Wil je dus dat tekstbegrip verhogen, dan zul je moeten stoppen met het teruglezen van woorden of zinnen — iets wat we 'regressie' noemen. Niet alleen begrijp je hierdoor de tekst beter, je verhoogt ook tevens je leessnelheid én je verbetert je algehele leesvaardigheid.
Een ander aanvoelen en begrijpen, hoe doe je dat? Wat je daarvoor nodig hebt is inlevingsvermogen of empathie. Dat wil zeggen dat je je kunt verplaatsen in de gevoels- en belevingswereld van de ander; je kruipt als het ware eventjes in de huid van de ander om te kunnen voelen en denken zoals hij/zij voelt en denkt.
Vertel wat je dwarszit, hoe je je voelt en waar je begrip voor vraagt. Laat de ander – en dat kunnen ook je kinderen zijn – in eigen woorden herhalen waar je aandacht voor vraagt. En bedank elkaar. Leer jezelf nog beter begrijpen door te vragen: Wie ben ik?
Te weinig concentratie. Geen methode om informatie snel te onthouden. Herlezen van de tekst. Niet in woordgroepen kunnen lezen.
De snelste lezer
De Amerikaanse bioloog-psycholoog Howard Stephen Berg zou er echter nog geen seconde over doen, en de volledige Taalkalender leest hij niet in een jaar, maar in slechts drie minuten uit. Deze Guinness-recordhouder leest namelijk 25.000 woorden per minuut.
Elkaar begrijpen vraagt om empathie
Om je partner te begrijpen is het belangrijk dat je probeert om je in te leven in de ander. Vraag je eens af wat hij of zij dacht of voelde op het moment dat jullie zo aan het kibbelen waren.
Praat vanuit je eigen behoeften en gevoel, niet over wat de ander verkeerd zou doen. Probeer elkaar niet te onderbreken of in de rede te vallen. Praat niet te lang achter elkaar, geef de ander ook de ruimte. Accepteer dat de ander anders is, ook met communiceren.
Uit onderzoek blijkt dat empathie – inlevingsvermogen, ofwel de vaardigheid om je in te leven in de situatie en gevoelens van anderen – in basis is aangeboren. Dat is een zichzelf versterkend effect. Als je je begrepen en gewaardeerd voelt maak je oxytosine aan, een hormoon dat je een geluksgevoel geeft.
Je kunt pas echt begripvol reageren als je de tijd neemt om iemand te begrijpen. Tijd betekent ook met je volledige aandacht bij de ander zijn tijdens het gesprek. Neem er een moment voor en beperk je aandacht voor een ander niet tot het korte gesprek aan de lunchtafel of jullie maandelijkse overleg.
Lezen is dus niet automatisch onthouden wat je leest. Als je reflexen nog storen en je ogen niet optimaal samenwerken met je hersenen is het lezen al lastig genoeg! Je hersenen hebben geen energie en capaciteit meer over om nog meer te doen, zoals begrijpen en onthouden!
Woorden als eventjes, wellicht, misschien, verkleinwoordjes en zinnen die onderdanigheid uitdrukken kun je beter vermijden. Je geeft hiermee je gesprekspartner automatisch de macht om te zeggen dat het idee inderdaad niks of dat hij 'geen tijd heeft voor eventjes'.
Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
Door met zijn hand in zijn broek te zitten, wil hij een comfortabel en veilig gevoel creëren. Het zou een onbewuste reflex zijn om de edele delen te beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen (lees: god knows wat jij allemaal met zijn geslachtsdeel doet).
Als je mannen echt wil begrijpen is het dus van belang dat je dit snapt: doe geen moeite een man te veranderen. Mannen laten ze zich niet snel veranderen. Ze nemen minder snel hulp van anderen aan dan vrouwen.
Tik ´snellezen´ in op Google en je scherm wordt gevuld met talloze websites die allemaal hetzelfde beweren: met hun methode lees je elk boek in een mum van tijd uit. De realiteit is echter dat effectief snellezen bijna volstrekt onmogelijk is.
John Moschitta Jr. heeft het wereldrecord voor snelste prater. De Amerikaan kan praten met elf woorden per seconde. Hij heeft van het snelle praten zelfs zijn carrière weten te maken.
Concluderend is te stellen lezen met een snelheid van 1000 woorden per minuut of meer voor veel mensen heel goed mogelijk is. Door een klein beetje energie te steken in je leesgewoontes, kun je vrij makkelijk met 300 tot 400 woorden per minuut gaan lezen, in plaats van met 200.