Naast dat je lichaam zelf histamine aanmaakt, haal je het ook uit alledaagse voedingsmiddelen. Je lichaam kan er echter maar een bepaalde hoeveelheid van aan. Onder normale omstandigheden vormt dat geen probleem. Bij hoge histaminespiegels komt het enzym diamine-oxidase (DAO) in actie om het overschot af te breken.
Calcium neutraliseert histamine. Vitamine D is nodig voor de opname en botaanmaak. Calcium beïnvloedt de opname van magnesium.
Histamine wordt afgebroken door diamine-oxidase (DAO). Dit enzym speelt een belangrijke rol bij het verminderen van histamine in onze darmen. Buiten zijn functie in het immuunsysteem, helpt histamine ook bij de regulatie van fysiologische functies in de darmen en dient het als een neurotransmitter in de hersenen.
Niet-citrusvruchten zoals appels, bosbessen, mango's, perziken, granaatappels en meer. Vermijd grapefruit, citroen, limoen en sinaasappel. Niet-zuivelmelk zoals amandel, kokos of hennep. Verse groenten; vermijd tomaat, avocado, aubergine, pompoen en spinazie.
Natuurlijke antihistaminica
Sommige kruiden werken als antihistaminicum, bijvoorbeeld citroenmelisse. Het bekendste natuurlijke antihistaminicum is calcium, maar ook vitamine C in hoge dosering.
De meest voorkomende symptomen van histamine-intolerantie zijn: (migraineachtige) hoofdpijn, diarree, eczeem, neusloop, netelroos, rood aanlopen (blozen), geïrriteerde waterige rode ogen, kortademig, jeuk en zwellingen (vooral in het gezicht).
Het drinken van rooibosthee helpt ter ondersteuning bij allerlei allergiesymptomen, en is een natuurlijke, veilige en gezond alternatief voor synthetische anti-histamines verkrijgbaar bij de drogist. Rooibosthee wordt dan ook als veilig beschouwd voor mensen met histamine-intolerantie.
Er zijn gelukkig genoeg vruchten die je kan eten die weinig tot geen histamine bevatten. Voorbeelden daarvan zijn watermeloen, appel, granaatappel, mango en gember. Deze histamine verlagende voeding is niet alleen lekker, maar dus ook erg goed voor je.
Het is meestal niet nodig om zuivel helemaal te vermijden. Vaak gaan alle melkproducten zonder toevoegingen wel goed in een beperkte hoeveelheid, bijvoorbeeld volle melk en yoghurt naturel. Koffie: koffie bevat ook een beetje histamine, en sommige mensen kunnen overgevoelig zijn voor koffie.
Histamine in de hersenen zorgt voor afgifte van dopamine en (nor)adrenaline. Als histamine in de hersenen niet goed kan worden afgebroken omdat het enzym HNMT (histamine n-methyl transferase), niet goed werkt, dan kunnen door kleine problemen al aanvallen van stress en angst ontstaan.
Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem en is nodig voor de aanmaak van het DAO-enzym. Dit enzym breekt histamine af.
Klachten treden op na het consumeren van voedsel met een hoog histamine gehalte, vaak in de eerste twee uur na de maaltijd. De klachten kunnen 12 uur lang, of zelfs langer, aanhouden.
Voedingsmiddelen rijk aan histaminevrijmakers:
vlees: varkensvlees. vis: alle soorten vis en schaal- en schelpdieren* (garnalen, krab, kreeft, mosselen, oesters) fruit: aardbeien*, ananas, banaan, citrusfruit* groenten: spinazie*, tomaten*
Welke klachten je hebt, wanneer en hoe vaak dit voorkomt, kan verschillen per persoon. Veel voorkomende maag-darmklachten bij een histamine-intolerantie zijn: winderigheid, opgeblazen gevoel, buikpijn, krampen, rommelende darmen, misselijkheid, constipatie en diarree.
Antihistaminica zijn medicijnen die allergiesymptomen behandelen door de effecten van histamine te blokkeren. Antihistaminica zijn verkrijgbaar als pillen, kauwtabletten, capsules, vloeistoffen, neussprays en oogdruppels.
Histamine zit vooral in: schimmelkazen, oudere kaassoorten en gefermenteerde producten zoals zure room, kwark en yoghurt. Ook vis, varkensvlees, wild, lamsvlees en (botten)bouillon vermijd je in een histamine-arm dieet.
Onderzoek dat alternatieve behandelingen ondersteunt is beperkt. De meest effectieve natuurlijke antihistaminica zijn echter brandnetel, vitamine C, quercetine, boterbloem, bromelaïne en probiotica. Deze hebben allemaal enig bewijs om hun nut voor mensen met allergieën te ondersteunen.
Histamine arme voeding:
Vers fruit (met uitzondering van eerder genoemde) zoals appels, biologische bessen, druiven, mango. Jonge kaas (zo jong mogelijk) Pindakaas, honing (van lokale imker), appelstroop.
Brandnetel thee kan helpen bij het verminderen van hooikoorts symptomen zoals een verstopte neus en niezen. Kamille heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van allergische reacties. Kamille thee kan ook helpen bij het kalmeren van geïrriteerde ogen en het verminderen van jeuk.
Daarnaast werden ook kant-en-klare voeding, druiven, bananen, aardbeien en citrusvruchten waarvan bekend is dat ze histamine vrijgeven (citroenen, sinaasappelen, mandarijnen), evenals ananas, tomaten, noten (inclusief pinda's), alcoholische dranken (inclusief wijn), groene thee en chocolade verboden.
Vermijd voedingsmiddelen die veel histamine bevatten: niet verse vis, spinazie, zuurkool, Parmezaanse kaas, blauw geaderde kaas, Roquefort, rode wijn en gistextract. Vermijd voedingsmiddelen die histamine vrijzetten in het lichaam: aardbeien, alcohol, wit van ei, schaaldieren, chocolade, tomaten en citrusvruchten.
Te vermijden fruitsoorten : Sinaasappelen, grapefruit, citroen, limoen, kersen, druiven, abrikozen, avocado's, frambozen, veenbessen, pruimen, dadels, rozijnen, krenten (vers of gedroogd). Bananen, papaja's, ananas, aardbeien en tomaten geven allemaal histamine af.