Tips voor stevige slagroom:
Gebruik slagroom met een vetgehalte van 35%, liefst nog hoger. Wat oudere slagroom houdt de lucht beter vast. Eventueel kun je slagroom nog licht vetter maken door een klontje roomboter op kamertemperatuur mee te mixen. Voeg per liter 125-150 gram suiker toe.
Zo is het een goede stabilisator voor slagroom, net als de bekende zakjes 'Klopfix' in de supermarkt. Gebruik hiervoor een theelepel maiszetmeel per 250 milliliter slagroom en voeg het pas toe als de slagroom tot zachte pieken is geklopt.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Klop-Fix zorgt ervoor dat de slagroom mooi stevig blijft en voorkomt dat taartbodem te snel zacht worden. Met een zakje Klop-Fix ziet de slagroom er mooier en steviger uit. Klop-Fix is eenvoudig in gebruik. Een zakje is voldoende voor 250 ml slagroom.
Dr. oetker | Klop-Fix | Slagroomversteviger | 5 x 8 gr | Delhaize.
Doe de slagroom, suiker en eventueel de slagroomversteviger in de kom en klop deze op. Begin rustig, vooral als je met een elektrische mixer klopt. Als je de mixer gelijk al hoger zet, wordt de slagroom minder luchtig. Klop door tot de slagroom stijf is en pieken heeft.
Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan. Het is nu klaar voor gebruik of bewaar de slagroom (maximaal 2 dagen) in de koelkast tot je het nodig hebt.
Oetker is Klop-Fix. Het zorgt ervoor dat de slagroom stevig blijft. Klop-Fix geeft je taarten een mooiere aanblik en verhindert dat je taartbodem te snel doorweekt raakt. Klop-Fix wordt tijdens het kloppen bij de slagroom gevoegd.
Stijf geslagen slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar, wanneer je dit afgedekt in de koelkast zet. Toch merk je vast dat het niet meer dezelfde textuur heeft als net na het kloppen.
Re: Is Klop Klop hetzelfde als Klopfix
Nee, Klop Klop is een soort nepslagroom, terwijl Klop-fix een slagroomversteviger is.
Rustig opkloppen
Begin dus rustig en zet hem steeds een klein beetje hoger tot de slagroom stevig genoeg is. Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Slagroomversteviger (merknamen klop-fix of sahnesteif) is een product dat aan slagroom kan worden toegevoegd om deze langer stevig opgeklopt te houden. Het product bestaat uit een mengsel van druivensuiker, gemodificeerd zetmeel en het anti-klontermiddel E341 (calciumfosfaat).
Voor 250 ml slagroom is 2 eetlepels vanillesuiker ruim voldoende. Het beste is de snelheid van het kloppen steeds meer op te voeren. Het is daarom handig een mixer te gebruiken. Klop weer wat minder snel als de slagroom stijf wordt.
Hoeveel suiker moet ik toevoegen aan room om slagroom te kloppen? Als regel wordt altijd 10% van de room aangehouden. Dus bijvoorbeeld voor 700 ml room gebruik je 70 gram suiker.
Werking van gelatine
Oplossen kan in warm water, maar ook warme melk of slagroom zijn geschikt. Dit giet je vervolgens bij datgene dat je wilt laten opstijven en roer je goed door. Als de pudding of room die je wilt laten opstijven in zijn geheel al is verwarmd dan kun je de gelatine daar direct aan toevoegen.
Klopfix (in zakjes van 8 gram van Dr. Oetker) is een slagroomversteviger die voorkomt dat slagroom inzakt. Je kunt er dus mooie toefjes mee maken. Voeg de klopfix voor het kloppen toe aan de room (1 zakje per 250 ml.).
Meng in een hoge, smalle kom de inhoud van 1 zakje Klop Klop met ca. 80 ml koude melk (ca. 5 °C). Dit geeft ongeveer een halve koffietas slagschuim.
Oetker Klop-fix bestellen | ah.nl.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Slagroom is room met een vetpercentage van ongeveer 35%. Vanwege dit relatief hoge vetpercentage kun je het goed kloppen tot slagroom. Producten die als 'room' (en dus niet als slagroom) worden verkocht, hebben een lager vetpercentage. Hoe lager het vetpercentage, des te ongeschikter ze worden om te kloppen.
Opgeklopte room de dag erna opnieuw opkloppen is moeilijk en zelfs quasi onmogelijk. Maar je hoeft hem daarvoor zeker niet weg te gooien. Je kan hem perfect nog gebruiken in recepten waar je bijvoorbeeld gesuikerde room voor nodig hebt. Of om een lekkere cappuccino mee te maken, dat kan ook!
Een koud kunstje
Doe de slagroom bij voorkeur in een koude kom. Tip: leg die van tevoren even in de vriezer! Voeg vervolgens één tot twee eetlepels suiker per deciliter (100 gram) toe.
Niet te lang doorgaan, dan gaat het schiften en wordt het waterig of boterachtig. De slagroom is goed stijf als je de kom op zijn kop kan houden zonder dat het eruit valt of eruit glijdt. Glijdt het nog wel (eerst even schuin houden om te proberen, niet meteen op zn kop houden), dan nog even doormixen.
Slagroom kun je idd. ook heel goed zonder suiker kloppen of met een kunstmatige zoetstof.