Wilt u weten welk type slimme meter u in de meterkast hebt hangen? Op de pagina De meter en uw meterkast kunt u opzoeken welke meter u in de meterkast hebt hangen en kunt u de handleiding van de slimme meter downloaden.
Hoe kan u achterhalen welk telsysteem u hebt? Hebt u een analoge meter, dan kan u dit op de meter controleren: u ziet één (enkelvoudig) of twee (dag/nacht) rijen met bewegende cijfers. Ook op uw jaarlijkse afrekeningsfactuur vindt u deze info terug.
Wat is het verschil tussen een slimme meter en een digitale meter? Een slimme meter stuurt automatisch uw meterstanden door naar uw netbeheerder. Een digitale meter kan de meterstanden niet doorsturen.
Vanaf januari 2012 is de plaatsing van de zogenaamde slimme meter gestart. Een slimme meter is een digitale energiemeter voor gas en elektriciteit waarvan de meterstand op afstand uitleesbaar is. De slimme meter wordt vanaf 1 januari standaard geplaatst in alle nieuwbouw.
Met een slimme meter hoeft u nooit meer meterstanden door te geven en is uw energierekening nog nauwkeuriger, zonder geschatte meterstanden. Ruim 7 miljoen huishoudens hebben inmiddels een slimme meter. Elk huishouden krijgt voor het einde van 2022 een slimme meter aangeboden van de netbeheerder.
De vervanging van de traditionele meter door een slimme meter kost u niets. Wel blijft u, net als nu, meettarief (voorheen meterhuur) betalen. De overheid stelt de prijzen van de meterhuur jaarlijks vast. Dit tarief stelt de toezichthouder op de energiemarkt (de Autoriteit Consument en Markt - ACM) vast.
“Dat de slimme meter makkelijk te hacken is, dàt is een fabel. En gelukkig maar”, aldus Theo van der Vleut, Privacy & Security Officer bij Liander. “Alle slimme meters die in Nederland worden gebruikt voldoen aan strenge eisen op het gebied van privacy en security. Het hacken ervan is vrijwel onmogelijk.
Bij zonnepanelen is een slimme meter niet verplicht. Het is alleen wel een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen, zodat ook het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten.
Nee. Wanneer u de slimme meter niet wilt, kunt u hem weigeren of de uitleesfunctie laten uitzetten. Dat betekent dat wij de meterstanden niet automatisch kunnen uitlezen.
Een slimme meter is op zichzelf niet 'slim'. Hij meet gewoon je gas- of elektriciteitsverbruik, net als traditionele meters. Het bijzondere is dat een slimme meter digitaal communiceert met andere apparaten. Zo geeft een slimme meter, als jij dat toestaat, de meterstanden door aan de netbeheerder.
Heeft u bezwaar tegen het automatisch op afstand uitlezen van uw slimme meter? Dan kunt u de netbeheerder vragen deze functie uit te zetten. U moet dan wel zelf jaarlijks uw meterstanden doorgeven. Dit gebeurt dan niet automatisch.
80% aan slimme meters voor 2021
Nederland is dan namelijk in strijd met de afspraken. In juli 2019 vertelde minister Wiebes dat ongeveer 10% de meter weigert. Zo'n 3% accepteert de meter wel, maar laat deze uitzetten. Meer dan de helft van de huishoudens heeft halverwege 2019 een slimme meter.
Voor veel huishoudens is de communicatie functie van de digitale meter het grootste nadeel. De energiemeter zou gegevens over het verbruik automatisch door kunnen sturen naar de netbeheerder. Het uitzetten van de communicatiefunctie op de digitale meter is niet mogelijk.
Ben je in het bezit van een dubbele meter? Dan zie je dat in je meterkast beide stroommeters in werking zijn. Dan betaal je een piektarief (voor stroomverbruik overdag) en een daltarief (voor je verbruik 's nachts). Het daltarief is lager omdat 's nachts stroom goedkoper is.
De digitale meter met terugleverregistratie is het meest geschikt. Deze meter registreert hoeveel aan het net wordt teruggeleverd. Meld je aan bij je netbeheerder zodat je teruglevering wordt geregistreerd en verrekend met afgenomen stroom. De analoge meter zonder draaischijf is niet geschikt.
Vanaf 1 juli 2022, parallel met de invoer van het capaciteitstarief, zal het voordeel van het nachttarief helemaal verdwijnen. Dat geldt voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog altijd beslissen om de werkelijke energiekosten aan een gunstiger tarief te verrekenen.
Wilt u niet dat uw meterstanden worden uitgelezen? Dan kunt u kosteloos het uitlezen van de slimme meter uitzetten. Dit kan pas wanneer de meter bij u thuis is geplaatst. U moet dan jaarlijks zelf uw meterstanden doorgeven voor uw jaarafrekening, als u verhuist of als u overstapt naar een andere energieleverancier.
uw situatie of leefstijl, zoals vaker en langer douchen, een verbouwing of meer thuiswerken. het gebruik van uw apparaten. U deed bijvoorbeeld de airco vaak aan door een lange warme periode. Of u zette in de winter vaker de verwarming aan omdat u vaker thuis was.
Echt grote nadelen zijn er niet verbonden aan de slimme meter. Het belangrijkste argument tegen slimme meters is vaak privacy: het op afstand uitlezen van je meterstanden door je leverancier. De netbeheerder mag de gegevens alleen uitlezen op bepaalde momenten en voor duidelijke doeleinden.
De slimme meter is een digitale meter waarvan de standen op afstand worden uitgelezen door de energieleverancier en de netbeheerder. Je hoeft dus geen meterstanden meer door te geven aan je energieleverancier. En er hoeft ook geen meteropnemer meer langs te komen.
U moet zich hiervoor wel aanmelden via www.energieleveren.nl. Met een slimme meter is het gemakkelijk om bij te houden hoeveel energie u zelf opwekt. Op een digitale (slimme) meter wordt de teruglevering apart weergegeven. U ziet dus precies hoeveel energie u verbruikt, maar ook hoeveel energie u opwekt.
Oude meter registreerde mogelijk te weinig
En bij de slimme meter krijg je wel weer de juiste cijfers. Daar kan een verschil in zitten", zegt Donat. Ook kan het voorkomen dat stoorsignalen - veroorzaakt door andere apparatuur - de meting beïnvloeden.
Waar zit het verschil dan in? Nou, het verschil zit 'm in het feit dat niet alle stroom die je zonnepanelen opgewekt hebben, de slimme meter in de meterkast bereiken. De stroom die je opwekt wordt door je omvormer eerst naar je eigen groepenkast geleid.
Een slimme meter meet uw elektriciteitsverbruik en gasverbruik. De meter geeft de meetstanden 12 keer per jaar automatisch door aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze meetstanden elke maand door aan de energieleverancier. Net als de stand aan het einde van het jaar.
De salderingsregeling zorgt dat de overtollige zonne-energie wordt teruggeleverd aan het net. Dat wil zeggen: als je dus meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, gaat deze energie terug het net op.