De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen. Het is in de tussentijd belangrijk dat je de huid gedurende 1 tot 3 dagen niet opnieuw blootstelt aan de zon. Een 2e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur. De verbrande huid is rood, en voelt warm en pijnlijk aan.
Als uw huid verbrand is door de zon, doet de huid pijn. Het duurt 2 tot 5 dagen voor de huid weer beter is. Te veel zon is niet goed voor uw huid.
Je wordt rood door verbranden doordat de UV-straling uit het zonlicht de cellen in de huid beschadigen. De bloedvaatjes in de huid, gaan uit elkaar staan. Zo kunnen ze de ruimte van de zon beter kwijt.
Tip! Smeer geen vaseline op de verbrande huid. Een verbrande huid moet goed kunnen ademen en een dikke lotion, zoals vaseline, houdt dit juist tegen.
Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kun je ook blaren krijgen.
Het feit dat je huid eerst rood wordt voordat deze bruint is een teken dat je huidtype simpelweg niet goed tegen de zon kan. Beter is de huid in te smeren met een zonnebrandfactor met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger *), waardoor de huid niet verbrandt en toch lichtelijk kan bruinen.
Maar nee, je hebt er geen apart product voor nodig. Meer zelfs, zo'n aftersun bevat vaak irriterende ingrediënten als parfum, menthol en alcohol. Precies die 'koelende' stofjes zetten je huid extra onder druk, en dat is na écht niet wat je beschadigde huid nodig heeft.
'Gebruik een vochtinbrengende crème'
De dermatoloog raadt mensen die verbrand zijn aan om een vochtinbrengende crème te gebruiken, waar zo min mogelijk aan toegevoegd is. De bekendste crème is waarschijnlijk die van Nivea.
Een goede aftersun bevat hydraterende ingrediënten zoals glycerine of hyaluronzuur, die de vochtbalans van je huid weer op peil helpen brengen. Als je je huid goed gehydrateerd houdt, verklein je bovendien de kans dat je gaat vervellen – en houd je jouw bruine kleurtje langer vast.
Tip 2: Kies voor Aloë Vera en hydraterende ingrediënten
De zon droogt de huid uit, maar ook het zoute zeewater, chloorwater en transpiratie hebben zo hun invloed.
Blijf uit de zon, zodat de huid zich kan herstellen. Neem in deze gevallen contact op met de huisarts of de spoedpost: Als een groot gedeelte van de huid gezwollen is door de verbranding. Bij veel blaren.
Na het zonnen is het belangrijk om de resten zonnebrand en vuil van je af te wassen. Daarna smeer je jezelf in met aftersun. Aftersun hydrateert en brengt je vochtbalans op peil. Het werkt ook verkoelend en kalmeert je huid.
Houd de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Water van 15 tot zelfs 30 graden Celsius is goed. IJskoud water geeft kans op onderkoeling en pijn.
Van een brandwond kun je veel last en pijn hebben. Laat altijd een arts naar jouw brandwonden kijken. Aloë vera gel gebruiken kan effectief zijn om de geïrriteerde huid te verzachten, te kalmeren en te verkoelen. Door Aloë Vera gel te smeren kan jouw huid zich beter herstellen en is er minder kans op littekenweefsel.
Ook is een aftersun middel niet in staat om de opgelopen DNA-schade van je huidcellen te repareren. Tevens raden we je aan om na het aanbrengen van een aftersun middel niet weer de zon in te gaan omdat het middel geen UV-filter bevat.
Ook dát is een nadeel van veel aftersuns. Die bevatten behalve parfum ook stoffen als alcohol en menthol. Ze geven een verkoelend effect. Maar als je die stoffen op een al geïrriteerde huid smeert, wordt de irritatie vaak alleen maar groter.
Verbrande huid snel genezen
Gebruik dan producten met aloë vera en vitamine E erin. Aloë vera hydrateert de huid snel en verkoelt de huid, waardoor de hersteltijd van de verbrande huid een stuk sneller gaat. Vitamine E gaat daarnaast ontstekingen in de huid tegen, waardoor je verbrande huid minder pijnlijk wordt.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
De zon zorgt voor de aanmaak van melanine, waardoor de huid donkerder wordt. Dit pigment beschermt ons tegen het UV-licht. Na de winter is deze natuurlijke bescherming nog veel minder aanwezig. Bij zonkracht 4 kun je tussen 12 en 15 uur 's middags na een half uur al verbranden.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
Het beste antwoord
Jazeker, maar ook rood want ultraviolet licht dringt iets door in water; dus ook onder water kan men verbranden.
Mensen met een donkere huidskleur kunnen wel degelijk verbranden. Het duurt langer alvorens ze verbranden, maar ze zijn ook gevoelig voor de eerste zomerzon. Daarna wennen ze er sneller en gemakkelijker aan dan mensen met een lichte huid. Een donkere huid bevat meer pigmentcellen en meer melanine.