Als je geen blender hebt, moet je een andere manier bedenken om de ingrediënten tot een gladde massa te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld met een staafmixer of hakmolen, maar ook als je die niet hebt kun je een lekkere smoothie maken. Het kost alleen net even wat meer tijd. Als je en vijzel hebt kun je die gebruiken.
Staafmixers. Een staafmixer is veelzijdig en kan worden gebruikt voor het pureren van soepen en sauzen, het maken van romige puree en het blenden van smoothies en milkshakes. Daarnaast is het handig voor het bereiden van babyvoeding, het mixen van ingrediënten voor dressings en het emulgeren van mayonaise en soepen.
Gereedschappen zoals deegrollen, een stamper of een vijzel en stamper kunnen worden gebruikt om zachte ingrediënten zoals rijp fruit te pletten of pureren, of om u te helpen ijs te crushen in een mum van tijd . Houd er rekening mee dat het mengen of crushen van ingrediënten met de hand meer tijd kan kosten en minder consistente resultaten kan opleveren dan alternatieven voor apparaten.
Hoe maak je een smoothiebowl zonder blender? Wanhoop niet als je geen blender of keukenmachine hebt; je kunt toch genieten van een smoothiebowl, ook al zal die minder glad en dik zijn. Gebruik geen bevroren fruit, maar zacht, vers fruit dat je met een vork, aardappelstamper of de achterkant van een lepel kunt prakken.
Als je geen blender hebt, moet je een andere manier bedenken om de ingrediënten tot een gladde massa te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld met een staafmixer of hakmolen, maar ook als je die niet hebt kun je een lekkere smoothie maken. Het kost alleen net even wat meer tijd. Als je en vijzel hebt kun je die gebruiken.
Staafmixers zijn de superhelden van de keuken – klaar om in de ingrediënten te duiken voor een snelle mix of puree. Deze handige gadgets maken koken een fluitje van een cent, of je nu fluweelzachte soepen of romige sauzen, perfecte smoothies of smaakvolle dips wilt maken.
Je kookstijl is bepalend: Als je graag grote hoeveelheden smoothies of soepen maakt, is een blender waarschijnlijk de betere keuze. Voor het pureren van gerechten direct in de pan of als je een compact apparaat zoekt dat gemakkelijk schoon te maken is, zou je voor een staafmixer moeten gaan.
Ten opzichte van persen met de hand of met een machine blijven er na het blenden juist méér vezels en andere gezonde stoffen van groente en fruit achter, mits je de groente en fruit zo heel mogelijk in de blender doet.
Kleine blenders (tot 1 liter) zijn vooral handig voor smoothies of als je weinig kastruimte hebt. Normale blenders (1 tot 1,5 liter) zijn handig als je ook wel eens soep of beslag maakt. Grote blenders (meer dan 1,5 liter) zijn handig als je smoothies, soepen en beslag maakt voor 6 personen of meer.
Nee, u kunt beter geen kokendhete ingrediënten in de Philips-blenderkan gieten, omdat de kan en de bijbehorende accessoires dan beschadigd kunnen raken.
Je stopt er verse ingrediënten in en de blender kookt de ingrediënten en mixt ze tot een glad geheel. Je hoeft de ingrediënten dus niet eerst in de pan te koken. Naast soep maak je met deze soepmakers ook gewoon koude smoothies.
Doe de appel samen met de appelsap en de banaan in een blender en pureer op een gemiddelde snelheid. Doe dit 1 minuut lang zodat de smoothie extra romig wordt. Schenk de appel-banaan smoothie in een glas en bestrooi met een beetje kaneel. Garneer met het partje appel.
Voor een soep zonder stukjes kan je ze ook gewoon door een zeefje gieten. Maar dan hou je enkel het vocht over, wat de soep misschien wat saaier en minder vullend maakt. Sommige soepen doen het echter beter door de zeef, zoals een verse tomatensoep, omdat pitjes en vervelende velletjes erin achterblijven.
Ja, de kom is van hittebestendig glas.Let er echter op dat u de doseerdop verwijdert om de stoom te laten ontsnappen en begin altijd met de langzame snelheid (of met de SOEP functie).
IJsblokjes en bevroren producten
Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien. En ijs crushen, dat kan ook op deze manier.
Een staafmixer is het meest geschikt wanneer je ingrediënten wilt pureren. Zo pureer je bijvoorbeeld groente in een pan tot soep of je pureert fruit tot een smoothie. Het resultaat met een staafmixer is vaak wat grover. De smoothie of soep bevat dus wat meer stukjes dan bij een blender.
Een hakmolen lijkt wel het kleine broertje van de blender. Deze heeft vaak een stevig mes, maar een kleinere inhoud. Hierdoor is de hakmolen ideaal om drogere ingrediënten fijn te malen.
Afhankelijk van het vermogen van uw staafmixer (en in welke mate de mesjes belast mogen worden), kunt u er ook mee hakken en ingrediënten fijnmaken. Dat geldt bijvoorbeeld voor noten, bevroren fruit en knoflook.
Een zelfgemaakte smoothie bevat meer vitaminen dan eentje die je in de supermarkt in een flesje koopt. Als je er dus eentje wilt drinken, maak 'm dan zelf en voeg geen extra suiker of siropen toe. Vervang een deel van het fruit door groenten: 1 stuk fruit aangevuld met groenten (spinazie, boerenkool, selder…)
Bananen, ananas en mango maken je smoothie dikker. Om 'm romiger te maken, kun je bijvoorbeeld notenboter, yoghurt, gekookte havermout of avocado toevoegen. Ook lekker gepureerde pompoen of zoete aardappel. Denk er wel aan, hoe meer je toevoegt, des te meer calorieën de smoothie bevat.