Gebruik een schoen
Pak een schoen met een niet al te zachte zool en zet de fles in de opening van de schoen. Zoek een verticaal oppervlak (zoals een muur) en sla met de schoen tegen het oppervlak. Door vaak en hard genoeg te slaan, zal de kurk uit de fles komen.
Met een sommeliersmes maak je de bovenkant van de flessenhals en de kurk vrij. Aan het sommeliersmes zit een spiraal, hiermee kun je de wijn ontkurken. Draai deze spiraal voorzichtig in de kurk en let op dat je deze niet kapot maakt. Vervolgens kun je de kurk gemakkelijk naar boven trekken.
Zet het bovenste deel van de hefboom op de rand van de fles en trek het handvat omhoog zodat de kurk een beetje omhoog komt. Zet nu het onderste deel van de hefboom op de rand van de fles en trek het handvat van de kurkentrekker weer omhoog. De kurk is nu bijna uit de fles.
Het beste kelnersmes is de Laguiole Style de Vie. Een multifunctioneel kelnersmes met een mooi ergonomisch design. Dit kelnersmes heeft een tweetraps hefboom, een capsulesnijder en een flesopener in één design verpakt. Het kelnersmes weegt ongeveer 200 gram en heeft een handvat van rozenhout.
Het opentrekken van een fles wijn krijgt net dat beetje cachet als je de fles opent met een chic kelnersmes, ook wel sommeliersmes genoemd. Een kelnersmes is een kurkentrekker met een hefboom. De spiraal verdwijnt snel en simpel in de kurk, waarna je de kurk zonder kurkresten achter te laten uit de fles trekt.
Een kurkentrekker is handgereedschap om een kurk uit een fles te verwijderen. De spiraal van een goed werkende kurkentrekker bestaat uit een spiraalvormige metalen draad. Het is mogelijk een lucifer in de lengterichting door de spiraal te steken.
THEEDOEK EN POLLEPEL
De theedoek leg je over de hals van de fles en dan druk je met de achterkant van de pollepel de kurk naar beneden. Moet je wel een beetje kracht zetten. Maar je zult zien, werkt als een trein. Enige nadeel is natuurlijk wel dat je zo de kurk in de fles hebt zitten.
Maak de flesjes met elkaar open. Houd een flesje op z'n kop en zet de rand van de dop onder de rand van het tweede flesje. Trek omhoog en de eerste fles is open. Sla vervolgens de rand van de gesloten fles op de open fles open.
Houd de fles schuin omhoog en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles met de scherpe kant naar de kurk gericht. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles blijft rusten.
Draai enkele slagen naar rechts en de kurk komt vanzelf uit de fles, enkele slagen naar links en de kurk komt uit de kurkentrekker. - Superspitse punt wordt beschermd door de hals van de kurkentrekker - geen beschadiging van tafelblad.
De hefboom
Terwijl je de schroef in de kurk draait, komen aan beide kanten van de hals van de fles een paar hendels omhoog. Als je de hendels naar beneden duwt, komt de kurk omhoog. Wanneer het is gemaakt van zwaarder, dikker metaal, is het gemakkelijk in gebruik en behoorlijk effectief.
Wat betekent 'de wijn heeft kurk'? 'Kurk' (in het Frans goût de bouchon) is een onaangename geur én smaak, die het eigenlijke karakter van de wijn overheersen en hem daardoor minder aangenaam of zelfs onaangenaam maken. Met name het schimmelige, muffe aroma valt op.
Kurk in de wijn is niet gevaarlijk, u kunt de wijn gerust proeven. De wijn met kurk drinken is in principe ook niet schadelijk voor de gezondheid, maar de trek zal u snel vergaan, want de wijn is echt niet lekker en doet niet denken aan hoe hij normaal smaakt.
Om de smaak van wijn zo lang mogelijk goed te behouden, is het zaak om de geopende fles gekoeld te bewaren. De koelkast vertraagt het oxidatieproces namelijk. Daarnaast kan je met een vacuümpomp de lucht uit de wijnfles trekken. Hierdoor kan je de geopende wijn vaak nog een dagje langer bewaren.
De sabel zet je in een hoek van 30 graden op de fles. En je laat de sabel een paar keer heen en weer over de lijn tot de kop van de fles glijden, zodat de beweging soepel zal lopen. Dan het slaan zelf, is net als golf.
De dop losmaken. Gebruik heet water. Het is bekend dat heet water verschillende soorten doppen los kan maken. Ga voorzichtig te werk wanneer je het water verwarmt en over de dop laat stromen.
Het deksel zet uit en gaat los, zegt ' iszo'. Om lucht te krijgen kun je een gaatje in het deksel prikken met een naald of met hamer en spijker. Ook zijn er veel suggesties om de dekselrand met een fles-, blik- of allesopener op te lichten waardoor er 'bevrijdende' lucht binnenstroomt.
Verwarmen. Je krijgt de pot vaak niet open door het vacuüm en aangezien vacuüm wordt versterkt door kou is het vaak extra lastig om een pot die net uit de koelkast komt te openen. Door de deksel een paar seconden met een haardroger te verwarmen, hef je het vacuüm op.
Dat was het doel van Johan van der Pol uit Nijkerk. Zijn uitvinding, de Plopr bieropener, zorgt voor dit geluid bij het openen van ieder flesje. Een heerlijk geluid is het. Zo'n lekkere harde plop wanneer je een fles champagne ontkurkt.
Aansteker. Één van de bekendste manieren om de dop van jouw flesje te krijgen is met een aansteker. Plaats de onderkant van de aansteker tussen de dop en jouw vinger en houd met je vinger de dop losjes vast. Wip de aansteker omhoog en voilà: genieten maar!
De standaard bruine bierflesjes worden door veel brouwers gebruikt en kunnen gemiddeld (maar) 30 maal worden gerecycled. Nadat de consument het krat leeg heeft gaat het terug naar de supermarkt waar de bierflesjes worden verzameld. Daarna gaan deze terug naar de brouwerij.
Door zijn goede kwaliteit, ergonomisch ontwerp en prijskwaliteit verhouding hebben we de Leopold Vienna Octopus gekozen tot beste hefboom kurkentrekker. De Leopold Vienna Octopus is gemaakt van hoogwaardig roestvrijstaal voor een lange levensduur en goede kwaliteit.
De kurk moet intact blijven en niet breken of stukjes verliezen. Je moet de fles tijdens het gebruik stil kunnen houden, zodat eventueel sediment niet verstoord wordt. De kurkentrekker moet op alle flessenhalzen passen, ook nieuwere modellen met uitstekende rand.
ook: kelnermes, contraschroef, vleugelhefboom. Voor gebruik met twee, drie of vier vingers of de hele hand De eerste kurkentrekkers dateren uit de 17e eeuw.