Gebruik voor drinkwater twee tot vier druppels javelwater per liter onzuiver water tot vijf tot tien druppels per 20 liter zuiver water, wat een lichte chloorsmaak geeft (druppelteller van 20 druppels per ml). Laat de chloor 30 tot 60 minuten inwerken. Hoe kouder het water, hoe langer de inwerktijd.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken.
beluchting, om het zuurstofgehalte van het water te verhogen, opgelost ijzer en mangaan te laten uitvlokken en neerslaan en opgeloste gassen als methaan en waterstofsulfide te verwijderen. snelle en langzame zandfiltratie. coagulatie, flocculatie en sedimentatie voor het verwijderen van zeer kleine zwevende deeltjes.
Koken is de gemakkelijkste en veiligste methode. Voor alle verontreinigingen - behalve chemische - is goed doorkoken van het water afdoende. Het koken van water doodt alle microorganismen (virussen, bacteriën en parasieten) die maagdarm-infecties kunnen veroorzaken. Laat het water minimaal 5 minuten koken.
Voor desinfectie wordt meestal gebruik gemaakt van (natrium)hypochloriet (chloorbleekloog). Hypochloriet, onderchlorig zuur, de belangrijkste desinfecterende stof, wordt gemaakt door natronloog te laten reageren met chloorgas. In water ontstaat vervolgens het zogeheten 'actief' chloor.
Chloor in kraanwater is nefast voor je darmflora.
Daarnaast heeft Chloor een langdurige werking (ook in je darmen). Daarbij komt dat chloor in leidingwater kan reageren met andere stoffen waardoor er heel schadelijk nevenproducten gevormd kunnen worden in de leidingwater dat je drinkt.
1 eetlepel op 1 liter water dat is de verhouding wat zou kunnen. Kippen kopen kost niets.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Zelfs bij de bereiding van eten is het aan te raden het leidingwater eerst goed te laten doorkoken, voordat u het gebruikt om bijvoorbeeld groenten in te koken. Als het leidingwater officieel veilig is, maar drinken wordt afgeraden, kunt u het meestal wel gebruiken om bijvoorbeeld uw tanden te poetsen of mee te koken.
Thuis het leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Dat kun je eenvoudig doen met een oud laken of een theedoek. Vervolgens is het vrij eenvoudig, je haalt het water, na voorfiltering, uit bijvoorbeeld je regenton en je giet het water boven in onze waterfilters en het komt er als schoon en gezond drinkwater onderuit, zonder elektriciteit.
Gekookt water dat is afgekoeld moet je niet opnieuw aan de kook brengen voor consumptie.
Het drinken van een glas warm water voor, tijdens of na een maaltijd is ook gunstig voor je spijsvertering. Het helpt je lichaam om je eten goed te verteren. Dit in tegenstelling tot koud water, dat de vetten die in je eten zitten doet verharden.
Warm water draagt bij aan een gezonde stofwisseling en dat komt goed uit wanneer je kilo's wilt kwijtraken. Het helpt namelijk je lichaamsvet af te breken. De aanbevolen manier is om je ochtend te starten met een heet glas water met een schijfje citroen of een paar druppels citroensap.
Een UV-filter is een toestel dat water of een andere vloeistof, desinfecteert met ultraviolet licht. Deze desinfectietechniek wordt heel vaak toegepast om bacteriën te verwijderen uit regenwater of grondwater.
Het is onvoorstelbaar en ook bij niet veel mensen bekend hoeveel water voor ons lichaam doet en hoe belangrijk het is om zuiver water tot ons te nemen. Water wat op natuurlijke wijze gezuiverd is, zonder chemicaliën en organismen, is één van de grootste hoekstenen van een gezond en vitaal leven.
Oftewel destillatie is een manier om o.a. zeewater en urine drinkbaar te maken. Door het zeewater te koken en de damp op te vangen zorg je ervoor dat de residuen uit het water verdwijnen. Houd er rekening mee dat het binnenste kopje vuil kan zijn waardoor je twee keer moet destilleren.
Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het langer dan een week stil heeft gestaan.
In Nederland zijn bij apotheken, drogisterijen, webshops en en buitensportwinkels de volgende waterzuiveringstabletten en -vloeistoffen verkrijgbaar: Hadex, Puritab, Micropur, Aquaclean en allerlei jodiumpreparaten.
Echt ziek van de bacteriën in water word je volgens hoogleraar Zwietering meestal niet. "Het is vooral een vies idee dat er bacteriën in je flesje zijn gegroeid, maar het is geen gevaar voor de gezondheid. Het zijn meestal maar bacteriën uit je eigen mond."
Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die vaak aangeraakt worden ontsmetten met bleekwater (ook wel “javel” genoemd).
Appelazijn voegt men best toe aan het drinkwater. Een bijkomend voordeel is dat het water niet of minder snel bevriest. De dosis bedraagt 1 eetlepel pet liter water gedurende 3 dagen. Dit wordt best om de 2 weken herhaald.
Een beetje ciderazijn in het drinkwater van uw kippen draagt bij aan gezonde luchtwegen en spijsvertering en verbetert het immuunsysteem. Let op: gebruik appelazijn niet in metalen drinkbakken.