Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Wanneer? Wetenschappers hebben dat nu berekend. Ze schatten in dat onze planeet nog zeker 1,75 miljard jaar leefbaar blijft. Over 3,25 miljard jaar zal het laatste leven op aarde zeker uitsterven, maar daar zijn wij mensen geen getuigen meer van.
Mag ik oude potgrond hergebruiken? Nee, oude potgrond gebruik je beter geen tweede keer. Geef nieuwe planten altijd nieuwe potgrond.
Als de wortels van die planten continu in te zompige grond staan, dan gaan ze rotten. Ze worden slap, ze worden slijm, en kunnen niet meer functioneren. Het naar boven brengen van water en bouwstoffen stagneert. En langzaam sterft de plant af.
De potgrond van jouw plant kan in de loop van de tijd dichter en vaster worden. Geen zorgen, dit is niet gek en gebeurt bij waarschijnlijk elke kamerplant. De grond wordt dichter doordat je de plant water geeft en omdat deze grond zich dan gaat verdichten rond de wortels.
Je koopt een kamerplant met een pot en klaar ben je? Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment. In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld.
De witte korrels, die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren, heten perliet. Het is gepoft vulkanisch gesteente. Perliet zorgt ervoor dat de potgrond luchtiger blijft en minder compact wordt. Dat is goed voor de wortels van je plant, die hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.
Je kunt de potgrond gebruiken voor in de tuin maar ook voor in bloempotten. De universele potgrond bevat grondstoffen zoals turfstrooisel, tuinturf, kalk en meststoffen. Hierdoor wordt water beter vastgehouden zodat de planten de voeding op kunnen nemen. De potgrond bevat ongeveer voor 2 maanden voeding.
De meest droge grond zou je stofdroog kunnen noemen. Daarna volgen tamelijk droog, matig vochtig en constant vochtig.
Zelf Potgrond Maken
Het basisrecept is heel eenvoudig: 2 delen tuinaarde en 1 deel compost. Je kan natuurlijk eigen compost gebruiken, maar compost van het tuincenter of container- of milieupark werkt ook goed.
Tip. (Tuin)aarde, zand, klei en graspollen mogen maar beperkt in de container voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop.
Voor bijna alle kamerplanten kan je universele potgrond gebruiken, maar je kan ook specifieke grond aankopen. Zorg dat deze laag zo dik is, dat wanneer je de kluit erop zet die ongeveer 5 cm tot onder de potrand blijft.
Bij de meeste kamerplanten die wekelijks of tweewekelijks water krijgen is een mengsel van 30% perliet en 70% algemene potgrond voor kamerplanten een goede keuze. Zo blijft de bodem lekker luchtig en heb je minder kans op wortelrot.
De plant heeft een grotere pot nodig als de groei stagneert en het blad lelijk wordt. Het is dan ook te zien aan de wortelkluit. De wortels komen boven de pot uit, of ze groeien door de drainagegaatjes heen. Als de wortels te weinig ruimte hebben kunnen ze verstikken.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad. Bovendien bevat tuinaarde te weinig poriën voor de wortels van potplanten.
Ook de grond van je moestuin kan je goed aanvullen met behulp van tuinaarde. Zorg er wel voor dat je tuinaarde altijd mengt met potgrond of de natuurlijke aarde in je tuin. Zo creëer je een vruchtbare bodem voor al je bloemen en planten.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Zet de plant in een zonnige en goed geventileerde omgeving. Je kunt de plant het beste behandelen met natuurlijke schimmelwerende producten. Dit kunnen bijvoorbeeld kaneel, zuiveringszout of appelazijn zijn. Deze producten voorkomen schimmelgroei op je plant, maar zullen je plant niet aantasten.
De meeste schimmel verschijnt op potgrond die te vochtig wordt gehouden. Dit kan komen doordat je te vaak water geeft of de pot geen afwatering heeft en er water onderin de pot blijft staan. Als je dit combineert met een hoge luchtvochtigheid en weinig luchtcirculatie heb je de ideale voedingsbodem voor schimmels.
Als je bepaalde insecten op afstand van je planten wil houden, omdat ze je planten bijvoorbeeld aantasten, kun je kaneel dus als perfect weermiddel gebruiken. Hoe? Simpel: meng gewoon wat gemalen kaneel door de potgrond. De vliegen, muggen en mieren blijven ver uit de buurt.