Een positieve kasstroom is een goede indicator voor hoe gezond je bedrijf is. Om je cashflow te analyseren kijk je onder andere naar werkkapitaal en liquiditeit. Werkkapitaal is de motor van je onderneming: het geld waarmee je dagelijkse uitgaven voor je bedrijf betaalt zoals voorraden, salarissen of onderhoud.
Met de gegevens in de jaarrekening berekent KVK kengetallen. Deze getallen geven een beeld van de financiële positie van een onderneming. De kengetallen kun je opvragen via de Standaard jaarrekening. Liquiditeit geeft informatie over het vermogen van de onderneming om op korte termijn aan de verplichtingen te voldoen.
Op de website van de NBB, onder de rubriek 'Balanscentrale', kunt u de jaarrekeningen en de sociale balans, met specifieke informatie over het personeelsbestand, raadplegen. De Balanscentrale stelt op basis van de jaarrekeningen die worden neergelegd, statistieken op voor een bepaald aantal sectoren en rechtsvormen.
De jaarrekening geeft inzicht in hoe een bedrijf er financieel voor staat. Ook aanbieders van bedrijfsinformatie, banken en verzekeringsmaatschappijen gebruiken deze openbare jaarcijfers voor hun krediet- en risicoanalyses.
Je hebt alle vijf vragen met JA beantwoord: Optimaal Fit!
Je hebt de administratie op orde en betaald alles keurig op tijd. Je hebt overzicht én inzicht in je financiële situatie. Tip: kijk nog eens goed naar je uitgaven en kijk of je maandelijks wat (meer) geld opzij kunt zetten voor "zwaardere" tijden.
Ga naar 'Jaarrekeningen' en bekijk de boekjaren. Alleen als je boekjaar erbij staat, weet je dat deze is verwerkt. Je hoeft dus niets te bestellen, om te controleren of je jaarrekening is verwerkt.
Links staan de bezittingen, rechts staan de schulden. De balans geeft daarmee de waarde van het bedrijf op de laatste dag van het boekjaar weer. De winst- en verliesrekening geeft een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van het voorgaande jaar - en geeft dus het bedrijfsresultaat weer.
Een gangbare formule is bijvoorbeeld: eigen vermogen / vreemd vermogen. Hoe groter het eigen vermogen om het vreemd vermogen te financieren, hoe groter de solvabiliteit van het bedrijf. De solvabiliteit kan dus kortweg samengevat worden als de verhouding van het eigen vermogen tot de schulden van het bedrijf.
Gebonden aan gedragsregels – Een betrouwbaar bedrijf houdt zich aan de (internationale) gedragsregels die zijn opgesteld door de Europese branchevereniging. Dit zijn regels voor de manier van communiceren, de garanties voor consumenten én de garanties voor onafhankelijke business partners.
De omzetcijfers kunt u terugvinden in de winst- en verliesrekening onder bedrijfsopbrengsten. Dit onderdeel van de jaarrekening geeft de inkomsten en uitgaven in het boekjaar weer. Onderaan het overzicht vindt u de behaalde winst of het verlies. De winst- en verliesrekening wordt ook wel de resultatenrekening genoemd.
Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.
Wat is een goede solvabiliteit? Financiers vinden dat een solvabiliteitspercentage tussen de 25 en 40 moet liggen. Naast solvabiliteit geven andere berekeningen of ratio's samen een beeld van de financiële situatie van je ondernemeing. Zoals liquiditeit en rentabiliteit.
Solvabiliteit, of de solvabiliteitsratio, geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen in je onderneming. Met vreemd vermogen bedoelen we geld dat je bedrijf heeft geleend. Met eigen vermogen bedoelen we het verschil tussen de bezittingen en de schulden van je bedrijf.
De linkerkolom bestaat uit de debetzijde van de balans (bezittingen, ook wel activa genoemd) en de rechterkolom bestaat uit de creditzijde van de balans (schulden en het eigen vermogen, ook wel passiva genoemd). De bezittingen bestaan uit vaste activa, vlottende activa en debiteuren, samen ook wel 'activa' genoemd.
De financiële analyse van een onderneming heeft tot doel de evolutie van de financiële toestand van een organisatie in het verleden zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen. Vervolgens is het zaak om daaruit zo goed mogelijke voorspellingen af te leiden voor de toekomstige financiële situatie.
Wat is een jaarrekening:
Een jaarrekening laat ook zien hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld ten opzichte van het jaar ervoor. Een jaarrekening van een groot bedrijf bestaat uit een verslag van de directie, een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op de cijfers.
Het niet (op tijd) deponeren is strafbaar als economisch delict. Bij een faillissement van de BV zijn de gevolgen veel ernstiger: Als de jaarrekening niet tijdig gedeponeerd blijkt te zijn, dan kan de curator moeiteloos de bestuurders privé aansprakelijk stellen voor alle schulden van de BV.
Gezonde bedrijfsvoering ondersteunt het zorgproces efficiënt en levert tijdig betrouwbare informatie. Met een gebruikersvriendelijk systeem voor zorginkoop, contractbeheer, zorgafspraken, rapportages en facturatie.