Er liggen momenteel relatief veel adviesrapporten te wachten op een eerste toets bij de TCMG en er zijn relatief veel dossiers die voorbereid moeten worden op een besluit. Zo komen we nu bij benadering op de huidige verwachte doorlooptijd van 192 dagen voor een nieuwe schademelding.
U ontvangt het besluit per brief. Bij een toekenning van uw aanvraag krijgt u binnen twee weken het geld op uw rekening gestort.
Daar zijn de trillingen door de aardbevingen minder sterk. Het is belangrijk dat u 5.000 euro voldoende vergoeding vindt voor uw schade. En dat u zich kunt vinden in één bedrag voor alle schade en kosten. Ook moet u het eens zijn met de automatische afhandeling van uw aanvraag.
Op welke vergoeding heb ik recht? Waar u recht op heeft, hangt af van uw situatie, onder andere van het gebied waar u woont. Het is mogelijk dat u in aanmerking komt voor meerdere vergoedingen, dus voor zowel vergoeding van fysieke schade aan uw woning, als voor waardedaling van uw woning en immateriële schade.
U moet gebruikmaken van de DigiD app of inloggen met uw gebruikersnaam, wachtwoord en een sms-code. Op de website van DigiD vindt u informatie over de DigiD app en over veilig inloggen met een sms-code. Inloggen kan met eHerkenning 2+ of hoger. Op www.eherkenning.nl vindt u meer informatie.
Als woningeigenaar met een erkende schade van minstens 1.000 euro kunt u via deze regeling een maximaal bedrag van 4.000 euro krijgen voor energiebesparende en energieopwekkende maatregelen.
Bij situatie A ligt een adres in een gebied waar bevingen zijn geweest met een trillingssnelheid van 8,5 millimeter per seconde (met 1 % overschrijdingskans) of hoger. Hier is de kans op schade hoger geweest dan in de randen van het effectgebied van bevingen.
Huurders in het aardbevingsgebied die op 1 juli 2021 een huurwoning in het sociale stelsel huurden van een particuliere eigenaar kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige tegemoetkoming van 750 euro.
Al 62.000 besluiten
Zo zijn er inmiddels 62.000 besluiten genomen en is er 306 miljoen euro vergoeding toegekend sinds oktober 2020. Bij meer dan 90 procent wordt het besluit binnen 8 weken genomen, waarna uitbetaling van de vergoeding doorgaans binnen enkele dagen volgt.
Gebouwen buiten het versterkingsprogramma
Dan kunt u, als uw woning in een postcode van de waardedalingsregeling of in de postcodes 9689, 9681 of 9682 valt, een subsidie aanvragen voor verduurzaming en woningverbetering. Meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden is te vinden op de website van SNN.
Over het algemeen vindt men de hoogte van het smartengeld in Nederland erg laag. Het hoogst toegekende bedrag aan smartengeld bedraagt € 200.000,–. Er kan ook recht op smartengeld bestaan als het slachtoffer naast lichamelijk letsel ook geestelijk letsel opliep.
Smartengeld is de vergoeding die u krijgt voor de immateriële schade die heeft opgelopen na een ongeval. Het is dus een vorm van schadevergoeding. Dit is niet (direct) zichtbare schade of niet concreet in geld waardeerbare schade. Hierdoor is het ook moeilijk om een bedrag aan smartengeld vast te stellen.
Moet ik de ontvangen schadevergoeding aangeven als belastbaar inkomen? Nee, dat hoeft niet. Het zit namelijk zo: het bedrag dat u ontvangt aan schadevergoeding, is geen inkomen. Het is een vergoeding van gemaakte kosten en kan dus niet als winst gerekend worden.
Nadat de expert het voertuig heeft bekeken, duurt het gemiddeld 5 werkdagen voordat het expertiserapport door ons is ontvangen. Op dat moment sturen wij het expertiserapport door naar de maatschappij van de tegenpartij en is het rapport voor u inzichtelijk in de portal.
Een nulmeting is geen beoordeling van de schade of de kosten van het herstel. Ze is er alleen om vast te leggen welke schade met de Stuwmeerregeling is vergoed. Zodat verergerde of nieuwe schade in de toekomst van deze schade is te onderscheiden.
Eigenaren kunnen een vergoeding krijgen als hun woning minder waard is geworden doordat die woning in een gebied staat waar aardbevingen voorkomen. Dit geldt voor zowel verkochte als voor onverkochte woningen.
Voor de planschade die u heeft geleden, kunt u een vergoeding krijgen. Dit wordt een planschadevergoeding genoemd. U krijgt nooit uw volledige schade vergoed. Bij een planschadevergoeding heeft u namelijk altijd een eigen risico van 2% tot 5% van de waarde van uw woning.
Aanvragers ontvangen vanzelf hierover dan bericht. Eigenaar van een woning in een postcode waarmee het waardedalingsgebied wordt uitgebreid (postcodegebieden 9474, 9614, 9622, 9644, 9651, 9655, 9657, 9659, 9679, 9681, 9732 en 9971)? Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk een aanvraag te doen.
Wanneer kom je in aanmerking voor compensatie? Als je een woning in een genoemd postcodegebied (bekijk de postcodes hier) in bezit had in de volledige periode van 16 augustus 2012 tot 1 januari 2019, dan kom je in aanmerking voor vergoeding van waardedaling.
Om welke huurders gaat het precies? De eenmalige vergoeding is voor huurders die wonen in een postcodegebied waar de waardedalingsregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) geldt en in de postcodes 9679, 9681 en 9682 in de gemeente Oldambt. De vergoeding is gekoppeld aan de woning.
Heeft u bijvoorbeeld scheuren in de muren van uw woning of een barst in uw vloer. Dan kunt u hiervoor een schadevergoeding aanvragen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).
Alle hoofdhuurders die woonachtig zijn in het aardbevingsgebied en op 1 juli 2021 ingeschreven staan bij een woningcorporatie ontvangen eenmalig een bedrag van 750 euro.
De woning staat in het postcodegebied waar de waardedalingsregeling geldt of woningen in de postcodes 9679, 9681 en 9682. De woning is gebouwd en opgeleverd vóór 1 januari 2016. Je kunt meerdere keren subsidie aanvragen binnen deze subsidieregeling. Dit geldt per adres en dit mag tot het maximum van 10.000 euro.
Het risico- of aardbevingsgebied bestaat uit alle gemeenten rondom het Groningenveld waar meer dan 5 procent van de woningen schade heeft opgelopen door de aardbevingen. Het gaat om de gemeenten Bedum, Ten Boer, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Winsum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, De Marne en Menterwolde.
Denk aan horizontale, verticale en diagonale scheuren in binnen- en buitenmuren en in vloeren. En scheuren die duiden op een verschilbeweging tussen verschillende bouwdelen. Het gaat ook om krimpscheuren tussen twee verschillende materialen of ter plaatse van overgangen en om schade als gevolg van zettingen.