Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter of kaas eten. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken. Succes gegarandeerd.
Heb je even geen melk bij hand, eet dan een hap brood, kroepoek of rijst. Deze producten zullen de olie in zich opnemen waardoor het hete gevoel in je mond verdwijnt. Ook een hapje knoflooksaus of suiker wil nog wel eens helpen.
Citroensap, limoensap of een lekkere azijn (rode wijnazijn of balsamico) kan het gerecht weer neutraliseren. Melk, yoghurt, room, kookroom, crème fraîche of kokosmelk halen de scherpe kantjes van het gerecht af.
Met zuivel, zoals melk, kun je je eten als het ware even 'blussen'. Melk bevat het eiwit caseïne, dat ervoor zorgt dat stoffen die bijvoorbeeld chilipeper pittig maken, als het ware worden weggespoeld.
Melk werkt het best
Alle drankjes helpen om het branderige gevoel een beetje te blussen. Maar melk zorgt voor de grootste verlichting.
Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.
"De capsaïcine bevindt zich in de olie in het gerecht en zoals bekend mengen olie en water niet met elkaar." Door water te drinken zal de capsaïcine zich juist meer verspreiden door de mond en keel, waardoor je het zelfs alleen maar erger maakt.
De kick die je krijgt van pittig eten ontstaat door het stofje capsaïcine: een chemisch molecuul. Dit molecuul werkt op de pijnreceptoren op je tong. Als deze in actie komen lijkt het net alsof je tong in brand staat. Bijna alle soorten chilipeper bevatten dit stofje.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Reactie van je lichaam op pikant eten
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, zenuwuiteinden en spiercellen van je keel, maag en darmen. Het maakt veel slijm los. Je kunt hierdoor last krijgen van irritatie van je maag of darmen.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
De olie en de stof in de pepers die voor het branderige gevoel zorgen lossen sneller op met alcohol dan met water. Daarom kun je een scheutje pure alcohol of drank met een hoog alcoholpercentage (zoals bijvoorbeeld wodka) op je handen doen. De geur én pit zullen meteen verdwijnen.
Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld.
Ja, je mag gewoon pittig eten als je zwanger bent. Dit heeft geen negatieve effecten op je baby. Wel kan je zelf last krijgen van maagzuur, diarree of maagkrampen: niet bepaald fijn op al een zware buik.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks 2,1 gr hete pepers aten al geen last meer hadden van de brandende pijn. Met andere woorden: een hete peper bootcamp leert de cellen in je darmen beter om te gaan met de kruiden.
Zout ervaren we vaak als een harde smaak. Om een gerecht minder zout te maken, kan je er dus iets zachts en romigs aan toevoegen. Een beetje (zure) room, wat avocado, yoghurt,… Het maakt je gerecht wel rijker maar toomt het zout extra in!
Waarom is de rode peper goed voor je gezondheid:
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
De kleine adertjes in je huid verwijden in een poging de hitte kwijt te raken. Dat is waarom je gezicht, nek en borst rood worden. Veel van deze effecten die schadelijk voor je zijn bij een grote inname van extreem hete pepers, kunnen juist goed zijn bij minder hete pepers of kleinere hoeveelheden.
En beetje bij beetje gaat het dan werken – er is zelfs wetenschappelijk bewijs voor dat je je tong kunt trainen om het stofje in pittig eten te tolereren.
De hete stoffen in pittig voedsel zijn geen voedingsstoffen en worden daardoor niet opgenomen door je lichaam, vertelt Basso. Hierdoor komen de pittige stoffen mee in je ontlasting en dit kan voor een onprettig - zacht uitgedrukt - gevoel op de wc zorgen.
Het bevat allerlei vitamines en mineralen, maar het stimuleert ook de vetbranding. Capsaïcine activeert namelijk bruin vet, het type dat vet en suiker verbrandt om warmte te produceren. Het is niet zo dat de kilo's er met een lepeltje sambal vanaf vliegen. Maar ja, alle beetjes helpen.