Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.
Gezond tandvlees voor iedereen
Gelukkig is het niet moeilijk om het gezond te houden: door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen, ragers te gebruiken en eventueel iets extra's te doen, houd je je tandvlees gezond en sterk. Voor extra advies kun je het beste naar je tandarts of mondhygiënist gaan.
Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een tandenborstel met zachte haren (soft of medium). Je kunt ook een elektrische tandenborstel met druksensor aanschaffen die een waarschuwing geeft wanneer je te hard drukt tijdens het poetsen. Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee.
Een tekort aan vitamine C kan leiden tot bloedend tandvlees. Eén van de symptomen van ontstoken tandvlees. Een ander voorkomend kenmerk van vitamine C tekort is opgezwollen tandvlees.
Is alle tandplak en tandsteen verwijderd, dan zal uw tandvlees weer de gezonde roze kleur krijgen en niet meer gezwollen eruit zien. Het bijhouden door uzelf en onze professionals voorkomt het weer terugkeren van uw tandvleesproblemen.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten. Vezels – Vezels kunnen de parodontitis verminderen. Volkorenbrood is een goede bron van vezels. Vitamine D – Vitamine D bevordert de opname van calcium en zorgt voor minder gevoeligheid voor tandvleesontsteking.
Als je ernstig ontstoken tandvlees hebt, dan kunnen die bacteriën in je bloedbaan terechtkomen. Die komen dan in het hart- en vaatstelsel. Bij een zwakke plek in een bloedbaan kunnen die bacteriën zich nestelen en dat kan zorgen voor bloedingen.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Water drinken helpt niet alleen bij het wegspoelen van de voedseldeeltjes tussen uw tanden en kiezen, maar verhoogt ook de speekselproductie voor het hebben van een gezonde mond.
TERUGTREKKEND TANDVLEES STOPPEN
Overstappen naar een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta kan helpen tegen, en voorkomt bloedend tandvlees. parodontax is 4x keer effectiever dan een gewone tandpasta in het verwijderen van tandplak*, dit helpt tegen en voorkomt bloedend tandvlees.
Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers. Het is belangrijk om de ontsteking te stoppen, vooral als u het regelmatig heeft of als het lang duurt voor het overgaat.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen. Wat jij kan doen tegen terugtrekkend tandvlees?
Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Ook ontstoken tandvlees (parodontitis) is een oorzaak van terugtrekkend tandvlees.
Helpt met zout spoelen tegen tandvleesontsteking? Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan.
Kenmerken gezonde mond
Het tandvlees, het gehemelte en de tong zijn lichtroze van kleur. Het tandvlees bloedt niet bij aanraking. Het tandvlees is niet gezwollen. Er wordt geen pijn ervaren.
Leukoplakie geneest vaak vanzelf. Stoppen met roken en het gebruik van alcohol geven je tandvlees de tijd om te herstellen. Wanneer een slecht passend kunstgebit of beugel de oorzaak is moet dit uiteraard aangepast worden om de klachten te doen verdwijnen.
Er zijn globaal gezien twee verschillende aandoeningen aan het tandvlees waardoor u last kunt krijgen van terugtrekkend tandvlees, namelijk gingivitis en parodontitis. Onbehandeld kunnen deze aandoeningen ernstige gevolgen hebben, zoals het loszitten en uiteindelijk uitvallen van uw tanden.
De hele dag door thee drinken
Volgens recent onderzoek van de British Dental Association kan het drinken van zure dranken, zoals fruitige thee of gearomatiseerd water tussen de maaltijden, het glazuur van je tanden beschadigen. Of erger nog, je loopt zelfs het risico je tanden te verliezen.
Kan ik iets doen om mijn tandglazuur sterker te maken? Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Op zetmeel gebaseerde producten
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden.
Het eten van veel suikers, zuren en tussendoortjes hebben een negatief effect op je gebit en kunnen bijvoorbeeld cariës, geïrriteerd tandvlees en tanderosie veroorzaken. Suikers, zuren en zetmeel: we krijgen het allemaal binnen via ons eten en drinken.