Waar de restaurants in Nederland vaak om 17.00 uur hun deuren openen, is dat in Portugal zo rond 19.00 uur. In Portugal beginnen de meesten zo rond 20.00 uur of 21.00 uur aan het diner.
Anders dan in Nederland of België is in Portugal de lunch een belangrijke maaltijd van de dag. Men neemt vaak een grote lunch inclusief voor-, hoofd- en nagerecht. De lunch vindt meestal plaats tussen 12.00 en 14.30 uur.Het avondeten wordt vaak genuttigd tussen 19.30 en 22.30 uur.
De hoofdmaaltijden zijn de lunch, tussen 12:00 en 14:30 uur, die vaak in een restaurant in de buurt van het werk wordt genuttigd, en het diner, tussen 19:30 en 22:30 uur. De meeste mensen eten een volledige maaltijd, bestaande uit soep, een hoofdgerecht en een toetje of fruit.
Een traditionele Portugese maaltijd bestaat uit vlees of vis gecombineerd met rijst of aardappelen en vaak een salade. Elke regio heeft zijn eigen lokale specialiteiten. In het noorden van Portugal wordt vooral vlees gegeten en in de kustplaatsen, waarvan het land er nogal wat telt, meer vis.
Portugezen dineren tussen 20:00 en 22:00. De meeste restaurants openen hun deuren rond 20:00. Let wel op dat veel restaurants op zondag- of maandagavond gesloten zijn. Uit eten gaan is overigens in Portugal (ten opzichte van andere landen in Europa) goedkoop.
In Spanje eten ze 's avonds pas laat. Aan het eind van de middag nemen Spanjaarden daarom vaak nog een zoete snack, la merienda. Dit is bijvoorbeeld een kop koffie met stukje taart of wat fruit. Rond 21:00 uur is het tijd voor het avondeten, la cena.
Net als de lunch bestaat het Portugese avondeten uit drie gangen. De maaltijd begint vaak met een soepje met brood erbij.Dan volgt een groot hoofdgerecht met vlees of vis. Hierbij worden gerechten gegeten als cataplana de marisco, een stoofpot van verse vis, wijn, tomaten en veel kruiden.
Je zal moet wennen aan hand schudden (voor mannen) en 2 zoenen op de wang (voor vrouwen) - het overslaan van mensen is eigenlijk best onbeschoft, net alsof je een collega geen 'hallo' zegt.
Het is niet verplicht om fooi te geven en vaak staan evt. servicekosten al op de rekening. Uiteraard zal het horecapersoneel een extra bijdrage enorm waarderen. Een extra fooi t.w.v. 5-10% op de rekening zal zeer worden gewaardeerd.
Naast portwijn zijn er nog heel wat andere lokale dranken die je in Portugal kan proeven. Denk bijvoorbeeld maar aan Madeira wijn. Deze wijn wordt alleen op het Portugese eiland Madeira geproduceerd. Ook ginja, een Portugese kersenlikeur, is een populair alcoholisch drankje.
Inwoners van zowel Portugal als Spanje eten vaak laat ( 10 PM is niet ongehoord). Maar restaurants gaan wel eerder open voor het avondeten als u liever niet zo laat eet. Zelfs als u een populair restaurant bezoekt, krijgt u vaak een tafel als u om 7 PM arriveert.
Eet-etiquette in Portugal
Dineren in familiestijl is gebruikelijk in restaurants in Portugal . Het is gebruikelijk dat de gastheer zichzelf eerst bedient. De gerechten worden dan naar links doorgegeven aan de hele tafel. Zodra iedereen is bediend, zal de gastheer meestal bom apetite of bom proveito zeggen voordat ze allemaal kunnen beginnen met eten.
Ontbijt verandert in brunch, lunch duurt tot laat in de middag en diner wordt uitgesteld zodat u kunt genieten van dat laatste beetje zonneschijn . Er is altijd een excuus om te eten in Portugal. Zelfs tussen de grote maaltijden door, zoals lunch en diner, houden de locals ervan om een snelle snack te eten.
Volg ook hier de waarschuwingsborden. Net als in Spanje en andere Zuid-Europese landen, doen veel Portugezen een middagdutje (siësta). Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van 14.00 tot 17.00 uur.
Uit eten gaan in Portugal is over het algemeen betaalbaar. Voor een maaltijd in een lokaal restaurant betaal je gemiddeld €10 tot €15, terwijl een diner in een chique restaurant tussen de €30 en €50 per persoon kost.
Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme wordt het geven van fooi voor goede service gewaardeerd, maar het is niet verplicht. In een café of bar kunt u kleingeld achterlaten. In een restaurant is het gebruikelijk €1 - €5 per persoon te geven, of 10% van de rekening.
Het kraanwater is veilig om te drinken, maar het kan wel wat smaken naar chloor. Je kunt altijd flessen water kopen als je dit niet lekker vindt of als je twijfelt over de kwaliteit van het drinkwater.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Familie en goede vrienden begroeten elkaar met een kus op de wang, zowel mannen als vrouwen van hetzelfde geslacht. Portugal heeft geen macho mannencultuur. Toch zie je in een café voornamelijk mannen (en soms wat oudere dames die komen kijken waar hun man blijft).
Een corna maakt men door pink en wijsvinger gestrekt te houden terwijl ringvinger, middelvinger en duim naar binnen worden gevouwen. Het gebaar stamt uit de tijd van de Oude Grieken en werd gebruikt om als symbool om het kwaad af te wenden of te geven (afhankelijk of je het geeft als eerste, of pas na ontvangst).
Spanje staat bekend om zijn heerlijke kleine hapjes, de TAPAS. In Portugal heten die Petiscos. Gezellig in de buitenlucht genieten van allerlei kleine tussendoortjes. Samen met vrienden en kennissen op een terrasje genieten van uw Portugese Tapas.
Sardines en mul zijn favoriet in Lissabon, terwijl octopus door het hele land heen hoog wordt gewaardeerd. In het zuiden eet men graag spiesen met kleine stukjes vis die boven het smeulende vuur worden geroosterd. Varkensvlees overheerst in de binnenlandse Portugese keuken en wordt van noord naar zuid gebruikt.