Stofdroog is giethars pas na 12 tot 24 uur.De volledige uitharding gebeurt pas na 7 dagen.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
De meest gebruikte hars hiervoor is een polyurethaan giethars. Deze hars kenmerkt zich door een geleidelijke uitharding met een geringe warmteontwikkeling tijdens het uitharden. De gemiddelde uithardingstijd ligt rond de 30 minuten, maar dit kan variëren naar mate de temperatuur hoger of lager is.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Voor alle epoxyharsen geldt dat de verwerkingstijd wordt verkort en de uithardingstijd wordt versneld door het toevoegen van warmte. Dat kan door de startemperatuur van de epoxy omhoog te brengen of door het toevoegen van warmte in de vorm van een kachel of bijvoorbeeld een föhn.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Na het schuren van de epoxy giethars is het tijd om het geheel mooi af te werken. Je laat de epoxy weer glanzen door deze te polijsten. Breng wat polijstpasta aan op de pad en begin met polijsten op een laag toerental. Spray intussen af en toe wat water op het oppervlak zodat het niet te warm wordt.
Om de ondergrond volledig af te sluiten raden we aan om 2 tot 3 lagen epoxy te gebruiken, afhankelijk van het materiaal. Op hout zul je 3 lagen nodig hebben, op een gesloten materiaal als metaal of polyester kunnen 2 lagen al voldoende zijn.
Geniet van je epoxy tafel buiten
Mits je het goed doet. De epoxy zelf is goed bestand tegen water-, en weersinvloeden. Zelfs temperaturen zijn niet direct een probleem.
Uitgeharde epoxy is veilig voor mens, dier en plant. Epoxy kan worden gebruikt als lijm, plamuur, lamineerhars, om te coaten, het ingieten van objecten en voor creatieve toepassingen zoals resin art en schilderijen.
Hier hecht epoxy niet aan
Polyethyleen (PE): denk aan producten zoals plastic vuilniszakken en verpakkingstape. Siliconen: je hebt natuurlijk kant-en-klare siliconen mallen, maar je kunt ook zelf een mal maken met vloeibare siliconen. Lossingswas: carnaubawas voorkomt dat epoxy aan een materiaal hecht.
Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Epoxy is een kunststof die tijdens de verwerking vloeibaar is. Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig.
Gemiddeld doet epoxy er 24 uur over om hard te genoeg zijn zijn om uit de mal gehaald te worden. Sommige mensen denken dat meer harder toevoegen betekent dat de epoxy sneller hard wordt. Dat klopt niet; meer verharder toevoegen betekent soms dat het zelfs helemaal niet hard wordt.
Schuren van de epoxy laag. Nadat de epoxylaag is uitgehard wordt het hele hout, met de epoxy laag wederom geschuurd met korrel 150. Door het schuren zal het hout dof worden maar dit effect zal weer verdwijnen na een volgende laag epoxy coating op het tafelblad.
Heb je een klein oppervlak? Doe dit dan met een boormachine en Steunschijf 77mm voor boormachine. Stap niet te snel over op een fijnere korrel. Maak regelmatig tussen het epoxy schuren door het oppervlak schoon met een schone doek en een beetje aceton.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Wanneer de tweecomponentenhars gemengd worden tot een vloeiende substantie, ontstaat er een nieuw mengsel met bijzondere eigenschappen. Zo is epoxy giethars niet alleen krasvast en slijtvast, het is tevens goed bestand tegen water.
Wij adviseren om gebruik te maken van een goede polijstmachine, Multitool of boormachine met een polijstschijf. Je kunt epoxy ook met de hand polijsten, maar daar behaal je een minder goed resultaat mee.
Epoxy is zeer sterk als lijm maar de hardheid maakt het ook vrij broos en onflexibel als laagje over polystyreen (EPS). Als je alleen een laag epoxy op polystyreen smeert geeft dit wel een zeer hard oppervlak maar ook een oppervlak dat snel zal barsten.
Standaard epoxies hebben een hittebestendigheid van niet hoger dan zo'n 45-50°C. Sommige kopjes, vooral met een dikke bodem, blijven daar net onder. Ook zullen kopjes met een platte bodem minder snel "in de epoxy zakken".
Als u uw hars slechts gedeeltelijk uithardt, krijgt u een smeltende, kleverige hars met daarin enkele verharde delen epoxy. Dit product kan niet worden gebruikt. Als gevolg hiervan zult het uiteindelijk moeten weggooien. Met andere woorden, het niet gelijkmatig uitharden van epoxyhars kost u energie, tijd en geld.
Witte aanslag, verkleuring van de epoxy
Het kan voorkomen dat de epoxylaag wit uitslaat. Dit verschijnsel heet amineblush en doet zich voor als de epoxy nog niet volledig is uitgehard en dan in contact komt met water. Er ontstaat dan een melkachtig vettig laagje op de epoxy.