Ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help hen afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heb je een plastic bodembak, dan kan je eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant) diepvrieselementen leggen. Zet het hok niet in de zon.
Voor cavia's, konijnen en hamsters zijn er Ice pods te koop die voor verkoeling zorgen in het hok. Je legt ze eerst in de diepvries, waarna ze voor minimaal acht uur aan verkoeling zorgen. Een alternatief is een flesje koud water invriezen en daarna, met een handdoek er omheen gerold, in het hok leggen.
Er zijn een aantal aanwijzingen waaraan je kunt zien dat je hamstertje het een warm heeft. De dieren zoeken vaak een koel plekje in het verblijf op, ze liggen bijna niet meer in het huisje omdat dat vaak te warm voor ze is. Ook kun je merken dat ze wat meer uitgestrekt liggen.
Hamsters voelen zich het beste bij een temperatuur van ongeveer 18 tot 24 °C. Als het warmer is dan dat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hamster koel blijft. Hamsters kunnen niet zweten zoals mensen dat kunnen, en daarom moet je er zelf voor zorgen dat je huisdier comfortabel blijft als het heet weer is.
Net wat Snoopy_Love zegt, een airco is aardig koud en dat zal je hamster niet prettig vinden. Zorg dat de gordijnen van de kamer waar je hamster staat dicht zijn als de zon erop schijnt. Als de zon weg getrokken is bij die kamer, zet dan de ramen open om het door te laten luchten.
Knaagdieren kunnen zeer slecht tegen vocht en kunnen hierdoor ziek worden. Ook vinden ze het niet fijn en zorgt het voor stress bij de dieren.
Hamsters zijn geschikte huisdieren voor zowel jong als oud. Het is wel belangrijk om ze eerst goed tam te maken, ze kunnen namelijk hard bijten. Ook moeten ze natuurlijk hanteerbaar zijn.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Re: Kan een hamster tegen vallen? Een hamster is geen stuiterbal. Het kan een paar keer toevallig goed gaan, maar de hamster kan wat breken (pootjes, ruggetje) wat kan leiden tot hoge dierenartskosten of inslapen van de hamster.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Houd er rekening mee dat een hamster 's nachts actief is en dan aardig herrie kan maken. Een plekje op de kinderkamer is daarom geen goed idee! Zoek een plek waar het overdag rustig is omdat de dieren dan slapen. Zet het verblijf niet in de directe zon, dat is snel te warm.
De meeste hamsters hebben ook genoeg reserves om een dag of 2, 3 op te teren lijkt me. Niet teveel zorgen maken!
Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. Ze kunnen vrij tam worden. Over het algemeen zijn het solitair levende dieren. Een hamster kan daarom het beste alleen gehouden worden.
Dwerghamster kunnen best in een temperatuur van 15-20°C leven. Bij lagere temperaturen gaat je hamster trager bewegen. Uiteindelijk zal het minder uit het huisje komen. En bij een temperatuur van minder dan 10°C kan je hamster zelfs een winterslaap gaan houden.
Je hamster veel verwennen en aandacht geven. Een groot hok,en veel buiten ze kooi spelen. en in/uit ze kooi kun je hapjes verstoppen. en je handen door het zaagsel halen,omdat je anders naar zeep enzo ruikt en dat vinden hamsters niet lekker.
Doordat je handen vaak een beetje klam zijn (zweten) komt er zout vrij en dit vinden heel veel dieren lekker. Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd.
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.
Hamsters stinken niet, omdat ze zichzelf goed schoon houden. Zorg voor een dikke laag bodembedekking en maak de kooi niet te vaak schoon. In een schone omgeving probeert een hamster meer zijn geur achter te laten. Als een hamster toch stinkt, kan hij zich wassen in chinchilla zand, nooit met water.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Aai je hamster voorzichtig.
Wanneer je hamster zich genoeg op zijn gemak voelt om naar je toe te komen kun je hem gaan aaien. Til je hand langzaam op wanneer hij naar je toe loopt en aai hem. Begin met een vinger en gebruik de rest van je hand wanneer hij zich op zijn gemak voelt.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Knagen en bewegen zijn de key
Hamsters knagen graag en zo houden zij ook hun tandjes in goede conditie. Zorg ervoor dat er altijd iets te knagen is voor je hamster. Hier zijn verschillende producten, zoals knaagstenen en wilgentakken, verkrijgbaar en je kunt zo ook afwisselen met verschillende materialen.