Lezen is dus niet automatisch onthouden wat je leest. Als je reflexen nog storen en je ogen niet optimaal samenwerken met je hersenen is het lezen al lastig genoeg! Je hersenen hebben geen energie en capaciteit meer over om nog meer te doen, zoals begrijpen en onthouden!
Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
Speel een spelletje
Strategische spellen zijn ideaal om op een leuke manier het brein te stimuleren. Gezelschapspellen zoals Memory, Rummikub en Scrabble zijn goed voor het kortetermijngeheugen en de concentratie. Individuele denkspellen als sudoku's en kruiswoordraadsels bevorderen het logische inzicht.
Je sensorisch geheugen slaat al die indrukken heel even op. Maar dan wel voor maar drie tot vijf seconden. Je begrijpt dat het sensorische geheugen een grote capaciteit heeft. Al deze informatie kun je niet onthouden.
Van wat ze lezen 20%, van wat ze doen 50% en van wat ze zelf ontdekken 100% We hoeven niet over deze cijfers in discussie te gaan om te begrijpen dat zoiets geen argumentatie is voor een ander type onderwijs (niet lezen, niet luisteren, maar zelf doen en zelf ontdekken).
Wanneer je informatie wilt onthouden door herhalen dan herhaal je het in je kortetermijngeheugen net zo vaak totdat de hersenen er een chemische verbinding van maken. Je zult alles wat je dan voor de rest van je leven wilt onthouden minimaal 300 keer moeten herhalen; Dit moet je verdelen over 7 verschillende momenten.
Ga iets heel anders doen!
Doorbeek de belemmerende gedachte door iets heel anders te gaan doen. Liefst iets waar je je volle aandacht bij nodig hebt zoals intensief sporten, een veeleisend spel of wandelen. Ruimte en beweging kan voor een nieuw perspectief zorgen.
Stop je malende gedachten met de veelgebruikte 'gedachten stop methode'. Terwijl je in bed ligt met je ogen dicht, herhaal je dan in gedachten een neutraal woord zoals 'de'; doe dat één of twee maal per seconde. Probeer ontspannen te blijven en hou dit vijf minuten vol (of tot je weer slaapt).
Herman Ebbinghaus ontdekte het volgende: In de eerste twintig minuten nadat je hebt geleerd, vergeet je relatief gezien het meest. In het eerste uur nadat je iets hebt geleerd, vergeet je ongeveer de helft. Na ongeveer een dag neemt hetgeen je vergeet af.
5 Tips om beter te leren én onthouden
Hou regelmatig pauzes zodat je hersenen de kans krijgen om de informatie te verwerken/op te slaan. Gebruik de pomodorotechniek. Herhaal, herhaal, herhaal! Zonder herhaling gaat veel informatie snel verloren (liefst tussen 1 en 9 uur de eerste keer herhalen).
Er is veel herhaling nodig om te zorgen dat leerlingen onthouden wat ze hebben geleerd. Door te herhalen wordt de leer- stof in het langetermijngeheugen opgeslagen, zodat het niet meer vergeten wordt en over een maand, jaar of decennium nog steeds kan wor- den opgehaald en gebruikt.
Schrijven activeert diepere delen hersenen
Als ze op een tablet schreven, zagen we dat de diepere delen van de hersenen anders reageerden. Andere onderzoekers hebben vastgesteld dat dat gelijk staat met leren." Van der Weel is er daarom van overtuigd dat de hersenen meer informatie opnemen als je een pen gebruikt.
Een paar getallen uit het onderzoek: 85% leert het meest in een informele setting op de werkvloer. 15% van de respondenten zegt vooral 'kennis' op te doen tijdens cursussen. Onder het begrip 'kennis' valt ook vaardigheden.
Het proces van herinneringen opslaan kost tijd, en hierin zit de grootste beperking. Je kunt simpelweg niet alles onthouden wat je ziet en meemaakt. Daarnaast zijn er verschillende zaken die het opslaan van informatie kunnen beïnvloeden, zoals slecht slapen.
Het langetermijngeheugen kan niet vol raken. Door hersenletsel of andere hersenziektes kan het wel worden aangetast.
En uit de resultaten blijkt dat de deelnemers tussen de 1.000 en 10.000 gezichten herkennen. “Dit bereik kan verklaard worden doordat sommige mensen een natuurlijke aanleg hebben voor het onthouden van gezichten,” legt Jenkins uit.
Leer iets nieuws! Een nieuwe vaardigheid of vak leren is de ultieme prikkel om je geheugen te stimuleren. Het werkt echter alleen als je het leuk vindt of interessant, want om te kunnen leren moet je er wel je aandacht bij kunnen houden.
Je hersenen trainen en uitdagen. Naast voldoende beweging, slaap en gezonde voeding is het belangrijk om je hersenen regelmatig uit te dagen. Dagelijkse 'hersengymnastiek' vermindert het risico op hersenaandoeningen zoals dementie.
Ingewikkelde stimulatie: Niet alleen leren stimuleert de hersenen. Ook hobby's die we in onze vrije tijd doen, laten een effect zien. Het gaat dan wel om ingewikkeldere activiteiten, zoals een vreemde taal leren, een muziekinstrument bespelen of strategische spellen als dammen, schaken en bridge.
Onze hersenen varen er wel bij als we ze regelmatig uitdagen. Met sudoku's, kruiswoordraadsels of memory trainen we ons geheugen, zodat we dingen beter gaan onthouden. Ook computerspelletjes hebben een positief effect: hiermee train je je reactievermogen, herinnering en alertheid.