Een stuitje kan breken of verbuigen, vaak als gevolg van een val of een bevalling. Dat levert een hevige pijn op waardoor een patiënt maandenlang niet kan zitten.
Is mijn stuit gebroken? Als je er op gevallen bent of als je een kind gekregen hebt wordt al snel gezegd dat de stuit wel gebroken zal zijn, maar dat je er toch niets aan kunt doen……. Meestal is het zo dat de stuit niet gebroken is maar alleen verstuikt. Om dat echt goed te kunnen zien is een röntgenfoto gewenst.
Meestal wordt gestart met pijnstilling en adviezen ten aanzien van de zithouding. De fysio- of (ortho)manueel therapeut, kan de stuit mobiliseren en een eventuele hoge bekkenbodem spanning behandelen. Als bovenstaande behandeling onvoldoende helpt, kan een ontstekingsremmer in het staartbeen worden geïnjecteerd.
Fabel: op je stuitje vallen maakt je blind
Om maar gelijk het verlossende antwoord te geven: het is een fabel. De theorie is dat de schok die door de wervelkolom zou gaan de frontaalkwab een opdoffer geeft waardoor je blind wordt. Tenminste, dat is de uitleg die op internetfora wordt gegeven.
Wat is het? Pijn aan het stuitje wordt ook wel coccygodynie genoemd. Hierbij heeft u pijn rondom het staartbeen, die uitgelokt wordt door zitten, maar ook kan voorkomen na lang te hebben gestaan of gewandeld. Fietsen is door directe druk van het zadel op het staartbeen veelal onmogelijk.
Binnen een paar weken tot maanden, met gemiddeld 2 – 5 behandelingen, kunnen de klachten van stuitpijn volledig verdwijnen.
Een extra kussen kan helpen een goede slaaphouding te creëren (en zo de pijn te verminderen). Zo kan je met een kussen tussen de (geplooide) knieën slapen of met een kussen tegen de rug (bij zijlig) of onder de knieën (bij ruglig). TIP: een borstvoedingskussen kan hier al van pas komen.
Rechtzetten van het stuitje mag alleen gedaan worden door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut met een Master of Science. Het stuitje rechtzetten is een pijnvrije uitwendige handeling. Met zachte fysiotherapeutische technieken wordt het stuitje weer 'op zijn plek' teruggebracht.
Je stuitje kan flink pijn doen nadat je er op gevallen bent, maar stuitpijn kan ook komen door een bevalling. Sommige vrouwen voelen zelfs een knapje als ze aan het bevallen zijn: het stuitje is dan uit de kom geweest waardoor de banden die daar zitten en het kapsel van het gewrichtje pijnlijk zijn.
Ook kan de pijn afkomstig zijn van de omliggende banden en spieren van het bekken of de bekkenbodem. Een scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan.
Koelen met ijs en niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, naproxen) kunnen helpen. Sommige mensen krijgen verlichting van een injectie met corticosteroïden. Daarnaast is rust belangrijk. Dit kan alleen erg lastig zijn omdat het moeilijk is om zitten volledig te vermijden.
Het staartbeen bestaat uit drie tot vijf, maar meestal vier samengegroeide wervels, de staartwervels, en is met een gewricht aan het heiligbeen bevestigd, dat voor een groot deel uit kraakbeen bestaat en dat in beperkte mate kan bewegen.
Heeft u een gebroken sleutelbeen, vinger, rib of stuitje dan is meestal slechts tijdelijk rust nodig. Hierna kunt u al snel gaan oefenen met bewegen. Dit geldt ook voor sommige typen van wervel- en bekkenbreuken.
Hoe lang duurt de behandeling? De behandeling zelf duurt ongeveer tien minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een half uur tot hooguit twee uur.
De stuitjeszadels zijn de oplossing! Voor klachten aan de stuit is eigenlijk niets beter als een fietszadel dat compleet open is van de achterkant. Dit is de enige manier om het stuitje 100% te ontlasten en hier druk en pijn te voorkomen.
Ga rechtop zitten met een beetje holle rug. Leg je voet op je andere knie en duw die knie een klein beetje naar beneden. Beweeg je rug, die nog steeds een beetje hol is, naar voren. Als je het goed doet voel je de rek in de bil en zijkant bovenbeen.
Strijken en lang stofzuigen, zeker bij vloerbedekking zou je niet meer moeten doen. Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen. Zit niet met je benen over elkaar, ook dit is slecht voor je bekken, ga liever in kleermakerszit zitten.
De NIMOC-methode (non invasive mobilization of the coccyx) is een uitwendige behandeling van het stuitje waarbij de afwijkende stand van het stuitje middels een hele milde uitwendige beweging wordt hersteld. De beweging wordt in zit uitgevoerd.
Leg het stuitkussen zo op de stoel.
Gebruik geen stuitkussen met andere kussens. Extra kussens zullen ertoe leiden dat je ongelijk zit en daardoor je gewicht en druk ongelijk verdeelt, wat ongezond is voor je rug. Je kunt het kussen plat of iets schuin op de zitting leggen. Dit heeft bij de meeste mensen de voorkeur.
Bekkenpijn is pijn die in de onderbuik, bekken of perineum wordt gevoeld. Het heeft vele mogelijke oorzaken en treft tot wel 20% van de bevolking van Nederland, zowel mannen als vrouwen. Bekkenpijn wordt als “chronisch” gezien als het langer dan 6 maanden aanhoudt.
Meestal gaat het om een breuk in het heiligbeen (sacrum) en in het schaambeen (pubistak) die weinig verplaatst is. U voert oefeningen met de kinesitherapeut uit. Er wordt gekeken of de breuk voldoende stabiel is om een niet-operatief beleid aan te houden.
Mensen met dysfunctie van het SI-gewricht kunnen het volgende ervaren: Pijn, die scherp, stekend of dof kan zijn, aan één kant van het bekken/onderrug, of in de lies of stuit. Pijn die kan uitstralen naar de knie. Pijn bij beweging, zoals opstaan vanuit zittende positie, draaien in bed of buigen/draaien.
Door slijtage van uw rug of omdat wervels in uw rug inzakken kan de holling in uw onderrug afnemen en de bolling in uw bovenrug toenemen. Hierdoor verplaatst uw zwaartepunt naar voren en is uw lichaam minder goed in evenwicht. Rechtop staan gaat daardoor moeilijker en kost u veel meer energie.
Op een dag wordt u wakker en u kunt uw bed niet uitkomen omdat u niet meer kunt opstaan. Een lage rugpijn die zo hevig is, noemen we spit of acute lage rugklachten. Wie wel eens spit heeft gehad, weet hoe vervelend en pijnlijk dit is. Het belemmert je behoorlijk in je bewegingen.