Muziek is rechtenvrij wanneer de langstlevende maker (componist, tekstschrijver of bewerker) zeventig jaar of langer geleden is overleden. Rechtenvrije werken worden ook wel 'traditionals' of 'domaine public' genoemd.
De term rechtenvrije muziek betekent hier dan ook: muziek waarvan de rechthebbende toestemming geeft aan iemand om de muziek te gebruiken, zonder dat hiervoor extra betaald moet worden. In dit geval wordt er dus net als met andere muziek een licentie (gebruiksrecht) verkregen, maar kleven hier minder voorwaarden aan.
Het is toegestaan om gratis en zonder toestemming van de maker, een fragmentje van muziek, van een mondelingen voordracht of ander geluid over te nemen bij wijze van citaat. Hoe groot dat fragment mag zijn, hangt af van het doel van het citaat. Er is geen harde grens zoals 10 of 30 seconden.
Gebruik geen muziek van andere mensen voor je filmpjes, tenzij je daarvoor toestemming hebt verkregen. Vaak moet je hiervan het bewijs uploaden. YouTube biedt zelf overigens kosteloos rechten vrije muziek aan via Audio Library.
Gebruikt u muziek in uw onderneming? Bijvoorbeeld als achtergrondmuziek in uw winkel of op uw website. Dan moet u toestemming hebben van de makers. Dit is een licentie.
Conclusie kosten Buma Stemra
Muziek is een auteursrechtelijk beschermd werk. Hierdoor geldt in beginsel dat voor elke openbaarmaking van muziek buiten de privésfeer kosten betaald moeten worden aan Buma/Stemra.
Hoeveel auteursrechten opleveren, ligt eraan waar je muziek gespeeld wordt. Stel dat een nummer wordt gedraaid op 3FM, dan krijg je 0,045 euro per seconde. Bij een liedje van drie minuten, 180 seconden dus, is dat 8,18 euro. Bij Radio 538 krijg je 0,074 euro per seconden.
Soundcloud staat gebruikers toe muziek te uploaden met een breed scala aan voorwaarden, waaronder die onder een Creative Commons-licentie, waarvan sommige royaltyvrij zijn. Om royaltyvrije muziek te vinden, moet je op Soundcloud filteren op dit licentietype en bevestigen dat het nummer in kwestie echt royaltyvrij is.
Ze mogen dus geen video's uploaden die ze zelf niet hebben gemaakt, of geen inhoud in hun video's gebruiken waarop een auteursrecht rust, denk aan muzieknummers, fragmenten uit programma's met auteursrecht, of video's die door andere gebruikers werden gemaakt, zonder daar eerst toestemming voor te hebben.
Lange tijd was alleen het gratis aanbieden van auteursrechtelijk beschermde muziek illegaal. Maar nu is het downloaden ervan dat ook. Waarmee gratis muziek downloaden die auteursrechtelijk beschermd is, nu officieel echt niet meer mag.
Achtergrondmuziek op een website: Deze licentie is voor website eigenaars die achtergrondmuziek (dus waarbij muziek slechts een ondersteunende rol speelt) op hun site hebben staan of willen gaan plaatsen. Het tarief is momenteel € 230 (ex btw) per jaar per website.
Hoe muziek je perceptie beïnvloedt
Tijd: we bewegen letterlijk sneller bij luide, snelle muziek. Door het draaien van langzamere muziek blijven consumenten tot wel 15% langer. Kwaliteit / luxe: complexere muziek, zoals klassiek of jazz, roept een gevoel van luxe op waardoor de kwaliteitsbeleving tot 21% hoger wordt.
Sommige inbreuken, zoals het beroeps- of bedrijfsmatig handelen in illegale cd's, worden als misdrijf beschouwd, met een geldboete van maximaal € 45.378 en een gevangenisstraf van hoogstens vier jaar.
Het auteursrecht beschermt een originele, creatieve, niet gejatte compositie en tekst van een muziekwerk tot zo'n 70 jaar na de dood van de maker. Je kan hierbij dus bijvoorbeeld denken aan de melodie en de lyrics van een liedje.
Waarom heb ik toestemming van Buma nodig? Een organisator van een evenement, waarbij muziekwerken behorende tot het Buma-repertoire ten gehore worden gebracht, dient voorafgaande toestemming te verkrijgen van Buma.
Auteursrecht Inbreuk
We staan geen content toe die inbreuk maakt op het auteursrecht. Het gebruik van auteursrechtelijk beschermde content van anderen zonder de juiste toestemming of juridisch geldige reden kan leiden tot een overtreding van het beleid van TikTok.
YouTube-content creators blijven dus rechthebbende van hun werk. Dit betekent dat de geüploade YouTube-video's, niet zonder toestemming van de gebruiker mogen worden gebruikt door een derde. In principe dus ook niet voor het maken van een nieuw werk dat buiten het YouTube-platform gepubliceerd wordt.
Openbaar: zo kan iedereen de video zien en deze wordt in de zoekresultaten van YouTube opgenomen. Verborgen: iedereen die de link heeft kan de video bekijken, maar deze wordt niet opgenomen in de zoekmachine van YouTube. Of Privé: alleen mensen die u toegang geeft kunnen het filmpje bekijken.
Je verborgen video's worden niet weergegeven op het tabblad Video's op de homepage van je kanaal. Ze verschijnen ook niet in de zoekresultaten van YouTube, tenzij iemand je verborgen video heeft toegevoegd aan een openbare playlist. Je kunt de URL van een verborgen video delen.
Als je films monteert voor privé doeleinden, dan mag je eender welke muziek in je montage gebruiken, op voorwaarde dat deze legaal is aangekocht.
Bij Artlist betaal je niet per nummer of per maand, maar zij opteren voor een jaarabonnement. Voor $ 199 per jaar heb je dan volledige toegang tot alle muziek op Artlist. De nummers die je download mag je onbeperkt en je hele leven lang gebruiken en je mag zoveel nummers downloaden als je zelf wilt.
Een snelle rekensom leert ons dat een video die een miljoen keer wordt bekeken, al snel 7.600 dollar kan opleveren. Dat is omgerekend zo'n 6.800 euro.
In Nederland is Spotify nog altijd het grootste streamingsplatform. Spotify betaalt per 1.000 streams 3 tot 4 euro, dit bedrag kan variëren. Voor onze berekening gaan we uit van 3,50 euro per 1.000 streams. Stel dat je 1 miljoen streams haalt, dan krijg je dus 3.500 euro.