Er zijn op het internet meerdere vormen voor grotere ijsblokken te vinden. Dit is natuurlijk de makkelijkste manier. Ook kun je een boterhamzakje voor de helft vullen met water, goed dichtknopen en laten bevriezen in de vriezer. Zo simpel kan het zijn!
Ijsblokjes maken is simpel: je vult je ijsblokjesvorm met water, zet het in de vriezer voor een paar uur en voilà, je hebt ijsblokjes!
De truc om ijsklontjes in no time bevroren te hebben lijkt in de eerste instantie juist niet te werken: kokend water! Giet water dat net van de kook af is in je ijsblokjesvorm, schuif de vorm voorzichtig in de vriezer en je zult versteld staan van het resultaat, want zo snel heb je nog nooit ijsblokjes gemaakt!
Zout verlaagt het vriespunt van water – en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
Hoe snel ijsblokjes smelten hangt af van vele factoren, o.a. het weer. Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden zullen de ijsblokjes na ongeveer 2 uur gaan smelten. Ik heb geen vriezer om het ijs in de bewaren. Onze tempex dozen houden de ijsblokjes en het crushed-ice 20-24 uur optimaal (mits deksel gesloten blijft).
Laat ijs een klein beetje ontdooien
Je leest het goed: om de beste bolletjes te maken, is het het beste om het ijs eerst een paar minuten buiten de vriezer te laten staan. Hoelang precies verschilt per type ijs, dus hou het goed in de gaten! Voor Hertog ijs is 3 minuten voldoende!
Hoeveel bollen ijs krijg ik uit een doos? Uit 1L hoeve-ijs kan je ongeveer met 4 personen eten. Dit wil zeggen, 3 dikke bollen per persoon of 12 bollen in totaal. Dus uit een doos van 2,5L hoeve-ijs eet je met 10 personen of 30 bollen.
Of verwarm een kommetje met water in de microgolf, als je het mes meerdere keren moet opwarmen. Zodra het mes gloeit, snij je de oppervlakte van het ijs in rechthoekjes van ongeveer 2,5 centimer diep. Dit patroon weekt het bovenste oppervlak van het ijs los, waardoor het in stap 3 makkelijker te scheppen is.
Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Herbruikbare ijsklontjes zijn van kunststof en meestal gevuld met een zout-water-oplossing. Je kunt ze steeds weer opnieuw invriezen en gebruiken. Een andere optie zijn de stones of cubes. Dit zijn een soort dobbelstenen van speksteen, graniet, glas of roestvrijstaal.
IJs bij ALDI
In onze supermarkten kies je uit een gevarieerd aanbod van ijs, van roomijs tot waterijs en van ons ALDI-huismerk tot ijs van A-merken. In het vriesvak van ALDI is voor alle ijsliefhebbers wat wils, in alle soorten en smaken. Proef het ijs van ALDI, gewoon in de dichtstbijzijnde ALDI-winkel.
Om ijsblokjes te maken, gebruikt u het best zacht water. De magnesium- en calciumverbindingen in hard water zorgen er namelijk voor dat de ijsblokjes al bij een lagere temperatuur (ongeveer bij -0,5 °C, afhankelijk van de precieze hardheid) beginnen te ontdooien. Met zacht water hebt u daar minder snel last van.
Zelfgemaakte ijsklontjes in een open bakje kun je een tot twee weken bewaren. Luchtdicht verpakte ijsklontjes kun je zo'n drie maanden bewaren.
Wie in Nederland een bolletje schepijs bestelt, betaalt gemiddeld 1,47 euro per bol. Dat blijkt uit onderzoek van Belvilla naar de gemiddelde prijzen en het aantal ijssalons in de tien grootste Nederlandse steden.
De functie van medewerker van IJscoland is zeer breed en afwisselend. Je schept ijsjes, neemt bestellingen op, maakt ijscoupes en handelt bestellingen af.
Hak 5 oreo's fijn en 4 oreo's grof. Spatel de oreo's door het slagroommengsel. Schep het mengsel in een bak die in de vriezer kan, dek af met een deksel of met folie. Zet in de vriezer en laat minimaal 5-6 uur staan tot het ijs helemaal bevroren is.
IJswater kan ook worden geproduceerd door de warmtewisselaar in een waterbak te plaatsen. Op deze manier ontstaat een gedompelde koeler die eventueel kan worden ontworpen om (wel) aan te vriezen en ijs op te slaan. In dat geval spreken we over een ijsbank.
Voor drankjes die buiten de koelkast de hele dag koud blijven vul je een grote fles met een drank naar keuze, en deze leg je vervolgens in de vriezer. Kort voordat je weggaat haal je de fles uit de vriezer. Gedurende de dag zal de inhoud smelten en kun je de ijskoude drank drinken.
Zonder een koelkast op stroom heb je verschillende opties: verdamping, (koud, stromend) water, isolatie en zelfs straling. Voor een maximaal effect kun je ze ook combineren. Als je koud en liefst stromend water tot je beschikking hebt, kun je daar prima flessen, blikjes of waterdicht verpakte etenswaar in koelen.