Neem wat gebruikte koffie (koffiedik) en meng dit met water en doe het in de fles.Dan flink schudden en de schimmel is zo weg.
Wat minstens even goed werkt zijn afwasmachine-tabletten. Breek zo'n tablet doormidden en los deze op in het water in je bidon. Laat dit alles een nacht staan, schud een paar keer, spoel alles goed uit. En je bidon is schoon.
De Ecofles is Vaatwasmachinebestendig , maar je kunt de fles ook reinigen met een flessenborstel, warm water en een beetje afwasmiddel. De sportdop is Vaatwasmachinebestendig . Zet hem gewoon met het deksel open op het bovenste rek. We raden je aan je Ecofles elke dag te reinigen.
Spoel zoveel mogelijk schimmel weg met heet water en afwasmiddel. Giet warm water in de fles, vul tot ongeveer 2/3 vol is en voeg 2-3 druppels afwasmiddel toe. Doe de dop er weer op en schud het mengsel grondig gedurende 1-2 minuten. Giet het water door de gootsteen.
Een handwasje met afwasmiddel en water of een keer in de vaatwasser is vaak al voldoende. Als je bidon minder fris ruikt, is schoonmaken met witte azijn of bleek misschien beter.
De oplossing is vrij simpel. Chloor er in. die je aan het water in de bidon toevoegd. Na een aantal uren is die vieze smaak en geur voor altijd weg.
Bidon jaarlijks vervangen
Je hebt al een nieuwe bidon vanaf 5,99 euro! Bidons hebben geen eeuwig leven. Na een tijdje zijn ze simpelweg niet meer fris te krijgen en dat is het juiste moment om ze te vervangen. Wij raden aan om dit minstens een keer per jaar te doen.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
In 2012 is een schimmel ontdekt die kan leven van puur polyurethaan, het meest voorkomende plastic. Recentelijk zijn er in Utrecht succesvolle experimenten geweest met eetbare oesterzwammen die op plastic groeien.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
In een fles waaraan gedronken is, zie je vaak witte velletjes zweven die je niet vindt in een ongeopende fles. De bacteriën voeden zich met de voedselresten uit de mond en sterven. Daardoor krijgt het water na enkele dagen een sterke rioollucht: het begint te stinken.
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
De fles kan verticaal of horizontaal in de diepvries worden ingevroren. Eenmaal uit de diepvries, is het belangrijk de fles na enkele minuten te openen om lucht in de fles te laten en een zuigeffect te vermijden dat de fles zou kunnen vervormen.
Als je de air up gebruikt, wil je hem natuurlijk ook schoonmaken. Helaas kan de air up fles niet in de vaatwasser. Mocht je dat toch doen, dan is de kans groot dat de fles gaat vervormen of niet meer goed werkt. Schoonmaken doe je met lauw water en afwasmiddel.
Met de hand reinigen
Beter voor het milieu en beter voor je smaakpapillen. Als je fles een extra grondige reinigingsbeurt kan gebruiken, meng dan wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken (een nachtje, niet een week). Niet vergeten daarna goed na te spoelen.
De Dopper Original en Steel kunnen niet tegen temperaturen boven de 65 graden (149 °F) en kan dus niet worden uitgekookt. Kokend water kan zorgen voor vervorming en lekkage.
Niet getreurd er zijn mogelijkheden om kunststoffen deuren of kozijnen vrij te maken van schimmel. Het beste kun je de schimmel verwijderen met schoonmaaksoda. Chloor en bleekmiddel zijn wij geen fan van, omdat het de luchtwegen en ogen kunnen irriteren. Daarnaast is chloor en bleekmiddel minder goed voor de natuur.
Meng wat baking soda een beetje water en zorg dat het een soort pasta wordt. Gebruik een oude tandenborstel om het mengsel aan te brengen, kijk hiervoor vooral naar plekken waar schimmel zich gemakkelijk nestelt zoals voegen, naden en hoekjes.
De werking van alcohol heeft beperkingen
Het is niet werkzaam tegen bacteriesporen noch tegen schimmelsporen. Sporen van bacteriën zijn bijzonder lastig te elimineren. Zelfs bij sterilisatie in een droge autoclaaf met temperaturen boven 132 C gedurende 10 minuten kunnen heel soms bacteriesporen overleven.
U kunt huidschimmel behandelen met een crème of zalf met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen.
Echt ziek van de bacteriën in water word je volgens hoogleraar Zwietering meestal niet. "Het is vooral een vies idee dat er bacteriën in je flesje zijn gegroeid, maar het is geen gevaar voor de gezondheid. Het zijn meestal maar bacteriën uit je eigen mond."
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Volgens Discovery News verandert 'oud' water inderdaad van smaak, maar het is niet gevaarlijk om te drinken. De koolstofdioxide in de lucht lost op in het water, waardoor het koolzuur ontstaat.