb je uiteraard sterke drank nodig. Cointreau, cognac, rum, porto of calvados zie je regelmatig op menukaarten staan bij geflambeerde gerechten. Ze bevatten dan ook het ideale alcoholpercentage om te flamberen: tussen 30% en 40%.
Draadjesvlees is van rundvlees en doordat heeft dit recept een stevige structuur en smaak. De beste wijn die hier bij past is zonder twijfel rode wijn. Over het algemeen past hier een rode wijn van de Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon goed bij.
Droge en frisse witte wijn smaakt lekker bij recepten met salade, gesauteerde groenten en geroosterde groenten. Geschikte wijnen zijn bijvoorbeeld Pinot Gris, Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner.
Het vlees van hertenkalf en hinde is delicater en fijner dan dat van hert. Daarom kies je voor een verfijnder type van rode wijn. Suggesties in Bordeaux: Margaux, Saint-Julien. Suggesties in Bourgogne: Chambolle-Musigny, Morey Saint Denis, Beaune, Savigny-les-Beaune, Volnay.
Vuistregels bij het kiezen van een kookwijn
Een handige vuistregel is om een wijn te kiezen met dezelfde kleur als het gerecht dat u wilt maken. Wanneer u een gerecht maakt van rood vlees, kunt u kiezen voor een rode kookwijn. Kookt u een gerecht van witte vis? In dat geval is witte kookwijn de beste keuze.
Cuisine Wine White is afkomstig uit de wijnstreek Extramadura in Spanje. Het is een witte kookwijn, door het koken van de wijn blijven de smaak en typische kenmerken van de wijn behouden. Ook zijn er kruiden en zout toegevoegd aan de wijn.
Het afblussen van een pan waarin vlees gebakken is met een vloeistof, bv wijn of bouillon, om de smaakstoffen los te koken als basis voor een saus.
Het is wel belangrijk dat je kiest voor een krachtige rode wijn. Een goedkopere Franse Bordeaux is voor een rode wijnsaus altijd een goede keuze, zeker indien het gaat om een rode wijnsaus bij biefstuk, rosbief, lamsvlees of varkenshaas.