Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed. Zolang je bloed verliest is het advies: niet in bad gaan (douchen mag wel)
Als je geen borstvoeding geeft, wordt je meestal zes tot acht weken na de bevalling weer ongesteld. Als je wel borstvoeding geeft, kan dit weken, of vaak wel maanden langer duren. Het is belangrijk om te onthouden dat je al vóórdat je echt aan het menstrueren bent, al vruchtbaar bent.
Denk aan anticonceptie, snel weer zwanger worden is geen goed idee. Het litteken en de wond in je baarmoeder moeten eerst heel goed genezen. Tot je je volledig weer de oude voelt kan wel een jaar duren. Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt.
De regel is dat het vloeien 6 weken aan kan houden, maar dat kan in werkelijkheid ontzettend per vrouw verschillen. Gemiddeld stopt het bloeden tussen de 3 en 4 weken na de bevalling, en een paar dagen na de bevalling zou het bloeden al wat minder moeten worden en op een normale, milde menstruatie moeten lijken.
Na drie dagen moet het bloeden zijn gestopt. Het wondvocht mag daarentegen wel langer aanhouden. Je kunt je kleding beschermen met een gaasje. Na een paar dagen kan de wond wat gaan jeuken en kunnen de hechtingen wat gaan trekken.
Ga op uw zij liggen en druk u op met de armen om tot zit te komen. U kunt hierbij de wond eventueel ondersteunen. Zet de rugsteun omhoog. Schuif naar de rand van het bed en laat uw benen uit bed glijden.
Tijdens fietsen belast je je buikspieren, ook kan je een duizelig gevoel ervaren. Seks is ook te inspannend voor je lichaam en kun je beter nog even uitstellen (2-4 weken). Zwemmen en badderen is ook af te raden in de eerste 2-4 weken. Dit kun je weer doen zodra het bloedverlies gestopt is.
Hevig regelmatig bloedverlies
Bij 40 tot 50% ligt de oorzaak in de baarmoeder: poliepen, goedaardige gezwellen, infectie, kanker, koperspiraaltje, ... Bij de overige 5 tot 15% ligt de oorzaak elders in het lichaam: bloedingsziekte, slecht werkende schildklier, diabetes, zwaarlijvigheid, inname van bloedverdunners, ...
Na een keizersnede is net als bij een bevalling vaginaal bloedverlies normaal. In het begin is dit helderrood maar later donkerder van kleur. Het wordt vanzelf steeds minder. Het gebruik van tampons wordt ontraden.
Een 'niche' is een holtevormig litteken in de baarmoeder na een keizersnede. De uitsparing in de baarmoeder ter plaatse van het keizersneelitteken ('niche') houdt verband met bloedverlies na de menstruatie (postmenstruele spotting).
Hangbuik na keizersnede
Naast een litteken hebben sommige vrouwen een 'hangbuik' na de keizersnede. Boven het keizersnedelitteken zit dan een laagje vet, dat over het litteken heen hangt. Het litteken zorgt ervoor dat vet zich minder goed over je buik kan verdelen. Hierdoor kan je onderbuik een soort flap gaan vormen.
Symptomen bij verklevingen van je litteken.
Het voelt anders dan dat het zou moeten voelen. Soms is het een specifieke pijn, maar vaker is het een strak gevoel of gevoel van ongemak dat moeilijk te omschrijven is. Veel artsen zeggen dat pijn na een keizersnede normaal is.
Deze wond geneest meestal binnen drie weken. Na een ruggenprik kun je ook last hebben van rugpijn en hoofdpijn. De meeste artsen adviseren de eerste twee weken na een keizersnede niet zelf auto te rijden. En pas weer te gaan rijden als je geen pijn meer hebt en weer alert bent.
Het herstel van je lichaam na de zwangerschap wordt ook wel ontzwangeren genoemd. Soms kan het wel 9 maanden (of langer) duren voordat je lichaam weer helemaal hersteld is.
Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je weer seks hebben omdat je baarmoeder dan weer hersteld is en het bloedverlies is gestopt. Je kunt dan wel weer voor het eerst menstrueren en dus ben je weer vruchtbaar. 4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden.
Omdat de eisprong twee weken voor de ongesteldheid plaatsvindt, kun je dus vier weken na de bevalling al weer vruchtbaar zijn. Als je flesvoeding geeft, word je meestal na een week of zes tot acht weer ongesteld.
Wat is het? De vaginale afscheiding na de bevalling duurt gemiddeld 4 tot 8 weken. De eerste dagen is er veel bloedverlies en is het bloed helderrood. Na 3 à 4 dagen neemt het bloeden geleidelijk aan af en wordt het een bruin bloederig vocht, dat een week later geel of wit wordt.
Nadelen voor de baby
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter deze kans. Dat is de reden dat een geplande keizersnede bij voorkeur pas na 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.
Als de wond weer meer pijn gaat doen, doet u teveel. Zo min mogelijk traplopen. Tillen: de eerste zes weken niet zwaarder dan ongeveer vijf kg. De wond moet namelijk eerst goed genezen zijn.
Bij abnormaal vaginaal bloedverlies wordt meestal de eenfase combinatiepil, lichte sub-50-pil gebruikt. Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, verminderen behalve de pijn ook de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie met ongeveer een kwart. Voorbeelden zijn ibuprofen en naproxen.
De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken. Er zijn goede apps voor je telefoon die je kunnen helpen om je cyclus bij te houden.
Kort na de keizersnede heeft u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijgt u op vaste tijden pijnstillers. Wanneer u ondanks de pijnstillers veel pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Er zijn voldoende middelen om de pijn te bestrijden, dus veel pijn hebben is niet nodig!
Masseer je buik boven het litteken. Begin rustig bovenaan je buik, net onder je ribben, en werk met cirkels omlaag. Je voelt vanzelf waar er spanning of pijn zit, blijf op deze plekken langer cirkels maken en varieer in druk. De 1ste 6 weken masseer je het litteken zelf niet.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wilt krijgen. Wat maakt de kans dat een vaginale bevalling lukt groter?