Kokosmelk kun je, na openen, maximaal 4 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Kokoscrème (santen) kun je, na openen, maximaal 1 maand in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Het vaste stuk is nu bobbelig en soort van droog en het vocht is wittig/grijzig.
Giet het in een afsluitbaar bakje en bewaar het tot 2 dagen in de koelkast. Kokosmelk kun je beter niet in het blik bewaren, omdat het blik lastig af te sluiten is. Ook kan als het blik aan de binnenkant beschadigd is roest of vuil in het eten terecht komen.
Wanneer het lijkt alsof de melk geschift is is dat eigenlijk de vaste stof van de kokosmelk die gescheiden is van het vocht. Dit kan op zich geen kwaad. Wanneer je de kokosmelk opwarmt zal het opnieuw een lopend geheel worden.
Bewaaradvies voor dit geopende product
De kokos is verkleurd, beschimmeld of beurs. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kan (een restje) kokosmelk zonder probleem invriezen (2 tot 3 maand) in een afgesloten vriesdoos. Hou er wel rekening mee dat de melk wat schift door het vriesproces. Dus na het ontdooien flink omroeren!
Kokos bevat heel veel gezonde vetten en belangrijke mineralen, maar ook een paar onmisbare vitaminen. Zo bevat kokos vitamine C, wat belangrijk is voor een goede weerstand maar ook voor de opname van ijzer uit je voeding. Daarnaast helpt het je cellen gezond te houden omdat het als antioxidant fungeert in je lichaam.
Om zo te drinken? Er zullen weinig mensen zijn die zo een blik kokosmelk achterover slaan: het is nogal zwaar op de maag en heeft een uitgesproken kokossmaak. Maar voor bepaalde gerechten in de keuken is het ideaal.
Omdat kokosmelk geen zuivelproduct is, kunt u het vrij gemakkelijk verwarmen en opwarmen met de kookplaat of de magnetron.
Kokosroom kan op dezelfde manier worden gemaakt, alleen wordt er nog één extra stap aan het proces toegevoegd. Door de kokosmelk te laten staan komt de room namelijk vanzelf bovendrijven. Door de room van de melk te splitsen houd je kokosroom en een magere kokosmelk over.
Kokoswater is zeer kwetsbaar en onderhevig aan bederf. Daarom moet het direct uit de noot worden geconsumeerd of koel worden bewaard. Door pasteurisatie worden aanwezige bacteriën gedood en de kokoswatertjes langer houdbaar gemaakt.
Het stollen van de kokosmelk
Is de kokosmelk in je blik hard geworden? Dat kan goed kloppen. Het vet in de kokosmelk stolt namelijk naarmate de temperatuur van het product daalt, waardoor er een harde laag boven in het blik ontstaat.
Het dikke romige vocht wordt kokosroom genoemd. Als ditzelfde proces wordt herhaald, dus als de kokospulp opnieuw met warm water wordt gemengd ,wordt het vocht wat vervolgens vrijkomt kokosmelk genoemd. Dit vocht is minder dik en minder romig dan de ” eerste persing”.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Bij kokosmelk denk je vaak aan Thaise curry's of Indonesische rendang, maar het blik is multi-inzetbaar. Het geeft elk gerecht een romige, lichtzoete smaak die zowel in hartige als zoete recepten heel mooi gebruikt kan worden.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Er wordt online wel eens beweerd dat kokosmelk gezond is als vervanger van magere of halfvolle koemelk. Dat klopt niet. Helaas zitten er van nature weinig voedingsstoffen in de kokosnoot. Daarom voegen fabrikanten vaak calcium en vitamine B12 aan de drank toe, maar meestal geen eiwitten.
Kokosmelk latte
Zet je normale kopje zwarte koffie maar gebruik kokosmelk inplaats van halfvolle melk erin. Als je de kokosmelk even blend (of een melkopschuimer gebruikt) kun je je koffie zelfs met wat schuim toppen.
Dat klinkt inderdaad ook best gezond.
Het drankje bevat verder ook geen toegevoegde kleurstoffen of suikers en het bevat veel vitamine B12. Het schijnt ook nog eens goed te zijn voor het mileu omdat de drankjes van Alpro minder CO2 genereren dan andere zuiveldranken. Nou, dat klinkt dus allemaal goed.
Kokos werkt laxerend, soms is dit een voordeel, soms ook niet. Je kunt zelf goedkoop je eigen gezondheids- en schoonmaakmiddelen maken met gebruik van kokos en baking soda (alles over baking soda vind je in een vorig blog).
Kokosmelk is kokoswater gemengd met kokosvlees. Kokosmelk bevat veel calorieën en verzadigd vet.
Hoelang laat je het ongeveer intrekken, dat hangt helemaal af van je haren. Droog haar - dan kan je het makkelijk een 30 minuten in je haren laten zitten. Extreem droog/beschadigd haar - dan kan je het zelfs een hele nacht in je haren laten zitten.