Patiënten die zich aanmelden met lichamelijke aandoeningen moeten rekening houden met een wachttijd van enkele weken tot maanden, afhankelijk van de beschikbaarheid van artsen en verpleegkundigen in de regio waar de hulpvrager woont. Voor patiënten met een psychische aandoening kan de wachttijd oplopen tot ruim 2 jaar.
Hoe lang het traject duurt is vooraf niet te zeggen, maar het zal minimaal enkele maanden duren om tot een zorgvuldig oordeel te komen. Hoewel het geen wettelijke vereiste is om de familie bij een eu- thanasieverzoek te betrekken en de familie ook niet hoeft in te stemmen met euthanasie, is dit wel heel wenselijk.
Bij euthanasie valt de patiënt – zodra het eerste middel is toegediend – meestal na tien tot twintig seconden al in slaap. Dan is er dus geen tijd meer om nog dingen te zeggen. De dood treedt vaak binnen de tien minuten in.
Ongeveer één op de acht euthanasieverzoeken wordt afgewezen door de behandelend arts.
De patiënt verliest heel snel het bewustzijn (binnen 30 seconden is niet ongebruikelijk) door het slaapmiddel en houdt soms zelfs al op met ademen. Als de spierverslapper gegeven wordt is de patiënt meestal na een aantal minuten overleden.
Euthanasie is onderdeel van de eerstelijns gezondheidszorg, net als de huisarts, en daar mag geen eigen bijdrage voor worden geheven.
Wens iemand sterkte
Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
De wet stelt nadrukkelijk dat alleen de patiënt zelf om euthanasie kan verzoeken. Familieleden kunnen dus niet om euthanasie vragen, bijvoorbeeld voor een terminaal familielid dat niet meer bij bewustzijn is. De patiënt moet op het moment van zijn verzoek wilsbekwaam zijn.
Alhoewel het meestal zo is dat men ruim binnen de wettelijke termijn waarbinnen de uitvaart plaats moet vinden, 8 dagen na het overlijden, een datum en tijd kan kiezen. Reserveren is vaak niet nodig.
Vraag om euthanasie van vrienden of familie
Euthanasie mag niet als familieleden of vrienden van de patiënt hier om vragen. Familieleden kunnen wel de wilsverklaring van de patiënt aan de arts geven. Dat mag als de patiënt zelf niet meer om euthanasie kan vragen.
Bij het geven van een cadeau aan iemand die terminaal ziek is, is het belangrijk het zo persoonlijk mogelijk te maken. Dit kan ook gelden wanneer iemand euthanasie heeft gekozen. Geef iets met een persoonlijke touch, zodat hij of zij zich bijzonder en gewaardeerd voelt.
Bij ondraaglijkheid van lijden gaat het vooral over de beleving van de patiënt. Dit is voor iedereen anders en afhankelijk van bijvoorbeeld de levens- en ziektegeschiedenis en persoonlijkheid. Wel moet het voor de arts invoelbaar zijn dat het lijden voor de patiënt niet (meer) te dragen is.
Passieve euthanasie is de oude term voor wat wij vandaag kennen als palliatieve sedatie, met name 'het opzettelijk verlagen van het bewustzijn van een patiënt in de laatste levensfase. Men doet dit opdat de patiënt onbehandelbare, ondraaglijke klachten (bijvoorbeeld continu braken) niet meer bewust zou meemaken.
Zowel euthanasie als palliatieve sedatie kan een antwoord zijn van een arts op de vraag: kan er een einde komen aan het lijden? Daarin komen ze overeen. Er is echter een groot verschil: palliatieve sedatie is een gewoon onderdeel van medisch handelen. Euthanasie niet, daarom mag een arts die ook weigeren.
Zeg tegen uw dierbare dat u het verschrikkelijk vindt en u met hem / haar meeleeft. Wens hem / haar alle kracht toe die hij /zij nodig heeft. Geef bovendien aan dat u er altijd voor hem / haar bent en dat hij / zij altijd op uw steun kan vertrouwen en hulp aan u kan vragen. N.B. Als u dit zegt, maak het dan ook waar.
Palliatieve sedatie is normaal medisch handelen. Euthanasie is bijzonder medisch handelen. Het is geen recht van de patiënt en geen plicht van de arts. Bij euthanasie, of hulp bij zelfdoding vraagt de patiënt aan de arts zijn leven te beëindigen of hulp bij zelfdoding te bieden.
Inslapen gaat pijnloos, snel en eenvoudig.
Vanuit de basisverzekering is er vergoeding voor palliatieve consultatie, intensieve zorg en euthanasie bij Expertisecentrum Euthanasie. Expertisecentrum Euthanasie is een organisatie die mensen met een weloverwogen doodswens helpt wanneer een euthanasieverzoek wordt afgewezen door de eigen behandelend arts.
In Nederland is het gebruikelijk om euthanasie te omschrijven als 'handelen van een arts dat het leven van een patiënt op diens uitdrukkelijk verzoek beëindigt'. Belangrijk daarbij zijn de vrijwilligheid en weloverwogenheid van het verzoek en het uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt.
Artsen kunnen in bijzondere gevallen een patiënt helpen met sterven. Dit heet euthanasie of hulp bij zelfdoding. Artsen mogen dit alleen doen als een patiënt daar om vraagt en de arts zich houdt aan de eisen die de wet stelt.
Bij euthanasie wordt allereerst een adequate bewustzijnsverlaging geïnduceerd met thiopental of propofol. Nadat een adequate bewustzijnsverlaging is vastgesteld, wordt het spierrelaxans toegediend. Hieraan overlijdt de patiënt. Soms is/lijkt de patiënt, na toediening van de thiopental of propofol, al overleden te zijn.
Aanmelden bij Expertisecentrum Euthanasie
U meldt zich aan bij Expertisecentrum Euthanasie door het invullen en insturen van het aanmeldingsformulier (inclusief toestemmingsformulier uitwisseling medische gegevens).