Gewone nekpijn gaat vaak vanzelf over. Soms kunnen de klachten terugkomen. Gebruik pijnstillers, zo mogelijk, maar een paar dagen. In ieder geval niet langer dan twaalf weken.
Blijf bewegen, ook al heeft u pijn. Zo voorkomt u dat uw nek stijver wordt. De klachten gaan vaak vanzelf over. Bel de huisarts als u meer klachten krijgt, zoals koorts, vaak overgeven, veel hoofdpijn of pijn in uw arm.
Wat verder helpt om de pijn te verlichten, is warmte. Neem een warme douche, of door een warme pittenzak of kruik in uw nek te leggen. Hierdoor ontspannen de spieren, waardoor u ze gemakkelijker kunt bewegen.
Een beklemming/irritatie van een zenuwwortel levert nek- of rugpijn met uitstralende pijn. Afhankelijk van welke zenuw geïrriteerd is, straalt de pijn uit naar een bepaald deel van het lichaam. Bij een beknelling/irritatie in de nek straalt de pijn uit naar de arm.
Wat kan ik zelf doen bij nekpijn? Het is belangrijk dat u zoveel als mogelijk blijft bewegen en uw dagelijkse activiteiten blijft uitvoeren. De pijn die u voelt, kan in de meeste gevallen geen kwaad en hoeft niet schadelijk te zijn.
Beste slaaphouding bij nekklachten
Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen.
Pijnstilling bij nekpijn
U kunt pijnstillers nemen om de pijn minder erg te maken. Hierdoor kunt u vaak blijven bewegen. Gebruik hiervoor paracetamol of als dit niet helpt een NSAID ( zoals ibuprofen). Let wel op dat ibuprofen niet altijd samen gaat met medicijnen.
Na 6 weken is de hand meestal weer normaal belastbaar. Het herstel van de zenuw kan echter nog weken, maanden en zelfs wel meer dan een jaar duren. De duur van het herstel is afhankelijk van de afstand van het letsel tot de spier of huid die de zenuw verzorgt. De groei van een zenuw bedraagt ongeveer 1 mm per dag.
De fysiotherapeut helpt u om rustig in beweging te komen én te blijven. In veel gevallen zal de arts ook een pijnstiller voorschrijven. Omdat paracetamol vaak goed werkt, is dat de eerste keus. Vermindert paracetamol de pijn onvoldoende, dan krijgt u een sterkere pijnstiller.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid.
Stress is één van de belangrijkste oorzaken van nekpijn en schouderpijn. Door stress spant u onbewust uw spieren, waardoor er overbelasting en verkramping ontstaat. Dit kan zelfs lijden tot hoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn genoemd.
Een fysiotherapeut kan helpen om de acute symptomen in nek en arm die het gevolg zijn van de aandoening te verminderen en ook om de kracht en het functioneren in het algemeen te verbeteren. De meeste gevallen van cervicale radiculopathie worden door middel van fysiotherapie en zonder operatie verholpen.
Wel of niet doorgaan met sporten bij nekklachten? Bij nekpijn geldt over het algemeen dat het goed is om te blijven bewegen. Normaal bewegen zorgt er in de meeste gevallen voor dat je klachten afnemen. Daarbij mag je eventueel een pijnstiller gebruiken.
Ga op uw rug op bed liggen en leg uw armen langs het lichaam. Trek uw kin in en draai het hoofd langzaam zo ver mogelijk naar links en rechts. Doe deze zelfde oefening ook zitten op de rand van het bed. Ga rechtop zitten en laat de armen ontspannen langs het lichaam hangen.
Ken je bijvoorbeeld tijgerbalsem of arnicazalf. De werkzame bestanddelen zouden zorgen voor een sneller herstel van de spieren. Ook een lichte massage helpt: dat is goed voor de doorbloeding, evenals een warm bad of douche.
Onderzoek en diagnose
MRI-scan - Een MRI-scan is de beste methode om te zien of u een hernia hebt. CT-scan - Met de CT-scan kunnen we vooral de botstructuren van de wervelkolom goed zien. röntgenfoto - Met een röntgenfoto kunnen we de botstructuren zien waaruit de halswervelkolom is opgebouwd.
Bij een blokkade is er bijna geen beweging meer mogelijk in deze gewrichten en zijn daarenboven ook de spiertjes errond verkrampt. De nekwervels worden hierdoor in een bepaalde stand gebracht en gehouden.
Soms zit de pijn aan 1 kant van uw lichaam, dus links of rechts. Zenuwpijn gaat vaak samen met 'gewone' pijn. De pijn is heel vervelend, maar niet gevaarlijk.
Zenuwpijn kan erger worden of pijnscheuten geven: bij aanraken, kou of wrijven. Probeer daarom de huid niet aan te raken, niet te wrijven en te voorkomen dat de huid koud wordt. Sommige mensen vinden het wel prettig om de pijnlijke plek warm te maken of juist koud. Dat kan helpen om de pijn minder te maken.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
Meestal is er geen duidelijke oorzaak en is de pijn binnen een aantal weken weer weg. Bij 1 op de 7 mensen duren de klachten langer dan 6 maanden.
Als nekpijn gepaard gaat met koorts en een algeheel gevoel van ziek zijn dan is het raadzaam direct een arts te bellen, zeker als het om een kind gaat. Er kan sprake zijn van een hersenvliesontsteking. Het slachtoffer is dan niet in staat de kin op de borst te brengen.
Een stijve nek heeft vaak een onschuldige oorzaak zoals kou op je spieren, het maken van een onverwachte beweging, stress, te zware belasting van de nekspieren, griep of een verrekking. Bij minder dan twee procent van de mensen met een pijnlijke nek is de oorzaak minder onschuldig, zoals een hernia of whiplash.