Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.
Vieze geur verwijderen
Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren. Ook is het altijd goed voor je kleding om ze buiten te laten drogen. De wind blaast dan eventuele slechte geuren uit je kleding.
Help, mijn was stinkt
Sommige nare geurtjes worden veroorzaakt door bijvoorbeeld transpiratie, huisdieren, rook en noem maar op. Voeg daarom altijd een kopje witte azijn (geen schoonmaakazijn) toe in de trommel van de wasmachine. Azijn heeft namelijk een neutraliserende werking.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
Wasmachine schoonmaken met vaatwastablet
Maak dan gebruik van vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Doe twee vaatwastabletten in de wasmiddellade en draai een kookwas. Je wasmachine is daarna weer spik en span en de trommel ruikt weer lekker fris.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Gooi een paar kopjes azijn in de machine (in het vakje voor wasverzachter) en was op relatief hoge temperatuur. Je kunt er eventueel ook een klein drupje etherische olie bij toevoegen, dan ruikt het wat lekkerder. Was de kleding daarna met een normaal programma met wasmiddel.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Het eerste signaal van vetluis is meestal een vieze geur: er komt een rioollucht uit de trommel en de schone was ruikt niet fris.
Als vuistregel kun je hanteren: Maak je wasmachine 1x keer per maand schoon. Er zijn ook mensen die de wasmachine schoonmaken na elke keer wassen.
Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Hier hebben wij het verlossende antwoord op: je kan de natte was best een nachtje in de wasmachine laten zitten. Als je het 's ochtends meteen in de droger gooit of uithangt, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Laat de deur van de wasmachine wel dicht, anders gaat het stinken.
“Het is geen enkel probleem om je was een nacht in de wasmachine te laten zitten,” verklaart ze. Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Hoe kan ik mijn was lekker laten ruiken zonder parfum? Om je wasgoed toch lekker fris en met een lekkere geur uit de wasmachine te halen raden wij een wasmiddel met etherische oliën aan. Deze natuurlijke geurstoffen zijn zacht voor je huid en hebben in de meeste gevallen geen of een sterk mindere allergische werking.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.