Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
Hoe lang dat drogen duurt kan variëren, afhankelijk van de luchtvochtigheid, de temperatuur en de algehele weersgesteldheid. Als vuistregel kunt u een droogtijd van vier weken aanhouden.
Injecteren. Wanneer je last van een vochtige vloer hebt door opstijgend vocht dan is het injecteren van je muur een hele goede oplossing. Bij het injecteren worden gaten in de binnen- en buitenmuur gemaakt en onder hoge druk gevuld met een vochtwerende gel.
Beton wordt misschien bij velen beschouwd als sterk - en daarom waterdicht - materiaal, maar niets is minder waar. Ook een betonnen vloer is eigenlijk erg poreus van aard, waardoor vocht sneller binnen kan sijpelen door de vloer en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt.
Als er geen lekkage is en water op de keldervloer staat, dan is het grondwater dat door het beton naar boven komt. Dit gebeurt als het beton na het uitharden niet behandeld is met een beton sealer. Het is verstandig om dit alsnog zo snel mogelijk te doen.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Muren van beton zijn niet bijzonder vatbaar voor schimmel. Maar ook een anorganisch materiaal zoals beton beschimmelt wanneer er op het oppervlak sporen beginnen te groeien op stof, vuil of oude verf. De aanbevolen manier om schimmel op beton schoon te maken, is om het te schrobben met water en zeep.
Condens in de kruipruimte ontstaat door een gebrek aan ventilatie. Een andere oorzaak van een vochtige kruipruimte is door te hoge stand van grondwater. Op deze manier komt er veel water in de kruipruimte dat op den duur gaat verdampen. Er kan ook een breuk ontstaan in de riolering.
Opstijgend vocht behandelen kan op ruwweg twee manieren: door muurinjectie of door het onderkappen van de muur. In eerste instantie zal men proberen om de muur te injecteren aangezien dit de goedkoopste methode is.
Wanneer is de vloer droog genoeg? Om een vloer te gaan afwerken met een coating, egaline, hout of gietvloer mag de basis niet meer dan 4% vocht bevatten. De vuistregel voor het drogen van een vloer is dat elke cm laagdikte 1 week moet drogen. Standaard worden vloeren 6 of 7 cm afgestort, dus 6 of 7 weken wachten.
Je kan natuurlijk starten door de basiszaken te doen: meer ventileren door meer ramen/ deuren open te zetten en door de ruimte te gaan verwarmen, zodat de vochtige plekken kunnen opdrogen. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je schuur niet meer vochtig is en dat je ze verder kan gebruiken.
Voor een fundering wordt in de regel altijd schuimbeton beton gebruikt. Beton wordt vaak gewapend met ijzer. De droogtijd van beton kan versneld worden wanneer calciumchloride aan de betonvloer wordt toegevoegd.
Het voordeel van snelbeton is de snelle droogtijd. Snelcement is namelijk al binnen ca. 15 minuten uitgehard.
Begin met het stofzuigen van de ruimte en schrob daarna alles grondig met een schrobbezem. Doe vervolgens wat bleekmiddel in warm water. Het bleekmiddel doodt inmiddels de schimmel en/of meeldauw.
Isolatie (bv. schelpen-isolatie, isolatiechips of isolatieparels) op de bodem van de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert. De kruipruimte wordt zo droger en warmer met minder risico op muffe geuren, schimmels, … Dankzij bodemisolatie kan kou en vocht uit de kruipruimte dus moeilijker naar de woning dringen.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Een vochtige kruipruimte is heel vervelend. Het vocht dat zich opbouwt, trekt door naar de rest van de woning, waardoor je last krijgt van een muffe lucht in de kamers krijgt. Hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het materiaal waar je huis mee gebouwt is worden aangetast.
Verwijder de schimmel van uw vloer!
Heeft u te maken met zeer minimale schimmelvorming die zich slechts op een kleine oppervlakte bevindt, dan kunt u de schimmel zelf bestrijden. Hiervoor gebruikt u gedenatureerde alcohol (70 procent). Deze alcohol wordt ook wel gebruikt om medische instrumenten te steriliseren.
Soda is het milieuvriendelijkste middel om schimmel te verwijderen. Los 6 gram soda op in een emmer met 1 liter water. Doop een harde borstel in de emmer en wrijf over de schimmelplekken. Loskomende schimmeldeeltjes zijn heel slecht voor je.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Door toevoeging van Hydramix wordt je beton of cement zelf permanent waterdicht. Beton dat waterdicht gemaakt is met toevoeging van Hydramix heeft minder (tot geen) onderhoud nodig. Vloeistoffen zoals Hydramix zijn verkrijgbaar bij o.a. 123vochtbestrijding.nl en vochtbestrijdingsmiddelen.nl.
Een vochtige kelder kan men drogen met een luchtontvochtiger. Welke luchtdroger geschikt is hangt af van de temperatuur in de kelder. Is dat vaak hoger dan 15°C dan gebruikt men een condens ofwel compressie ontvochtiger. Is dat vaak 15°C of lager dan is een adsorptie ontvochtiger het meest geschikt.
Je kelder verluchten door ramen en deuren open te zetten, is doorgaans geen optie. Natuurlijke ventilatie in je kelder is wél mogelijk door ventilatieroosters te plaatsen. Dat kan zowel in de kelderdeur, de keldermuren als in een eventueel keldervenster (op straatniveau).