Een beetje vet mag achter de ellebogen van je paard wel te voelen zijn. Als er helemaal geen vet aanwezig is, kan je paard ondergewicht hebben. Voel je echt veel vetkwabben, dan kan je paard overgewicht hebben. De ribben van een paard met een gezond gewicht zijn voelbaar wanneer er je er met je hand overheen gaat.
Paarden die te dik zijn, en dus gewicht moeten verliezen, mogen beperkt worden tot een drogestof-percentage van 1,3% van het lichaamsgewicht. Let op: geef nooit te weinig ruwvoer! Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard. Krachtvoer: Beperk/ beëindig het geven van krachtvoer.
De energiebalans bijstellen
Wil je je paard laten afvallen, dan zal deze meer energie moeten verbruiken dan er in komt. Laat daarom je paard elke dag voldoende tot veel bewegen. Geef minder energierijk krachtvoer, maar zorg wel dat deze voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen binnenkrijgt.
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Dit gemiddelde valt altijd tussen de 1 en de 9, vandaar de naam 9-punts Body Condition Score. Een paard dat gemiddeld een 1 scoort is extreem mager en een paard dat gemiddeld een 9 scoort is extreem vet. Een Body Condition Score van gemiddeld 5 wordt als optimaal beschouwd.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Je mag tot wel 0,4 kg bietenpulp per 100 kg lichaamsgewicht per dag voeren. Dit komt voor jouw paard uit op ongeveer 2,5 - 3 kg bietenpulp. Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek. Bij geen krachtvoer in het rantsoen is een supplement nodig voor de aanvulling van mineralen en vitaminen.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Balancers zijn aangepast aan de natuurlijke behoefte van een paard. Ze vullen net dìe stoffen aan, die hij niet voldoende uit zijn ruwvoer kan halen. Door je paard een rantsoen van ruwvoer in combinatie met een goede balancer te voeren, krijgt hij dus alle voedingsstoffen die hij nodig heeft.
Re: Hoeveel kg hooi in standaard hooinet? Ik kon in een normaal formaat hooinet ongeveer 6, 6,5 kg kwijt. De eigenaresse van mijn verzorgpaarden heeft zo´n weegding met een haak, daar wegen we altijd de netten mee. Je hangt het weegding op, hangt het net eraan en dan kan je aan de pijl zien hoeveel kg het is.
Binnen de eerste 3 jaar groeit het paard tot ongeveer 95% van zijn totale lichaamsgewicht en bereikt hij zo ongeveer 92% van zijn volwassen hoogte.
Greenguard. De Greenguard is een veel gebruikt graasmasker! Een open structuur en stevig materiaal zijn absoluut pluspunten. De mazen van dit graasmaker zijn 4,5 cm lang en 1,5 cm breed.
Het lage suikergehalte zorgt er ook voor dat bietenpulp geschikt is voor paarden die gevoelig zijn voor suiker, zoals paarden met insulineresistentie, hoefbevangenheid, equine metabool syndroom (EMS) of PPID (ziekte van Cushing). Verder bevat bietenpulp pectine, wat helpt om de maag tegen maagzuur te beschermen.
Bietenpulp wordt regelmatig gevoerd als vervanger van krachtvoer, aangevuld met een vitaminen en mineralen supplement. Voor paarden die beter geen snelle energie binnen kunnen krijgen door het voeren van krachtvoer, is dit namelijk een ideaal alternatief.
Paarden eten graag slobber, wat het ook een ideaal voer maakt voor na zware inspanningen. Vaak hebben paarden dan weinig trek in brokken en muesli, terwijl ze slobber wel eten. Voeg je aan de slobber voedingsstoffen toe die bijdragen aan het (spier)herstel van je paard, dan heb je met slobber het ideale voer te pakken.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Eet je paard teveel krachtvoeder of is zijn rantsoen niet in balans? Dan loopt je dier het risico te vermageren en het krijgt mogelijk ook verteringsproblemen. De dunne darm heeft een maximumcapaciteit voor de verwerking van de hoeveelheid zetmeel in het voeder.
Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden. In het Paardenbesluit opgesteld door de Dierenbescherming is opgenomen dat een paard minimaal driemaal daags zou moeten beschikken over voldoende ruwvoer, tenzij er sprake is van weidegang.
Losbreken en overeten aan krachtvoer
Wanneer dit onopgemerkt gebeurt (vooral 's nachts) kan het paard met alle gemak op de meeste plekken een kijkje nemen. Het krachtvoer is dan al snel gevonden. Het komt zeer vaak voor dat paarden zich op deze manier overeten aan krachtvoer met koliek als gevolg.