Gelukkig trekken de meeste afkickverschijnselen van koffie binnen enkele dagen weer weg. Gedurende deze tijd kun je last hebben van onder andere: Hoofdpijn. Concentratieproblemen.
Wie veel koffie of energiedrankjes drinkt en daar opeens mee stopt, kan last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen wel tot een week aanhouden. Je kunt dan last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen.
Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten ná consumptie bevindt. Na het drinken van een kopje koffie profiteer je dus een halfuur tot een uur later maximaal van de gevolgen. Voordat de cafeïne volledig uit het lichaam verdwenen is, ben je al snel 6 uur verder.
- Drink water. Jezelf hydrateren kan de symptomen van een overdosis inperken en zorgt ervoor dat de cafeïne in je lichaam sneller afbreekt. - Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen.
Bouw het langzaam af
Je kunt beter stukje bij beetje stoppen met koffie drinken. Drink je bijvoorbeeld 6 keer per dag een kop koffie? Schrap dan de eerste week 1 kopje, zodat je de rest van de week 5 kopjes per dag drinkt. Ga zo door tot je uiteindelijk geen koffie meer drinkt en bent afgekickt!
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Het is de schuld van je genen
De gevoeligheid van de hersenen voor caffeine verschilt van persoon tot persoon en ligt totaal aan de grote van het gedeelte in de hersenen dat op caffeine reageert. De mensen waarbij de receptoren sterker reageren op caffeine, voelen zich na een kopje koffie meer on edge.
Je lichaam wordt overstroomd met de adenosine, waardoor je snel moe wordt. Veel mensen zullen ook last hebben van een doffe hoofdpijn. 'Dat komt omdat cafeïne de bloedvaten in het brein vernauwt', weet professor Rogers. 'Als je stopt met drinken, is er een verhoogde bloedstroom, wat leidt tot hoofdpijn.
Conclusie. Cafeïnevrije koffie is niet kankerverwekkend en een prima alternatief voor wie nerveus wordt of slecht slaapt door veel koffie. De cafeïnevrije variant bevat wel nog sporen van cafeïne.
Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
Waar zit cafeïne in? Cafeïne zit in koffie, thee, cola, chocolade en chocolademelk, energiedrankjes, energieshots en drankjes met guarana. Soms zit er ook cafeïne in andere producten, zoals kauwgom, snoep en water.
Theïne en cafeïne zijn eigenlijk twee verschillende namen voor hetzelfde stofje. Chemisch gezien is de kern dus dezelfde. Cafeïne vind je bovendien niet alleen terug in koffie maar ook in frisdranken, energiedrankjes en zelfs chocolade! Theïne daarentegen vind je enkel terug in thee.
Risicofactoren voor alvleesklierkanker
Een chronische ontsteking van de alvleesklier verhoogt het risico op alvleesklierkanker. Erfelijkheid speelt een rol bij ongeveer 5% van de patiënten die alvleesklierkanker krijgen. Het drinken van alcohol, koffie en thee geeft géén verhoogd risico op alvleesklierkanker.
Daarnaast verbetert het een klein beetje je geheugen, alertheid en motivatie. Maar neem je er te veel van – dat verschilt sterk per persoon – dan kan je rusteloos worden, hartkloppingen, angstgevoelens, slaapproblemen en hoofdpijn krijgen.
Doordat je veel cafeïne binnenkrijgt, stijgt de bloeddruk en vernauwen de bloedvaten. Hierdoor kan een migraineachtige hoofdpijn ontstaan. Als je vervolgens stopt met koffiedrinken gaan die vernauwingen opnieuw verwijden, waardoor er ook hoofdpijn kan ontstaan.
Er zit dus eigenlijk altijd nog een beetje cafeïne in cafeïnevrije koffie, maar zo weinig dat jij of je lichaam er eigenlijk niks van merkt. De 'voordelen' van koffie vallen dus grotendeels weg: al is het nog steeds lekker, je zult er niet per se meer energie van krijgen.
* Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer vier kopjes koffie per dag. Voor kinderen, jongeren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gelden andere adviezen.
Het oordeel. Er zijn sterke aanwijzingen dat decaf dezelfde gezondheidsvoordelen biedt als gewone koffie. Dat maakt decaf niet gezonder; cafeïne is namelijk niet goed of slecht. Voor wie niet goed tegen cafeïne kan, is decaf een alternatief.
Cafeïne stimuleert de afgifte van het stresshormoon adrenaline in de hersenen. Hierdoor voel je je wat meer gestrest. De adrenaline stimuleert weer de afgifte van dopamine, deze is een neurotransmitter, en stimuleert je hersenen.
Koffie stimuleert de productie van cortisol; daarom krijg je er energie van! Maar het betekent dus ook een extra belasting voor je lichaam. Pas hiermee op, vooral als je een autoimmuunziekte hebt. Je bijnieren en cortisol hebben namelijk invloed op je immuunsysteem, dat bij een autoimmuunziekte al uit balans is.
Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Hoeveel cafeïne precies te veel is werkt voor per persoon verschillend: sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen.
Bij acute alvleesklier treedt plotseling hevige buikpijn op. De pijn kan uitstralen naar de linkerzij, schouder en rug. Ook koorts en een snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten, net zoals misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.
Een tumor in de kop van de alvleesklier kan leiden tot afsluiting van de grote galbuis. Door opeenhoping van gal kunnen uw huid en oogwit geel kleuren. Door een verstoorde vertering van voedsel, kunnen klachten ontstaan als misselijkheid, braken en diarree.
Ananas (mét hart), papaya of kiwi bevatten eiwitsplitsende enzymen wat helpt bij het verteringsproces. Mocht je veel last hebben van bijvoorbeeld slijm, dan is het eten van fruit goed om het speeksel wateriger te maken, maar ook goed en rustig kauwen is hierbij aan te raden!