Verstopte afvoer voorkomen
Ook helpt het om het rooster na elke douchebeurt schoon te maken en het putje goed bij te houden. Giet bovendien met enige regelmaat kokend water door het putje. Zo lossen de aangekoekte zeepresten goed op en zul je een verstopping voorkomen.
Op matte (donkere) tegels in natte ruimtes komt na verloop van tijd vaak kalkaanslag voor. Met groene zeep en een anti-kras schuurspons kunt u de eerste kalkresten verwijderen. Laat opdrogen en spuit er met een plantenspuit schoonmaakazijn op. Haal er vervolgens nogmaals een spons overheen om alles goed te verdelen.
Wanneer het bad nog niet zo vies is, kun je hem eenvoudig schoonmaken met wat schoonmaakazijn en heet water. Azijn verwijdert de kalkrand in je bad en lost zeepresten op.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je doucheputje, hoe viezer het wordt. Stel het niet uit, maar voorkom dat het zo vies wordt. Probeer na elke douchebeurt je haren van het rooster te plukken. Ontdoe je doucheputje eens in de 2 weken van alle haren en zeepresten.
Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
Ook groene zeep wordt veelvuldig gebruikt om keramische tegels goed te reinigen.
Het klinkt misschien als een huis tuin en keuken trucje, maar het is zeker handig om uw keramische tegels schoonmaken temet schoonmaakazijn. Een doek, wat lauwwarm water en een scheutje schoonmaakazijn doen wonderen.
Gebruik geen chemische of schurende schoonmaakmiddelen in de badkamer. Deze schoonmaakmiddelen kunnen vlekken, kringen en onherstelbare krassen veroorzaken. Neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen zijn het beste voor uw badkamer. Een zachte doek, spons of zeem werken het beste.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Het bekende merk Grohe is specialist op het gebied van badkamer-producten. Daarnaast hebben ze dus ook een speciale badkamerreiniger. Met het Grohclean badkamer schoonmaakmiddel maak je de hele badkamer in een wip weer schoon. Het middel werkt prima tegen kalk, waterafzettingen, vuil, vet en zeepresten.
Meng de azijn en het water één op één en spray dit op je tegels, wanden en kranen. Laat het even intrekken en maak het schoon met een vochtige doek. Spoel het daarna af met water. Schoonmaakazijn is voor veel schoonmaakklussen te gebruiken.
Voor keramische tegels biedt warm water voor de meeste vlekken en groenaanslag al een grote oplossing. Gebruik geen zure of agressieve middelen om groenaanslag te verwijderen. Dat is helemaal niet nodig en ook slecht voor het milieu. Vetvlekken verwijdert u het beste met een warm sopje en afwasmiddel.
Smeer de tegels eerst volledig in met groene zeep en boen met de schuurspons goed over de tegels. Vul de plantenspuit met het schoonmaakazijn en spray dit nu over de tegels. Laat het vervolgens tien minuten intrekken. Poets het geheel daarna schoon met een lichtvochtige doek.
Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.
Het zuur in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer af, en zorgt ervoor dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. En je hout wordt er dof van. Azijn en water trekken ook in de vloer, waardoor hout krom kan trekken én kan verkleuren. Dweilen met azijn is dus niet altijd een goed idee.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Schoonmaakazijn is vaak te agressief en kan uw vloer aantasten. Het product is tenslotte niet voor vloeren gemaakt. Gebruik daarom altijd een onderhoudsproduct dat voor uw vloersoort is gemaakt.
Kokend water kan u hierbij helpen. Draai allereerst het putje van uw douche open, zodat de opening van de afvoer geheel zichtbaar is. Giet hier vervolgens het kokende water in, zodat dit met grote snelheid door uw afvoer spoelt. Het kokende water reinigt de binnenkant van uw afvoer en neemt ook ophopende haren mee.
Ontstoppen en reinigen van de afvoer
Voor een iets minder hardnekkige oplossing, kan je 200ml bleekmiddel mengen met een liter kokend water en een kneepje azijn. Giet dit in het doucheputje en laat het ten minste een uur inwerken. Daarna kan naspoelen met een flinke hoeveelheid warm of koud water.
Giet een kopje (bak)soda door het afvoerputje, gevolgd door een kopje azijn. Laat het prutje minimaal 30 minuten zijn werk doen. Spoel het vervolgens na met heet water. Deze zelfgemaakte ontstopper gaat verstoppingen en een doucheputje dat stinkt tegen.