De ontdekking, ontwikkeling en op de markt brengen van een nieuw geneesmiddel neemt jaren in beslag. Gemiddeld duurt het twaalf tot veertien jaar vooraleer een molecule een verkoopbaar medicijn wordt.
Productie van medicijnen
Een medicijn produceren is een ingewikkeld proces. Daarbij worden vaak allerlei ingrediënten gemengd, bewerkt, opgelost of gekookt. Stoffen reageren met elkaar, tot uiteindelijk de werkzame stof ontstaat. Dat proces doorloopt vaak heel veel stappen.
India en China hebben zich de afgelopen 30 jaar ontwikkeld tot de grootste medicijnen-fabrikanten. Volgens deskundigen produceren beide landen 80 à 90 procent van alle geneesmiddelen. De Chinezen maken veelal de grondstoffen, api's genoemd. Api is de werkzame stof.
Een fabrikant heeft een vergunning nodig van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) of van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) om een medicijn op de markt te mogen brengen. Het CBG of het EMA beoordeelt het nieuwe medicijn hiervoor op veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit.
Voordat een geneesmiddel in Nederland op de markt kan worden gebracht en voor patiënten toegankelijk is, moet een handelsvergunning worden verkregen van de bevoegde autoriteiten. Bij alle nieuwe geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn gaat hier een lang proces van onderzoek en beoordeling aan vooraf.
Het gebeurt regelmatig dat geneesmiddelen weggegooid en vernietigd worden. Bijvoorbeeld omdat een patiënt ze niet langer nodig heeft waardoor (dure) geneesmiddelen in de verpakking overblijven. Patiënten vinden dit verspilling.
Een merkloos medicijn is bijna hetzelfde als het origineel.Maar niet helemaal.De werkzame stof is hetzelfde.De hulpstoffen zijn soms anders.
De farmaceutische industrie in Nederland is een belangrijke sector die zich richt op onderzoek, ontwikkeling en productie van innovatieve geneesmiddelen en vaccins. De top 5 farmaceutische bedrijven in Nederland, Janssen Pharmaceutica, MSD, Pfizer, Roche en Novartis, spelen hierin een belangrijke rol.
Het medicatieproces bestaat uit zes stappen: voorschrijven, ter hand stellen/afleveren, opslag/beheer, gereed maken, toedienen/registreren, evaluatie.
Het lijstje van medicijnen waar tekorten aan zijn is heel erg uitgebreid. Het kan gaan om dure specialistische medicijnen, maar ook om paracetamol.Er zijn bijvoorbeeld tekorten van Parkinsonmedicijnen, maar ook van eczeemzalven of de anticonceptiepil.
Apotheken mogen voor een individuele patiënt en op kleine schaal zelf een geneesmiddel bereiden. Dit heet ook wel een apotheekbereiding of magistrale bereiding. Ook zulke apotheekbereidingen moeten voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen. Daar houdt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toezicht op.
Zo'n tachtig procent van onze medicijnen komt uit fabrieken in China en India, maar door de pandemie stokt de productie daar. Dat zullen we gaan merken, zegt Ludwig Castelijns, directeur van medicijngroothandel Mosadex, in het tv-programma Zembla.
Bijna 50% van alle medicijnen is gemaakt van chemische stoffen uit planten.
Grondstoffen en medicijnen worden door een steeds kleinere groep fabrieken gemaakt in lagelonenlanden zoals China en India. Dat maakt het proces om medicijnen te maken kwetsbaar en niet flexibel. Eén productiefoutje in één fabriek kan bijvoorbeeld zorgen voor een wereldwijd tekort.
Paracetamol is de meest geslikte pijnstiller ter wereld. Alleen al in Nederland gaat het jaarlijks om 2 miljard pillen, poeders en drankjes. Ongeveer de helft hiervan gemaakt door farmaceut Apotex in Leiden.
Kenmerken medicijnen
In ieder medicijn zit een stof die ervoor zorgt dat ziekteklachten verdwijnen of verminderen. Dit is de werkzame stof. Daarnaast bevatten medicijnen hulp- en vulstoffen en soms kleurstoffen. De naam van de werkzame stof van een medicijn staat op de verpakking.
Check of de vijf basisregels kloppen: juiste cliënt, juiste tijdstip, juiste medicijn, juiste tijdstip, juiste manier van toedienen en juiste dosis; Voorkom als zorgverlener direct huidcontact met het medicijn.
Voorbeelden Van de drie P'S Bij de indeling van de verhalen is er een onderscheid gemaakt in de drie P's: Pil, Proces en Patiënt. In de cate- gorie 'Pil' vallen de voorbeelden van verbeteringen die gericht zijn op farmacotherapeutische effecten zoals bij- werkingen en interacties tussen medicijnen.
Tijdens de bachelor Farmaceutische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam leer je vanuit moleculair en scheikundig perspectief geneesmiddelen te ontwikkelen.
Als apotheker ga je gemiddeld tussen de 3.450 en 4.600 euro per maand verdienen.
Bij Farmacie komen scheikunde, biologie en geneeskunde samen. Je leert hoe medicijnen werken, hoe ze ontwikkeld en verbeterd worden en hoe je later zowel patiënten als artsen kunt adviseren over het veilige en effectieve gebruik ervan.
Een bedrijf heeft gedurende een periode van acht à tien jaar na marktintroductie 'patent' op dit middel. Geneesmiddelen waar een patent op rust noemen we ook wel spécialité. Na de periode van acht à tien jaar vervalt het patent. Dan mag iedere fabrikant het middel ook gaan produceren en verkopen.
Zowel medicamenten, medicatie als medicijnen wordt in de standaardtaal gebruikt als synoniem voor geneesmiddelen.