Het merendeel van de Spanjaarden staat 's-morgens tussen 7 en 9 uur op om daarna naar het werk te gaan. Het gaat daarbij om 58,8% van de Spanjaarden terwijl 26,3% aangeeft dat de wekker tussen 6 en 7 uur 's-morgens afgaat.
De meeste Spanjaarden staan pas rond 08:00 uur op. Dit komt doordat de meeste Spanjaarden laat naar bed gaan.
Ik zou zeggen dat werkende Spanjaarden gemiddeld rond 7.30 uur wakker worden. Sommigen eerder, anderen later.
Spanjaarden werken vaak van 9:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur.
Meestal is dit na de lunch, tussen twee en vijf uur 's middags. Dan is de zon het sterkst en zijn de temperaturen het hoogst. Met het houden van siësta vermijden inwoners blootstelling aan die brandende zon.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Over de Spaanse feestdagen
Of als een feestdag op een dinsdag of donderdag valt, krijgen of nemen Spanjaarden de dag tussen het weekend vaak vrij voor een lang weekend. Dit wordt een 'puente' ofwel brug genoemd.
Zondagen zijn vaak een tijd voor de kerk, voor familie en een tijd om de winkel te sluiten . Hoewel ik vaak op zaterdag moet werken, is het altijd makkelijker om de telefoon uit te zetten en op zondag te ontsnappen. Op vakantie in Spanje is er geen specifieke reden om op zondag een lange rit te maken, maar één weekend deed ik het wel.
Bij aanvang van het diner op oudejaarsavond liggen er 12 druiven per persoon op tafel. De druiven blijven tijdens het diner liggen. Ze blijven onaangeraakt tot het bijna 00.00 uur is. Om 12 seconden voor 00.00u dien je elke seconde 1 druif te eten.
Spanjaarden zijn aan het eten of ze praten over eten. Drie maaltijden per dag en tussendoor een snackje is niet gebruikelijk in Spanje. Je komt op straat geen Spanjaard tegen die onderweg naar de metro op een broodje kauwt of een afhaallunch eet achter zijn bureau.
In de zomer hanteert Spanje effectief de “dubbele zomertijd ” waarbij het om 22:30 uur ’s avonds nog licht is. Wie wil er dan naar bed? En dus doen de Spanjaarden dat niet!
Normaal gesproken wordt de werkdag in Spanje in twee delen verdeeld, gescheiden door een siësta. De dag begint rond 8:30 of 9 uur 's ochtends en duurt tot ongeveer 1:30 , wanneer de siësta begint. De werkdag duurt dan van ongeveer 4:30 of 5 tot 8 uur 's avonds.
Bovendien werken Spaanse werknemers doorgaans 11 uur per dag, van 9.00 tot 20.00 uur. Met het avondeten om 21.00 uur en een paar uur tv kijken, gaan ze meestal niet voor middernacht naar bed.
Moet je morgen om 7 uur op? Dan kruip je best om 21.46 uur of 23.16 uur je bed in. Of toch volgens een populaire online slaapcalculator. Die houdt rekening met hoe snel je in slaap valt en berekent dat je vijf of zes slaapcyclussen moet kunnen doorlopen om 's ochtends als een frisse, uitgeslapen mens uit bed te rollen.
Ontbijt (desayuno)
Hier in Spanje geeft men de voorkeur aan een zoet ontbijt. Dit bestaat dan uit cakejes zoals magdalena of een variëteit aan koekjes. Dit eten ze dan op aan de ontbijttafel met een kop chocomelk (cola cao) of koffie.
Over het algemeen is de werkdag in Spanje verdeeld in twee helften, de dag begint om 9.00 uur tot 14.00 uur en van 17.00 uur tot 20.00 uur, met de beroemde "siësta" ertussen. Net als elders in Europa loopt de werkweek van maandag tot en met vrijdag, behalve in de horeca en detailhandel (zie hieronder).
De middag. In De middag begint het pas echt af te wijken van wat we in Nederland gewend zijn. Rond 2 uur begint in Spanje Siësta, wat letterlijk middagdutje betekent. Dit is in Nederland te vergelijken met de lunch, alleen is dit in Spanje veel langer en uitgebreider.
Het laat eten in Spanje is een combinatie van historische, culturele en praktische factoren. De verschuiving naar de CET-tijdzone, de lange lunchpauzes, het warme klimaat, en de nadruk op eten als een sociaal moment hebben allemaal bijgedragen aan deze unieke gewoonte.
In Spanje is fulltime 39 uur per week.
Wat is fulltime- en parttimewerk in Spanje? 40 uur per week is de norm voor fulltimewerk en overuren moeten in uw contract worden gespecificeerd. In Spanje is parttimewerk een dienstverband van maximaal 20 uur per week.
Een draaiende motor is not done in Spanje. Moet je langer dan twee minuten wachten, in de file of bij een spoorwegovergang, dan moet je de motor afzetten.
Lunch (La Comida) De middagmaaltijd of la comida, zoals het in Spanje heet, is de grootste maaltijd van de dag. Het is absoluut een grote maaltijd en bestaat meestal uit meerdere gangen en wijn.
Niemand zal zich aan uw typische vakantiekleding ergeren, vooral niet in de toeristische trekpleisters. Korte broeken daarentegen zijn bij de Spanjaarden zelf niet erg populair, omdat ze als onverzorgd worden beschouwd.